Jumaat, 26 Ogos 2011

Almond London

Dah beberapa hari tak sempat nak update blog...... Nak jengah pun tak sempat... Takat jeling-jeling jer.... rasa cam sibuk jer..... Ntah apa yg sibuk pun tak tahu... Agaknyer macam nilah yang Kak Ayu rasa tak sempat update blog... asyik sibuk buat kukis.... Yang lain tak lah kan.... sebab memasing kukis berderet........ entri tetap berjalan seperti biasa..... Uishhhh kagum den.... tak leh nak kejar lansung.....

Exited gak sebenarnnyer nak buat kukis ni.... walau enjin lambat start...heheheh.... sbb selama ni tak pernah sambut raya rumah sendiri... Hubby pun dah berkias2... suruh buat kuih raya... Macam biasalah dgn ayat penyata berbentuk perintahnyer....... nge... nge.. nge...





Almond London


Bahan-Bahan

  • 150 gm butter
  • 60 gm gula aising
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 30 gm serbuk badam
  • 50 gm tepung jagung
  • 20 gm tepung kastard
  • 230 gm tepung gandum atau secukupnyer
  • coklat masakan.... saya guna brand nona
  • kacang badam dibakar atau disangai
  • almond nibs di bakar atau disangai....

Cara-cara
  1. Pukul butter n gula... tak perlu kembang sgt...
  2. Masukkan telur n esen vanilla... Pukul rata..
  3. Masukkan serbuk badam, tepung jagung n tepung kastard.... gaul rata...
  4. Masukkan tepung gandum.... masuk sikit2... agak2 hingga adunan boleh dibentuk... boleh tambah  tepung jika rasa adunan terlalu lembut...
  5. Buat doh bulat2 kemudian  masukkan kacang badam ditengah dan bentukkan lonjong.... 
  6. Bakar pada suhu 150'c selama 15 minit... (bergantung pada oven masing2.... oven saya agak panas...)
  7. Biarkan biskut yg telah siap dibakar itu sejuk....
  8. Masak coklat secara double-boiled..... Angkat bekas... kacau sekejap coklat dgn spatula... utk membentuk coklat yg cantik dan berkilat.... Celup biskut kedlm coklat dan isikan kedlm papercup..
  9. Tabur almond nips... sementara coklat masih panas....

Selasa, 23 Ogos 2011

Mee Bandung ( Paste )

Hehehe... Kiter jangan raya dulu eh.... Ada seminggu lagi... jom kita makan menu iftar dulu......

Ni kali ke berapa ntah mee menjadi menu iftar kitaorang.... Dan kali ni buat mee bandung lak.... Hari ni tak tau nak cite apa.... sbb duk terbayang keje yg berderet-deret tu....

Mee Bandung ni antara feberet makanan En. Hubby... So biasanyer... saya akan buat paste tuk mee bandung ni... Untuk memudahkan hidup saya... biler2 hubby nak makan mee bandung... just guna paste jer.... So kali ni saya kongsi resepi paste yg biasa saya buat utk buat mee bandung...




Mee Bandung My Style

Bahan-bahan

      ~ Untuk Paste
  • *500 gm  udang geragau.. ... den guna udang geragau segar
  • *6 sb udang kering direndam
  • *6 biji bawang kecil
  • *5 ulas bawang putih
  • 7 sb lada boh
  • 1/2 mangkuk kacang tanah digoreng dan dikisar halus...
  • 3 sb gula
  • sedikit garam

      ~ Untuk Mee 
  • 5oo gm mee kuning
  • PASTE mee bandung
  • air rebusan daging
  • beberapa ekor udang
  • isi ayam dihiris kecil
  • hirisan daging
  • fish cake di potong kecil
  • sekeping tauhu digreng dan dipotong nipis
  • sawi
  • 2 biji telur
  • garam, gula n perasa
  • bawang goreng
  • daun sup n daun bawang dihiris

Cara-cara

      ~Untuk Paste
  1. Blend bahan bertanda *... Tumis lada boh hingga garing... Masukkan bahan yang sudah dikisar
  2. Tumis hingga naik bau.... masukkan sedikit air....
  3. Masukkan kacang tanah... 
  4. Masukkan gula n sedikit garam..
  5. Masak hingga garing n pecah minyak... matikan api dan sedia tuk di gunakan
  6. Biarkan sejuk... dan boleh disimpan dlm bekas kedap n masuk dlm fridge

    ~ Untuk Mee
  1. Masukkan air rebusan daging dlm kuali besar...
  2. Masukkan PASTE mee bandung yg telah dibuat tadi ... ( Saya guna separuh dari jumlah paste tadi )
  3. Reneh hingga mendidih.... Masukkan isi ayam , udang fish cake n daging.... perasakan dengan sedikit gula, garam n perasa... Adjustlah tahap pekat kuah yg kita suker... nak pekat kurangkan air or masak lama sikit.....
  4. Masukkan mee, pecahkan telur.... ( kecikkan api dapur) utk hasilkan telur yg elok....
  5. Akhir sekali masukkan tauhu n sawi...... Siap....

** Disebabkan saya nak makan tuk berbuka.... Untuk cara2 memasak step no 4 tu... Saya skipkan mee... saye celur jer mee... Asingkan dari kuah.....



Isnin, 22 Ogos 2011

Pai Tee



Diam tak diam dah nak masuk 22 hari kita berpuasa.... Kesimpulannya lagi seminggu dah nak menyambut bulan Syawal.... Masing2 dah sibuk dgn persiapan raya.... Ramai member blogger yg dah sakan wat kueh raya.... Dan den masih normal seperti biasa.... Apa pun tak buat lagi.... nge... nge... nge....

Masih lagi layan menu berbuka..... Last friday... Tanyer ngan En. Hubby nak makan apa.... dia kata " Lamanyer tak makan bekas comel kecik2 yg ada buh inti sayur tu " Dlm hati den tak der lainlah ni.... Malehnyer nak buat kelonsong dia....   Adeiii....   " ha ah bang eh... Tapi tulah cetak dia tak hingat letak maner? "....   " Eh ada2 abang ada nampak ".... nge... nge.. nge....  Tak leh buat apalah....  " Yerlah bang... because I sayang U... I buat gak tuk abang...." ....     Hahahhah... padan muka den... Tak memasal memancing petang tu..... Tapi jenuhlah duk mancing..... Dahlah acuan ada satu jer... Berejam den duk depan kuali.... panas... huhuhu dah lah buat dua adunan...... 



Guna resepi Kak Zaliana yang lama dah duk menghilang.... Akak I miss you.....


Pai Tee


Resepi asal ; Kak Zaliana
Sumber       ; Kak Zaliana My Resepi
                       Che'iza




Bahan- Bahan

Untuk Kulit
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sb tepung gandum ( yang ni den tambah )
  • Acuan pai tee

 Untuk Inti

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus ( guna ikan bilis )
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah 


Cara-cara

Untuk Kulit Pai
  1. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
  2. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  3. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
  4. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  5. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara. 

Untuk inti
  1. Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
  2. Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  3. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.


Sabtu, 20 Ogos 2011

Popia



Perasan tak menu-menu den semua simple tak hingat.... Tak ader lagi yg berat.... Cuma ada sekali jer den buat mkn berat..... Nasi lemak kukus beras baryani... wif sambal telur puyuh n ayam goreng rempah.... Tu pun rasa dah berat sangat dah..... Tapi agaknyer depa lapar kot malam tu ...... tinggal sambal jer... Sebab tgh mlm, ada  yg dok ulang makan....  Tak dapat nak snap gambor.....

Sebab den snap mlm2 lepas buka.... Nak ambik sebelum buka memang tak sempat...... So den ambik gambar dgn apa makanan yg tinggal....sbb tu ada hari yang tak ada entri.... nge... nge.. nge... Sepanjang ramadhan ni... dah 3 kali buat popia... tapi 2 kali sblm ni.... manjang jer habis.... So smlm ada tinggal 4 ketui.... Okeylah tu kan... bolehlah buat ambik gambar.....Dlm pukul 10 lebih... Dak Efund n Nana dah selamat dah mimpi.... cuma tinggal dak kecik jer....  

Selalunyer bila ambik gambar den malas nak guna tripod.... tapi sbb hubby sound kata... " Tripod buat perhiasan ker?'... hihihihi.... so bila snap gambor memlm mesti guna tripod.... Siap2 pasang tripod.... biler nak snap gambar... tgk popia... empat2 ketui... dah kena gigit dah ujungnyer ngan dak kecik ni.... Grrrrrrrrrrrrrrrrrr.... geramnyer.... apasallah dia tak ambik seketul mkn sampaii habis.... Nak marah dianyer pun dah hilang.... sabor... sabor iza..... Tapi  den nak gak ambik gambar... sbb den dah penat pasang tripod...  Den ambik gak gambar popia tu... potong sikit bhgn yg kena gigit......




Popia yang semua org reti buat..... Kdg2 kita post entri yg simple ni.... sekadar utk berkongsi... atau sekurangnyer memberi idea pada org lain nak masak apa... Sebab ada masanyer pun kita buntu nak masak apa..... betul tak....


~ Kalau buat popia.... Ikut tekak saya... Saya suker guna rencah ikan bilis.... Sayur dia pulak.... kobis, sengkuang , lobak merah n sebiji telur....  Tak letak taugeh sbb dia berair dan tak berapa sesuai nak buat popia frozen.... Lepas buat inti... ditapis tuk buang lebihan air.... dan tabur dgn hirisan daun sup n bawang.

Popia ni biasa-biasa jer..... Semua org pandai buat.... Inti pun senang... tak leh kata inti org ni sedap... inti orang ni tak best... Sebab pada saya.... apa saja yg mengikut citarasa kita... adalah sedap utk kita....  bukan sbb inti kita lebih sedap dari org lain... Dan jgn pulak kata inti org lain tak sedap hanya sebab inti dia tak sama dgn kita.......


Jumaat, 19 Ogos 2011

Laksa Asam



This week agak baik dan teratur berbanding last 2 week dlm ramadhan ni.... Selalunyer esok or sat gi nak buka baru pikir nak masak apa.... Tapi this week.... Dah plan cukup seminggunyer menu... sbb masa pergi pasar dah beli barang ikut list menu seminggu ni....

Tapi tension... sebab semalam Kak Ummi boleh buat tanyangan kejam ... tayang lontong.... huhuhu... tu masuk menu den minggu depan... sbb ingat nak pi cari daun pisang abu sekali tuk buat lontong daun... Lepas tu budak 2 org ni... si Ijah ngan Quinnie... sibuk pulak nak buat lontong daun.... Arghhhhhhh.... kan dah rasa macam nak makan lontong ni..... Tapi tak leh... lari schedule...... Nyaris2 buat lontong tau semalam....

So kalau ikut planing asal semalam makan laksa..... Sebab kesian kat Dak Nana yang asyik mintak nak mkn laksa jer.... Dia rindulah tu, nak mkn laksa sebab dok terinagat masa duk tadika kemas ulu pauh dulu...... Sat gi kalau buat lontong.... ajer kering bunga kantan den... Dahlah mahal... seringgit sekuntum... kalah bunga ros kat cameron highland you.....




Laksa Asam My Style

Bahan-Bahan
  • Laksa beras ( beli paketnyer, rebus jer )
  • Lada merah dihiris bulat
  • taugeh buang ekor
  • timun dihiris halus
  • bawang merah hiris halus
  • daun selom ( den tak der ganti ngan laki den nyer  daun salad )
  • limau kasturi ( tak ade... heheheh )
  • telur rebus kalau suker 

     


      ~ Untuk Kuah
    • 5 ekor ikan kembung ( dlm 400 gm )
    • 2 kelar ikan tenggiri ( dlm 200 gm )
    • 3-4 kpg asam keping
    • 4 sb lada buh
    • *5 biji bawang merah
    • *1 biji bawang besar
    • * 4 ulas bawang putih
    • * sedikit belacan 
    • * 2 sb ikan bilis direndam
    • daun kesum
    • bunga kantam
    • sedikit garam n gula n perasa kalau suker


      Nampak tak ada botol thousand island kat belakang tu.... hahhh... jgn tanyer memang tak der kaitan....  Masa ambik gambar ni... Baru lepas tgk csi... Dah pukul 11 mlm... Masa ni En. Hubby tgh makan salad.... tgh duk ambik gambor...  Ade ker dia pi letak  botol thousand island kat situ bertuah betul laki den.... sabor jerlah....


      Cara-cara
      1. Rebus laksa beras dan ditapis dan ketepikan
      2. Rebus ikan dgn asam keping
      3. Angkat ikan yg sudah direbus... diambil isinyer... ( simpan tulang) Air rebusan jgn buang... tinggalkan asam keping dlm air rebusan tu
      4. Tumbuk bahan bertanda *... Masukkan bahan tumbuk dan lada boh kedlm air rebusan ikan tadi...
      5. Hancurkan isi ikan.... hahahaha den blender jer..... tuang ke dlm kuah rebusan tadi.... 
      6. Tulang ikan tadi den blender lak ngan air... kemudian tapis dan ambik airnyer.... Masukkan air tapisan tulang ikan kedlm air rebusan...
      7. Masukkan daun kesum n bunga kantan..
      8. Masak kuah hingga pekat... perasakan dgn garam dan secubit gula... letaklah perasa kalau suker


      Rabu, 17 Ogos 2011

      Penang Char Kuey Teow

       



      Masih lagi dgn menu iftar hari ke 16 semlm.... Macam yg den kobar... kalu buat pasembor kena buat juadah lain... So side kick tuk pasembor semlm.... buat PCKT...... Masa berbuka semlm satu-satunyer juadah yg ada kat atas meja... pasembor.... Si efund boleh lak tanyer... "Ada makanan lain tak ?"..... masa tu kuah PCKT dan siap dah cuma nak letak kuey teow jer....

      Lepas jer mkn kurma sebiji..... terus masuk kuey teow dlm kuali bukak api besor2..... Letak kucai n taugeh.. pecah telur.... tak samapi 3 minit siap dah.....


      ~ Menu ulangan jer ni...Sebelum ni ada post kat sini eh

      Dalam resepi sebelum ni sama juga macam yg den pernah post di My Resipi... penyediaannyer utk 2 org... Tapi sebab tuk berbuka... den tak rajin nak masak sikit2... sbb tu den masak betul2 bila masuk waktu berbuka dan dgn kuantiti yg lebih sikit.... Sbb PCKT ni perlu dimakan segera... Kalau tak kuey teow tu akan serap kuah tu... Tak nak... jadi mcm tu... So saya adjust sikit pada bahan2 dan volume pada cara2 membuatnyer.... Senanglah kalau nak buat banyak sikit tuk makan... Kalu tak semput nak buat satu2.... Untuk rujukan bersama


      Penang Char Kuey Teow My Style


      Bahan-bahan

      Untuk Paste
      • 200 gm udang
      • 250ml air
      • 4 ulas bawang putih di ketuk
      • 6 sb sos tiram
      • 3 sk kicap pekat
      • 3 sb kicap manis ( saya guna kicap ABC heinz)
      • 1 sk petis
      • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
      • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
      • 1 sk gula
      Untuk Mee
      • 300 gm kuey teow (  300 gm ni penyedian tuk 2 org jer....  so saya upkan 500 gm )
      • 1 sb cili boh ( saya tambah lagi  jadi 2 1/2 sb )
      • kerang ( 200 gm isi kerang segar )
      • sedikit kucai & taugeh
      • 2 biji telur
      Cara-cara
      1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
      2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
      3. UTK MEE- Pastikan api besar semasa memasak....Tumis lada boh hingga garing. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang.. Masukkan dlm 4sb paste td. ( saya masukkan separuh paste )..... Biasanya PCKT agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. ( saya upkan 1 1/2 cwn utk lebih kuah )   ( kali ni saya guna 600 ml air, memang akan nampak mcm banyak air tapi jgn risau )
      4. Air didih masukkan kuey teow,  kucai, taugeh n kacau rata. Cepat2 pecahkan telur, kacau utk beberapa saat dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer.... kerana penggunaan api yg besor......
      5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......



      Pasembor



      Selalunyer tahun-tahun yg sudah....Ada dua tiga menu yg akan sentiasa menjadi ulangan di bulan ramdhan.... Paling utama bubur lambuk... Dan semestinyer juga pasembor or rojak manis ... Boleh kata dlm sebulan ramdhan... 4-5 kali gak lah buat... Akan ada menu sampinganlah... Macam mee goreng ker... bubur lambuk ker... Laksa ker... tapi biler ada pasembor/rojak manis... no kuih......

      Tapi tahun ninyer ramadhan setelah 16 hari kiter berpuasa (semlm)... Barulah semlm buat pasembor....  Inilah menu iftar ke 16 kami sekeluarga...... Sedapnyer dapat makan pasembor... memandangkan sebelum puasa pun dah berapa bulan tak buat... nge... nge.. nge...

      Resepinyer sama seperti yg pernah di post sebelum ni.....




      Pasembor My Style

      Bahan -bahan

      Cucur keras (rangup)
      • 1 cwn tepung gandum
      • 2sb tepung jagung
      • 1 sk baking powder
      • 1 sk dry yeast ( yg ni tambah )
      • bawang merah (dipotong halus)
      • taugeh
      • kucai
      • udang
      • serbuk kunyit
      • sedikit garam
      Cucur biasa
      • 1 cwn tepung gandum
      • 2 sb kelapa parut
      • 1 sk yeast
      • sedikit garam.
      Kuah Kacang
      • 4-5 sb lada boh
      • *3 biji bawang merah
      • *2 ulas bawang putih
      • air asam jawa
      • 3 sb sos cili
      • 1 sb petis
      • 2 sb gula melaka
      • 1 cwn kacang tanah (goreng dan ditumbuk)
      • 1 sb bijan disangai
      • sedikit garam n gula kalau tak cukup manis



        Cara-cara

        Untuk cucur...
        1. Adun setiap cucur tu berasingan... Agak2lah eh air dia...
        2. Untuk cucur keras boleh terus goreng
        3. Cucur yang lembut lak tunggu dia naik sikit dululah baru goreng
        Untuk kuah kacang
        1. Kisar bawang merah n bawang putih... Tumis bahan kisar hingga kekuningan.
        2. Masukkan lada boh... biar garing sikit.
        3. Masukkan air, air asam jawa, gula melaka, petis, garam n gula
        4. Bila kuah dah masak masukkan sos cili..
        5. Akhir sekali baru masuk kacang tanah n bijan...
        6. Masak hingga kuah pekat

        ~Dan utk sampah2 yg lain tu.... Ikut suker lah nak tambah apa... kentang ker.. ketam ker.. udang ker.. ball2 ker or apa2lah....

        ~ Untuk cucur biasa tu tak buat... sebab terlupa... nge... nge... nge....

        Isnin, 15 Ogos 2011

        Nasi Goreng Kampung

        Ni bukan menu iftar semalam.....Selalunyer biller bulan puasa ni, kita penat fikir juadah apa nak buat di bulan puasa ni.... macam2 menu.... Tak kira lagi dengan begitu banyak pilihan makanan kat bazar ramadhan.... Bertambah lagi sang nafsu bermaharajalela....

        Tapi kalau tanyer den... menu sahurlah yg paling memeningkan kepala... dan mencabar minda.... Dgn memasing masih diulit mimpi... mata pulak  dah lekat gam gajah sekilo.... Ya Allah susahnyer nak suruh makan... Nak-nak kids..... Selalunyer tiap kali sblm tido... mesti tanyer nak sahur apa esok... Yang si efund n nana nak lauk sardin... Boss lak biler tanyer nak lauk apa... tak taulah.... buat jer lah apa2... Den ni lak pukul 3.45 pagi dah bangun nak masak sahur.... Bukan apa takut tak sempat nak masak nasi... Tak suker masak nasi awal2.... punyerlah masak lauk... tapi tak mkn.... sakit hati tau.... 

        Semalam tanyer lagi, boss kata buat nasi goreng jerlah... lecehlah makan ada lauk2.... senang suap masuk mulut jer....  Bagusslah tu.... senang kerja den... heheheheh  Menu sahur kitaorang.... dah 15 hari berpuasa... dah 5 kali buat nasi goreng... Memanglah biasa jer... tapi sangat2lah menyelerakan diwaktu pagi buta....



         Nasi Goreng Kampung My style

        Bahan-bahan....
        • 4 mangkuk nasi
        • * 3 ulas bawang merah
        • * 3 ulas bawang putih
        • * sedikit belacan
        • * segengam ikan bilis yang telah direndam
        • * 13 biji cili padi
        • 1/2 cawan ikan bilis di goreng garing.... ( tak letak ganti ngan ikan masin )
        • garam secukup rasa
        • kacang panjang dipotong kecil
        Cara-Cara
        1. Tumbuk bahan bertanda *.. Tumis bahn tumbuk hingga garing n naik bau....
        2. Masukkan kacang panjang....  sedikit garam... 
        3. Tumis lagi, biler kacang setengah masak... masukkan nasi....
        4. Gaul rata nasi...... siap...

        Sabtu, 13 Ogos 2011

        Kerepek Sukun

        Beberapa hari lepas..... Kak Mimi Azlina aka Chik Mimi kata mentega "buttercup" tak halal.......Giler arrr... giler ngeri dgr.... Yerlah... dikobarnyer ada dna oink..oink... kat buttercup.... Sebagai seorang muslim... amatlah menakutkan biler dgr macam tu... "yang haram tetap haram"..... Yerlah most kita malaysian memang kebanyakannyer guna buttercup.... Kalau ikut hati mmglah nak pakai mentega Anchor or SCS.... Tapiiii.... manyak mahal woooo..... Dah masing2 kusut masai jadinyer... Yerlah ada tu dah berbuku2 beli.... Macam2 spekulasi diorang buat... Nak samak... loyanglah... nak samak.. oven... Kak Nor lak nak samak dapur... tapi Kak Sofea suruh samak ngan org2... nge... nge.. nge...

        Tapi tak diketahuilah lagi kebenaran cerita ni... Dan masih menunggu kenyataan rasmi... Sbb benda mcm ni serius... Tak nak lah jadi macam kes secret recipes or golden churn butter... Aggaplah sebagai langkah beringat... Jangan jatuh hukum sebelum tahu kebenarannyer...

        Sebagai alternatif... Kak Ana Wahid kata kiter makan kerepek jer raya ni... kalau nak mengukis pun buat kukis org tua dulu- dulu.... yang tak ada guna butter... So utk menyeru seruan Kak Ana... Kita makan kerepek noooo.....




        ~ Cara2 dia sama jer macam buat kerepek pisang....


        Jumaat, 12 Ogos 2011

        Mee Racun



        Semlm merupakan hari paling haru... dlm 11 hari berpuasa..... Awal lagi dah siap dah buat inti popia.. bahan-bahan nak masak semua dah siap... Ingatkan pukul 7 baru nak goreng popia tu..... Kang sekali sambil boleh prepare mee... Yerlah kan sedapkan makan panas2...  Entah apa pesen semlm dah pukul 6.30... boleh ngengada lak pi angkat kainlah.... siap lipat lagi... 

        Releks lagi.. sambil dgr radio Melaka fm... kang senang nak dengar azan... sbb seluruh negeri melaka berbuka serentak..... Radio melaka fm ni selalunyer dlm pukul 7.. dia dah start dah kuar iklan2 buffet ramadhan lah... prima modalah.. kedai perabutlah... dan memacamlah lagi iklan raya... Tapi semlm dari pukul 6 lebih masa bukak radio dgr tazkirah.... ingat belumlah lg pukul 7... Sekali En.suami duk marah efund suruh mandi.. sbb dah pukul 7.18 mlm... Hahhhhhh lagi.... 6 minit nak berbuka.... Apa pun tak siap lagi.... popia tak bergoreng... Air tak buat lagi... mee tak celur lagi..... adeiiii haru tulll..... Ingat nak buat sirap ala2 Kak Nor... Tak der mananyer...sirap jer... sirap kantin sekolah... terpaksalah en. hubby yg letak ais n tuang kat gelas...

        Allahhu Akbar.... Allahhu Akbar..... " Hahhhh dah buka dah buka ".... hubby panggil nana n efund... terkebil2 muka budak 2 org tu... Kat atas meja ada air sirap jer ngan kurma..... Efund tanya.. " buka ni jer ker ayah "... dengan senyum2 sinis.... Hubby kata kat kids... Haahhh... " hari ni kita makan kurma ngan air sirap jerlah kan ibu... " nge... nge... nge.... Pukul 7.30 mlm barulah siap popia n mee..... Tak tau kabor.... Dah mcm gaban dah den buat keje......




        Mee Racun ( dah pernah post sebelum ni.... copy balik  hehehe)

        Bahan-bahan
        • 600 g mee kuning 
        • 1/2 kg tulang kambing
        • 1/2 inci hali ditumbuk
        • beberapa ekor udang ( optional )
        • 2-3 ulas bawang putih dikisar
        • 4 sb lada boh
        • 5 sb sos tomato ( up lagi jadi 6 sb )
        • 4 sb sos cili ( pun sama up jadi 5sb )
        • 1 sb gula
        • 1 kiub ayam ( guna kiub daging )
        • 2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
        • sebiji tomato ( dipotong baji )
        • sedikit garam
        • sedikit serbuk lada sulah ( ganti dgn biji lada sulah tumbuk sekali dgn halia )
        Cara-cara
        1. Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
        2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
        3. Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
        4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
        5. Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub daging. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato. ( Tak sempat nak masak kuah lelama... sbb tu upkan sos tomato n cili nak bg pekat )
        6. Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
        7. Boleh letak telur kalu suker.... Den tak letak... dah byk dah kalori.... heheheh...
        8. Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng

        * Mee Racun ni sangat2 popular kat Batu Pahat... Memang susah nak jumpa kat tempat lain.. sama mcm nasi baryani..... menu istimewa kat Batu Pahat...biler sebut jer... org akan ingat Batu pahat... Begitulah juga macam Mee Bandung Muar... yg terbaik dari muar...  Kita boleh makan mee racun yg best kat beberapa lokasi kat Batu Pahat... Sebagai origin batu pahat... n blogger... Saya sangat ikhlas bg resepi ni... Malah saya perincikan resepi dgn volume yg sesuai utuk kita cuba dan masak sendiri... Supaya orang lain juga boleh mencuba.. dan merasai sendiri rasa  mee racun.... Tapi sedih bila ada yg tiru bulat2... mengaku pulak resepi sendiri.... Tak salah rasanyer kalau diletakkan link... atau sekurang-kurangnyer dinyatakan siapa tuan punyer resepi.... Semoga menjadi peringatan... untuk diri saya juga....tak kira resepi apa or dari siapa sekalipun......

        Khamis, 11 Ogos 2011

        Roti John


        Kat rumah ni ada 5 org penghuni.... Dan 4 darinyer berpuasa.... yorlah takkan nak suruh si dak Danish yg umur 2 tahun tu puasa lak... Kesian anak dara den kena paksa puasa... Tiap kali dia balik pra sekolah...  Mak dia yang sedikit kejam ni, akan mintak bungkusan makanan yg cikgu dia bg.... hehehehe....  Bukan apa.. ank dara den ni agak kurang teguh imannyer biler tgk makanan tak mcm abg dia yg kalau adik dia mkn depan muka pun dia steady jer..... alasannyer " saya dah niat puasa kerana ALLAH, saya tak lapar "..... sejuk perut den......

        Biler kita ada anak kecik yg berpuasa... Menu selalunyer tertumpu atas selera budak2... Kesian pulak kalau semua nak ikut tekak emak dia jer.... Masih dgn menu iftar hari ke 10 semalam.... Takkanlah makan ketupat goreng jer kan.... Walaupun budak n bapak budak suker, rasa cam tak kenyang jer diorang makan... So utk side kick ketupat goreng tu kat atas meja..... roti john.... simple.... kan.. kan....



        Roti John

        Bahan-Bahan
        • 2 batang roti ( agak panjang panjang tau roti yg den guna semalam )
        • 4 biji telur ( semalam guna telur gred b )
        • sedikit daging cincang ( tapi semalam dah buat ketupat goreng, guna sekeping dgg burger )
        • 1/ 2 biji bawang besar dipotong dadu
        • 1 sudu kecil lada boh
        • 1 sk serbuk pati ayam
        • daun bawang n daun sup yg dihiris halus
        • sedikit garam
        Cara-cara
        1. Hancurkan daging burger.
        2. Campurkan semua bahan kecuali rotilah kan...
        3. Panaskan non stick pan.... letak minyak sikit... sikit jer ratakan.... tuang campuran telur atas kuali... ratakan mcam buat ala2 telur dadar... 
        4. Telangkupkan roti yg tlh dibelah tgh keatas telur.
        5. Masak ler sampai telur masak...
        6. Den letak hirisan timun, sos cili n mayonis kat dlm roti yg dah siap tu....




        Ketupat Goreng



        Assalammualaikum, 

        Salam sejahtera.... Masuk hari ni.... alhamdulillah kalau sampai.... 11 hari sudah,  kita umat islam berpuasa...  Kat rumah den berbuka makan biasa-biasa tak der yg spesel... Dan selepas 10 hari....... baru seru sampai.... hehehehe....

        2 hari lepas berbuka dgn soto..... Ntah apa ker pesen, sebungkus den rebus ketupat mini segera.... Side kick semua habis.... tinggal ketupat ada tinggal lagi 8 ketui.... Simpan dalam fridge... kononnyer kalau rajin nak buat kuah sup lagi.... Tak der mananyer rajin... Kesian lak tgk ketupat tu tido lelama kat dalam fridge... Plan semalam nak buat spicy crisp noodle.... Lecehlah... tak rajin... Penyudahnyer buatlah ketupat segera... nge... nge... nge... Yang pasti semua makan....  Sebab kat rumah ni... kalau den masak tak ada yg makan... startlah mulut ni mengomel tak memasal..



        Ketupat Goreng my style

        Bahan-bahan
        • 8 biji ketupat mini
        • * 2- 3 biji bawang merah
        • * 1 ulas bawang putih
        • * 1 sudu besar ikan bilis yg telah direndam
        • * 7-8 biji cili padi
        • 1 sb lada boh
        • lebih kurang 1/2 cawan daging cincang ( tak taulah napaer... tapi saya cukup suker letak dgg cincang tiap kali goreng ketupat )
        • 1 batang kacang panjang dipotong kecil
        • 1/4 batang lobak merah didadu kecil
        • 1 sudu kecil kicap pekat
        • garam n perasa
        • sebiji telur
        • daun bawang n daun sup dihiris halus ( satu lagi benda yg saya suker gaul sekali dlm ketupat goreng ni )
        Cara-cara
        1. Potong kecil ketupat n ketepikan ( saya suker potong kecil jadi 16-18 sebiji ketupat tu )
        2. Tumbuk halus bahan bertanda *.. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
        3. Masukkan lada boh... tumis hingga garing n terbit minyak
        4. Masukkan daging cincang.. tumis lagi... letak sikit air n kicap pekat
        5. Letak kacang panjang, lobak merah, buh sekali garam n perasa kalau suker
        6. Masukkan ketupat yg telah di potong kecil tadi.... Gaul rata
        7. Pecahkan telur... Last sekali saya akan masukkan separuh hirisan daun bawang n daun sup... separuh lagi simpan tuk garnish...
        8. Gaul rata n siap....

        Isnin, 1 Ogos 2011

        Salam Ramadhan n Cuti Sakit


        Assalam

        Selamat menyambut ramadhan al-mubarak... Semoga sama-sama kita dapat menghayati keindahan bulan yg mulia dan suci ini....  Dipohon agar dikurniakan segala kesihatan dan kekuatan supaya kita dapat melakukan ibadah kepadaNya.... Semoga sama-sama kita mendapat berkat dan rahmat dari ALLAH S.W.T....

        Tuan rumah cuti untuk beberapa hari... Masih dalam proses recovery..... Semalam lepas dak Danish Doktor discharged keluar dari ward... Terus balik rumah MIL... Dia pun masih lembik lagi... duk terlepek jer.... Tapi syukur sangat yang Danish semakin pulih...  Dan tak perlulah ibu si danish menyambut ramadhan di hospital.... sebab ibu dia pun dah demam.... Tak daya lagi dah ni.... Ditambah lagi si nana pulak tak sehat jugak.....  Untuk beberapa hari ni duk rumah PIL.... so tuan rumah ambik cuti sakit no.....

        Khamis, 28 Julai 2011

        Bubur Kacang Jagung


        Tadi pepagi buta si HaSue dah tayang bubur kacang merah.... Uiiishhhh sedapnyer... terbayang2 rasa bubur kacang merah... Terus teringat kali terkhir makan kat Hospital Batu Pahat... masa tgh duk menunggu si dak danish kuar... tapi tak nak kuar2.. tak memasal den jadi penunggu spital..... Nasib baik duk ward yang first class ( nak buat camanerkan.. laki keje goment ).... Agak selesa dan so far... nurse pada waktu itu agak menyenangkan.... n my sis pun keje kat spital tu.... adalah kawan.. sbb di selalu kena paksa tuk dtg tgk den.... Org kata makanan spital tak sedap... Tapi betul tau... bubur kacang merah dia sedap betull... nge.. nge.. nge...

        Den teruslah pi selongkar peti tak berapa nak karun den tu.... hahhhh jumpa kacang merah... Ek.. eleh adalah dlm 3 sb.... mana boleh buat bubur cenggini... Lagipun memang den simpan kacang merah tu nak buat air.... So makan bubur kacang hijo jerlah buh jagung.....




        Bubur Kacang Jagung

        Bahan-bahan
        • kacang hijau dlm 3/4 cawan
        • jagung dlm 3/4 cawan
        • 200 ml santan pekat
        • gula melaka  1 ketul kecik
        • gula pasir ikut sikit jer
        • beberapa helai daun pandan n disimpul
        Cara-cara
        1. Rebus kacang hijau hingga separuh empuk
        2. Biler dah separuh empuk.. Tambahkan air... masukkan santan pekat...
        3. Masak api perlahan... Masukkan juga daun pandan, gula melaka n sedikit gula pasir..
        4. Bila kuah mula mendidih masukkan jagung n secubit garam..

        Murtabak Mini



        Kat rumah ni... ada hantu gandum... Dia makan makanan berasaskan gandum jer.... Mak dia pulak... kekadang malas... kekadang lak... tak rajin... Jarang betul nak jumpa time rajin... hehehehe..

        Kat Batu Pahat... Ada satu kedai jual roti canai sgt sedap kat tekak den... kedai tu pun ada jual instant roti canai... mmg betul-betul instant... Sbb kita order.. time tulah baru dia buat instant roti canai tu... Kira masa beli tu mmg hangat lagilah ( sbb biasanyer, yg home made nyer istant roti canai bukan kilang tau... dia akan masak sikit roti tu, so kita tinggal panaskan jer ) .. Tapi kalau den beli.. den akan mintak brother tu jgn masak... lapiskan selapis selapis roti tu dgn plastik ( hahahah... banyak songelnyer customer )...

        Bukan apa biler dia tak di masak lagi... senang kita nak mengolahnyer tul tak.... So dgn rajin yg malas ni.... kita serapan murtabak noo....



        Murtabak Mini...

        Bahan- Bahan

              ~ roti canai segera

              ~ untuk inti
        • 200 gm daging cincang
        • *1/2  sk serbuk kari
        • *sedikit serbuk kurma
        • *sedikit serbuk cili
        • garam, gula n perasa
        • 2 telur
        • bawang besar di dadu
        • daun sup dihiris nipis (optional)
        Cara-cara
        1. Masak daging hingga hilang airnyer...
        2. Masukkan sedkit minyak dan bahan bertanda *
        3. Letakkan sedikit garam, gula n perasa kalau suker... Masak hingga kering (mcm ala ala serunding) Ketepikan...
        4. Leperkan roti canai jadi lebih nipis... n tebar sikit.. ( den lenyek jer nak kasi dia besar... hehehe )
        5. Campurkan telur, bawang besar, daun sup dan daging tadi... 
        6. senduk sikit kedlam roti canai yg telah di tebar... lipat dan goreng...

        Rabu, 27 Julai 2011

        Kueh Lopes



        Biler nak masuk ramadhan ni.... Dah mulalah start nak merancang... Ntah apa- apa jer...semuanyer dah plan.... Benda paling basic bg kiter yg kena wat juadah berbuka n bersahur ni... tentulah juadah sepanjang bulan ramadhan....
         
        Mulalah terbayang nak makan tulah... nilah... nak masak tulah nilah... Antara kueh kegemaran En. Hubby, nilah kueh lopes..... Rasanyer sejak 9 tahun kahwin.. tak pernah lebih 5 kali beli kueh ni.... Mesti kena buat sendiri... Lagipun yg tukang makan lagi cerewet dari yg tukang buat.... Tak kenyallah.... Tak ada bau daun pisanglah... Kuah dia cairlah, campur gula pasirlah... Lepas tu kuarlah ayat penyata berbentuk perintah..... " Lama dah tak makan kueh lopes kan, tapi tulah kalau beli kuah dia cairlah "... Cehhhh... cakap jerlah suruh buat.....




        Kueh Lopes


        Bahan-bahan
        • 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
        • 1/2 sk kapur
        • kelapa parut
        • sedikit garam
        • daun pisang
        ~    *Utk air gula*
        • 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
        • 100 gram gula merah
        • beberapa helai daun pandan

        Cara-cara
        1. Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam.
        2. *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
        3. Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
        4. Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
        5. Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
        6. Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama....
        7. Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
        8. Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula.....

        Selasa, 26 Julai 2011

        Kuih Lapis

        "Boleh tak kalau saya makan kuih yang ada lapis2 warna- warni yang saya boleh bukak selapis- selapis tu.... yang ibu buat masa kiter duk kat perlis dulu tuAdeiiiii..... dah dekat 8 bulan dah kitaorang pindah.... Lama sangat ker den dah tak buat kuih ni.... hehehhehe...  

        My kids cukup suker makan kuih lapis ni... Den lak tak rajin nak melapis... Rasa penat duk menunggu depan kukus tu... Tiap 2 minit nak kena jengah... Tak jadi kerja.....


         adeiii... lapisan tak lawo... Arghhh belasahlah... 

         Resepi ; Tulip
        Sumber ; Che'iza

        Kuih Lapis Tulip
        Bahan- bahan
        • 1 cawan tepung beras
        • 1/2 cawan tepung gandum
        • 1 cawan gula ( den guna 3/4 cawan jer )
        • 1 st garam
        • 2 paket santan serbuk ( guna santan kotak 200ml )
        • 1 st minyak masak
        • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
        • 4 cawan air ( kurangkan kepada 3 cawan )
        Cara-cara
        1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 1 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
        2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
        3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning, merah, asli & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
        4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna merah & kukus selama 5 minit.
        5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. begitulah seterunyer
        6. Lapis yg terakhir dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
        7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)

        5 Spices Prawn


        Hari ni kiter entri awal sikit..... Sibuk hari ni... banayk keje nak kena buat.... Nak bw pun tak dan..... Sorry yer... kengkawan... kang den singgah....

        Lagi seminggu nak berpuasa.... Rasa cam sekejap jer masa berlalu kan... Hubby kata... "ehhh bukan baru semalam jer ker beli baju raya.... Apasal dah senteng dah semua....." Adeiii... banyaklah semalam.....

        Nak masuk bulan ramadhan ni.... Si efund ni pun dah prepare dah... senarai makanan utk dia berbuka.... Adeiiii ni lagi sorang... tak layan kang kesian lak... sbb hari tu dia bagitau kat ayah dia... "Ayah.... I can't eagerly wait to fasting ".. uishhh ayatt.... Ayah dia senyum jer... So biasalah... pada yang kenal den... Rumah kitaorang... bulan puasa tak der nasi.... Nasi hanya tuk sahur... So seminggu ni... melayan tekak... kang bulan puasa kompem tak makan.....



         5 Spice Prawn

        Bahan-bahan
        • 300 gm udang
        • * 3 biji bawang merah
        • * 2 ulas bawang putih
        • * 2 hiris halia
        • 3 sb lada boh
        • 1 sb sos tiram
        • 2 sb sos tomato
        • 1 sk kicap pekat
        • 1 sk rempah '5 spices'
        • garam and gula secukup rasa
        • Tomato belah 6 (optional)
        • 1 labu bwg besar belah 6
        • daun bawang potong dlm 1 inci( takder guna daun kucai.)
        Cara-cara
        1. Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
        2. Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
        3. Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.
        4. Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.
        5. Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.

        Isnin, 25 Julai 2011

        Getas-getas


        Selamat pagi isnin.... Dah 3 hari tak ada mood.... Ntah arrr... emosi terganggu sikit... 2-3 hari ni.... " Mata pedang tak mampu melawan kata2 "... Kadang2 kata2 yg biasa boleh jadi luar biasa....

        Kata orang kunyah gula getah tu senamam mulut... Cuba try makan getas-getas lak... Manalah tahu boleh melepaskan tekanan...... 




        Getas- getas

        Bahan-bahan
        • 250 gm tepung pulut ( ni resepi asal... tapi utk kali ni den kurangkan tepung pulut 200 gm campur tepung gandum 50 gm)
        • 150gm kelapa parut
        • 130 ml air
        • secubit garam
        • * 3/4 cwn gula
        • * 1/2 cwn air
        • * sehelai daun pandan 
        Cara-cara
        1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
        2. Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
        3. Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.

        Khamis, 21 Julai 2011

        Ikan Tongkol Masak Kicap

        Hari ni n semlm En. Hubby ada course.. So, mcm biasa dia tak balik mkn... Dan ini juga bermakna... Den boleh masak lauk yg den tak leh masak time dia ada.... Lama sangat nak mkn Ikan tongkol ni... Dulu sebelum kahwin... selalu melantak ikan ni... goreng pun sodap... 

        Tapikan  sian den, Tuan Besar tak mkn... 1... Sebab dia mmg tak mkn ikan tongkol ( sbb dia kata ikan tongkol ni ada cacing.. ada ker patut  dia ckp macam tu kat ikan kesukaan den.. kecik hati den ...) selain pari dan beberapa lg jenis ikan..... leceh kan..... 2.. Sebab dia tak suker lauk masak kicap.... Ya Allah.... Masak kicap ni manyak sedap woo... Mostly org johor mmg suker mkn lauk masak kicap ni.... Ehhh.. org Johor masak kicap speacial tau... bukan ando.. ando buh kicap jer.... ( Wahhh berbaur tak puas hati bercampur bongkak nampaknyer ni )

        So menu tghhari...den... sangat membahagiakan den......



        Banana Crisps


        Every sunday tiap kali hantar efund pi kelas teakwando mesti pi breakfast sekali kat luar..... Once a week ... okeylah tu kan bawak kitaorang breakfast luar... It's not about.. makan kat luar or yeahhhhhh... tak yah masak... cumer... bosan tau duk serapan kat rumah sengsorang... 5 days a week..... Suker mkn kat satu kedai ni.... sebab roti canai dia lembut dan lagi... air dia menepati citarasa den... Kat kedai ni jer yang den akan order air panas... sbb air dia mmg panas... takderlah suam2... n sedaplah..

        Kat kedai ni ada jual kerepek pisang tau... pisang tanduk.... home made... Tiap kali pi mesti beli sebungkus.... Hubby siap sound... Susah sgt ker nak buat kerepek pisang ni.... Cuba buat sendiri.... nge.... nge...nge... " Ayat penyata berbentuk perintah"....   So pilah beli pisang nipah muda 3 sikat..... Adeiii... Den tak hingat kat kotak maner den letak sagat den...... 



        Nampak tak sagat warna hijo tu... Den masih tak jumpe sagat den... Tu baru beli tu... hehehhe....


        • Pisang muda tak kesahlah... pisang tanduk ker pisang nipah or pisang nangka
        • garam secukup rasa
        ~ Kupas kulit pisang.... Sagat terus diatas minyak yg panas.....
        ~ Saya akan kisar garam... akan jadi lebih halus mcm gula aisinglah gitu
        ~Tabur garam pada pisang yg telah siap di goreng... masa tgh panas2.. goyang2 sikit biar rata.....


        Rabu, 20 Julai 2011

        Tamarind Shoots Paste

        " Untuk peringatan persediaan ini bukan utk dimakan....." nge... nge... nge.... apa ker hey ni.... Dah.. dah... korang tak yahlah nak bayangkan... Camaner nak mkn paste ni...

        Rasanyer most of blogger ni... kebanyakannyer young family... Maksudnyer... anak2 kecik lagilah... Yang ada tu, ada yang tak sekolah lagi.... kalau yg dah sekolah pun... primary lagi betul tak....... Tapi tak semualah... Yang otai2 pun ramai... 

        Sebelum ni tak pernah lagi berhadapan dgn anak yg kena chicken pox... Sekali kena tiga2 sekali kena ... hambik ko.... Biasalah penyakit ni dia package dgn pantang larang... tak leh makan tu... tak leh makan ni... tak leh buat tu ... tak leh buat ni.... Termasuklah... kang kalau dah start kering... kena sapu bedak.... "BEDAK"... Ohhh no... no.. no... bukan bedak baby johnson no... Apatah lagi bedak echanter... Tapi ni bedak ubat.... 

        Masa si Efund n Nana kena ... my MIL ada bg daun cermai... utk buat bedak ni... tapi biler Dak Danish kena daun cermai tu pun dah kering so tak leh guna lagi....  So kena cari daun cermai lagi.... Dlm duk mencari.... Mak Andak hubby bagitau boleh guna pucuk daun asam jawa... Senanglah sikit my MIL kata... sebab jiran sebelah rumah my MIL ada pokok asam jawa.... 

        Kiranyer pucuk daun asam jawa ni sebagai alternatiflah kalau tak jumpa daun cermai......

        Cara buatnyer senang jer ... perlukan...
        • daun pecuk asam jawa / daun cermai
        • beras disangai
        ~ tumbuk semuanyer sampai lumat..... letak air sikit utk menjadikannyer paste.....

        ~Cara guna.... sapu pada seluruh badan yg kena chicken pox.... biarkan kering... Dan bilas bersih....

        Selasa, 19 Julai 2011

        Roti Jala Pandan

        Nilah dia side kick serawa petang tadi.... Roti jala ni... bukan kaler jer ijo  tau.... Rasa dia pun ada sikit2 wangi daun pandan... tapi tawo... hahhahah.... kompem tak sedap kalau tak cicah apa2... My kids punyer exited tgk kaler dia ijo... Tapi biler mkn.... diorang komplen lak... "Apasal rasa dia pelik.... ?'"..... Pelik???... Rasa pandan pelik ker... kalau rasa cajun tu satu katalahkan...cehhhh.....  ni rasa pandan... kuih dadar pun, rasa wangi2 pandan... kan.. kan...



        Cara dia sama jer macam buat roti jala yang biasa tu... cuma air yg diguna dikisar dgn sehelai daun pandan buat wangi... plus letak pewarna ijo sikit n 1 sb gula pasir... wat lemak2 sikit



        Serawa Derian


        Orang lain dah mcm2 dah posing dah cik serawa derian ni..... Den masuk ni dah 2 kali buat sebenarnyer tapi baru ni sempat ambik gambor... Apalah punyer ghajin tak hingat den ni.... Adeiii...  Adik2.... Kakak2.... jgn jadi mcm den nooo......

        Alamak dah pukul 5.13 ptg laa...... sat gi... Tuan Besar balik... minum petang tak buat lg.... bye... bye...




        Serawa Deriam My Style


        Bahan- bahan

        • Derian ( den tak tahu berapa biji... tapi penuh satu telap ) dlm separuh periuk saiz 24 cm
        • santan dari 1 1/2 biji kelapa
        • 2-3 helai daun pandan
        • gula pasir n gula melaka semanis yg suker
        • secubit garam....
        Cara-Cara
        1. Den suker blender kelapa parut tu baru tapis.... Dptkan santan pekat n cair.. diasingkan...
        2. Masak derian dgn santan cair....Masak dengan api pelahan... masukkan juga daun pandan yg telah disimpul.....Semasa memasak... den akan buang biji derian yg dah bogel.... Den tak suker ada biji derian lelama masak dlm kuah serawa... Dia akan merubah rasa......
        3. Masak hingga kuah agak pekat masukkan santan pekat.... Masa ni semua biji dah dikeluarkan... 
        4. Masukkan gula pasir n gula melaka.... ikut berapa belah kaki nak potong... nge... nge.. nge... Agak2lah manis dia eh... masukkan juga secubit garam..... garam tau... bukan Kak Nor......
        5. Masak hingga pekat ... kena selalu kacau... takut bahgian bawah hangus.....

          Nescafe Latte


          Rutin pagi..... Den ni dari kecik mmg spesis yg kena serapan.... tak kiralah walau segelas air.. air panaslah bukan air kosong... Kalau tak sat gi.... rasa mabuk... terus sakit kepala.... Masa tu rasa nak peluk bantal jer... nge...nge...nge...

          Selalu kalau pagi... berkira2 nak buat apa... dak kecik ni sukehati dia pukul berapa nak bgn... Dan sebab dia tak bgn lagi.... So den layan minum nescafe jerlah.... tapi ngengada  sikit.... minum nescafe latte.... mkn ngan cream craker jer.....




          Nescafe Latte

          Bahan-bahan
          • 4/5 mug susu ( saya guna susu hl)
          • 3/4 sk nescafe
          • 1 sb air panas
          • 1 sk gula (yang ni ikut suker)
          • sedikit nescafe utk  tabur atas foam
          Cara-cara
          1. Mula2 sekali den bancuh nescafe dgn 1 sb air panas... bancuh nescafe n letak tepi
          2. Panaskan susu, den guna kole steel... Dan sewaktu memanaskan susu whisk dgn electric whisk... yg kecik tu.... Sampai dia menghasilkan foam... Pastikan api kecik.... Jgn sampai boil susu tu....
          3. Bila dah berbuih cantik n smooth... Tuang susu kedlm mug...  akan ada foam yg tertinggal sikit2 kat kole tu... Tak per...
          4. Tuang nes yg telah dibancuh tadi perlahan2 ke dlm mug....  Lapisan akan terbentuk.... 
          5. Tutup atas mug tu dgn lebihan foam tadi....  Siap...
          6. Masa minum kang bancuhlah dgn gula......


          Terkedek2... air dah siap baru nak cari camera... foam dah makin menyusut dgn serbuk nescafe tu pun dah bersatu.... Next time kalau korang nak ambik gambor.... Standbylah siap2 camera... dgn setting pelamin dia sekali ... 


          Isnin, 18 Julai 2011

          Tiram Pedas



          Ni bukan tiram utk menanmbah kekuatan dalaman lelaki eh...  Tak yah bayangkan tiram tu buat sambal ker... or masak with cilipadi.... Ini tiram biasa....tiram yg Ika panggil selayang....hehehheh.. Sebelum ni buat tabur gula...... Ni sira lada lak nooo.....




          Untuk resepi kuih tiram ni kat sini

          Untuk sira lada tu lak.... Den cuma tumiskan lada boh..... masuk sekali garam, gula, n sedikit air asam jawa.... Tumis sampai garing betul2 garing.... Masukkan kuih tiram yang dah siap......  Kuantiti gula kena lebih sikitlah... sbb gula ni yang akan membentuk caramel tekstur tuk buat lada ni lekat kat kuih tiram... n kuih akan tahan lebih lama..........

          Ahad, 17 Julai 2011

          Malacca Cruise

          Hari ni hangin satu badan + sakit hati..... Jgn tanyer......

          Dulu masa duk perlis, selalu plan nak naik cruise ni.... tapi biler tiap kali blk kg.... manjang jer tak sempat...... la ni biler dah duk kat kampung.... pun masih tak pergi..... Kids dah bising jer tanya?... biler nak pergi.... Akhirnyer sampai gaklah, setelah lebih 6 bulan duk kat melaka ni...... For those yg nak melancong ke melaka... bolehlah masukkan cruising ni dlm jadual lawatan eh.... Harga pun taklah mahal, utk bot biasa..... RM 10 dewasa n RM5 tuk kanak-kanak... Bolehlah melihat keindahan bandar melaka melalui sungai..... Sampai banda hilir bot ni jln.....


           Kat dlm bot, budak duaorang ni duk depan sekali.......


           Danish tgh tengok kampong Mortem


           Ada pengantin lak tgh duk posing-posing


           Ni kat belakang restoran harpers, dah dekat dgn banda hilir ni


           Ni banda hilir.... Nampak tak kapal samudera......


           Ni masa kat jeti lepas naik bot.....


          Makcik ni lagi..... biasalah... makcik ni memang kaki interfrem.... Mak dia nak ambik gambar tulisan sungai melaka kat belakang tu..... tapi dia lak posing kat depan....


          Banyak gambar sebenarnyer.......... tapi hari ni mood tak der.......



          Jumaat, 15 Julai 2011

          Curry Noodle



          Disaat org lain duk tayang.. keklah... caramel saucelah... pudinglah... . Den tetap dgn local dish.... Lupakanlah nak membaking... bila oben masih berbungkus.... Mould apa kebagai masih dlm kotak yg den pun tak ingat kotak yg maner?.. So seperti biasa... hanya mampu memanjangkan list... nge.. nge.. nge... 

          Semlm ada kenduri rumah Mak Andak...lauk best..... Dpt lagi bekal asam pedas Ikan parang.... Masa Mak Andak tanyer nak lauk tak?... tak nak.. tak nak dah kenyang... tapi kalau nak bg gak... asam pedas... bolehlah... hehehehhe... dasar tak tahu malu....... dah terbayang selamat 1 lauk tghhari esok  (hari nilah tu)..... So...utk tghhari ni dgn akal yg panjang... baiknyerrr... den plan masak sayur jer sbb ada ikan dah... Sekali en. hubby call kata boss dia nak belanja mkn kat kesang... Dia bwk nana n efund sekali ... coz leceh nak hantar blk rumah... kang berebut lak nak sembahyang jumaat..... senang lagi hidup den....

          Ptg ni baiknyer plan, nak pi rumah Kak Nor nak rompak resepi mee kari sbb last week dia duk tayang mee kari ada kerang.... Wahhhhh best.... Biler tgk resepi Kak nor mmg tak sama dgn mee kari yg biasa den buat...... Sbb pemalas... tunggu tghharilah nanti baru nak pi rompak.... sekali punyer hujan lebat.... line tenet tak der... haru tul.... sampai pukul 3 lbh tak der lg... pemutusnyer terpaksa buat sendiri... kena kivlah dululah nampaknyer  resepi Kak Nor..... Moralnyer... jgn jd pemalas nak masak baru nak print resepi....heheheh....




          Mee Kari My Syle

          Bahan-bahan

          • 450 gm mee kuning dicelur
          • sawi den celur jer ( masuk kat kuah pun boleh)
          • tauhu digoreng
          • limau kasturi
          • lada merah
                Untuk Kuah

          • 1 sb lada boh
          • 2 sb serbuk kari ayam/daging
          • 2 sb serbuk kari ikan/udang
          • *4 biji bawang  merah
          • *3 ulas bawang putih
          • *1/2 inci hali
          • *beberapa hiris lengkuas
          • *1 sb udang kering direndam
          • potongan kecil ayam
          • beberapa ekor udang
          • 1 kpg asam kpg
          • daun kari
          • dlm 3/4 kotak santan pekat (guna santan kotak) dlm 150 ml
          • garam, gula n perasa secukupnyer

          Cara-cara
          1. Celur mee dulu tapis dan ketepikan...
          2. Kisar bahan bertanda *... Tumis bahan kisar hingga garing n naik bau....
          3. Masukkan lada boh, n serbuk kari... sebelum tu campur kedua2 serbuk kari dan gaulkan dgn sedikit air menjadi pes...
          4. Bila rempah sudah garing dan pecah minyak... Masukkan air.... biar mendidih...
          5. Masukkan potongan ayam.... letak dgg pun boleh....
          6. Bila  ayam hampir masak masukkan santann udang.....biar mereneh... 
          7. Masuk gak asam kpg....
          8. Letak garam, gula n perasa secukupnyer
          9. Hidang Mee dgn hirisan lada, potongan tauhu, sawi celur n limau kasturi....



          Khamis, 14 Julai 2011

          Tak lepas SIRIM

          last 3 weeks si efund n nana kena chicken pox.... Ngam2 budak 2 orang ni baik... boleh pulak diorang pass baton... Si Kecik ni lak sambung... Adeiii..... ponat den... Susahnyer biler budak umur 2 tahun kena chicken pox ni..... Suruh mkn ubat (yerlah kesian kan mesti bisa badan rasa..)... Dia kata  "Na nak ( tak nak) "... berperang nak bg mkn ubat....  Hubby pilah belikan kelapa muda... sampai 2 biji lak tu.... suruh dia minum... seteguk jer dia minum lepas tu.... "Na nak" gak... Kat rumah my PIL pun my FIl belikan kelapa muda sebiji... suruh dia minum... "Na nak " gak...  Adeiiii.... Sampai my MIL suruh buh gula n air batu kat air kelapa tu biar sedap...  bolehlah dpt gak khasiat dia dari tak minum lansung... "Na nak" gak.... Kesudahnyer... kakak dia yg sapu....... susahnyer budak 2 tahun ni.... Org kata tak leh mandi.... Kakak dia tak masuk lagi bilik air dia dah masuk dulu.... 

          Apa nak buat... ada sebiji lagi ni.... Kesudahan nyer jadilah Coconut Jelly ni.... Macam biasalah resepi rompak kat Kak Nor... Tapi hadooo... memacam gaya ambik gambo... hampeh tak der yg lawo... Tulah konon nak buat dlm kelapa... Arghhhhhh tahu masuk bekas lagi bagus...... En. Hubby kata..... "Tak lawonyer gambar..." noiselah... blurlah... tak menyelerakanlah... gelaplah....." Eiiiii semua tak lepas sirim...." haru tau... sapa kata den cerewet... laki den lagi tau....  GRRRRRRRRRRRRRRR....

          Layan jerlah gambor yg tak lawo ni....


          Rabu, 13 Julai 2011

          Stir Fry Kuey Teow



          Kuey teow ker.. mee kuning ker, bihun ker... semuanyer den suker... Banyak cara boleh diolah dgn makanan kategori mee ni... Untuk breakfast pagi ni.... Rasa cam nak mkn kuey teow tapi yg goreng simplenyer.... Apa kes ntah...tiba2 terkonang2.....

          Dulu masa bujang.. kalau time kebulur tgh mlm nilah antara menu yg den selalu buat... sbb den pemalas tapi nak makan.... klentang... klentung... tgh2 mlm buta... Dan yang bestnyer adik beradik den semua... jenis tak membazir orangnyer...  semua sub con jadi mjls daerah... hehehheh......Terkenang zaman bujang... Apapun yg kiter buat semua semua tuk diri sendiri... kalau tgh mlm buta lapo pun sanggup bangun...... Laa ni... Kalau dah mlm bute... lapor camner pun lebih baiklah den tido... tak tahu entah pukul berapa kang ada pulak yg melalak tgh malam... karang kang den juga yg  kena bangun ... So akanku  manfaatkanlah waktu tidoku itew......





          Stir Fry Kuey Teow

          Bahan-bahan

          • 200 gm kuey teow
          • 3 ulas bawang putih diracik halus.. tumbuh ker janji haluslah.. tapi tak nak blend.
          • 1 sb lada boh
          • 1 keping fish cake di potong nipis
          • 5-6 ekor udang ( Den tak letak sebab si kecik ni tgh berpantang tak leh mkn udang ) 
          • 1 sk kecil serbuk ikan bilis ( sebagai ganti perasa sbb tak letak udang) so kalau ada udang tak yah letak
          • 1 sb sos tiram
          • 1 sk kicap manis ABC
          • sebiji telur
          •  garam secukup rasa
          • taugeh n kucai
          Cara -cara.
          1. Tumis bawang putih hingga kekuningan dan terbit bau aroma bawang putih....
          2. Masukkan fish cake n udang (den tak letak) 
          3. Agak- agak udang tu suku masak masukkan lada boh... dikuti kuey teow..
          4. Masukkan sos tiram, kicap  n serbuk ikan bilis...
          5. letak garam secukup rasa 
          6. Pecahkan telur ke dlm kuali... 
          7. Last sekali masuk taugeh n kucai
          Pastikan masak dgn  api besar... Dan proses memasak adalah sangat cepat.... Den tambahkan sedikit minyak bijan dlm minyak yg den guna untuk menumis.....

          Selasa, 12 Julai 2011

          Asam Pedas Kenduri



          Hampir 6 tahun yang lalu..... masa tu baru habis pantang deliver my dotter... Hubby pi kenduri rumah Mak Andak dia... Tak pi ikut sama masa tu sebab... ada baby... so tinggallah rumah (kat rumah my PILlahkan... takkan rumah kat perlis lak).... Balik dari kenduri tu my hubby bawak balik berkat..... lauk bungkus... Ingat lagi, diantara lauk tu ada asam pedas ikan tenggiri.... Memandangkan baru habis pantang masa tu... Maknanyer agak dah lamalah den tak makan asam pedas... Biler den makan asam pedas tu... sangatlah sedap kat tekak den.... Hubby kata... standardlah kat sini kalau kenduri, asam pedas dia rasa mcm tu.....

          Rasanyer ramai maklum asam pedas melaka popular.... Nak tahu tak sejujurnyer...  Selepas 9 tahun berkahwin dengan org melaka ni....... den tak pasti  yg mana satu asam pedas melaka yang sebenarnyer.... Truely ada beberapa version asam pedas melaka yg den rasa... sedap namun berbeza resepi dan rasa... Tak yah pegi jauhlah... my MIL sendiri... adik beradik my MIl ada 9 org... 6 lelaki n 3 perempuan... So my MIL ( called mak Itam), her sister Mak Andak n Mok Teh.... Ketiga-tiga mereka masak asam pedas dgn cara dan rasa yg berbeza.... Lagi satu org kat area selatan melaka ni, suker masak asam pedas ikan parang n tenggiri.... selain pari..... Den dah macam spongebob serap jer semua resepi diorang.... kalau sebelum ni den masak asam pedas mak den... Hari ni buat asam pedas kenduri... Dan lain kali  akan ada Asam Pedas yang lain lak.... Insyallah.....      



           
          Resepi sat gi eh... tak siap lagi masak lauk lunch ni.... Sat gi bebudak blk.... kang nak pi sekolah agama lak....

          Dah pukul 4.30 ptg tak buat minum ptg lagi ni... ehhehehhe..
          Tulis resepi dulu, kalau tak sat gi Kak Nor ketuk dgn senduk...

          Asam Pedas Kenduri,

          Bahan-bahan
          • 1/2 ekor ikan parang dlm lebih kurang 400gm ( boleh jer guna ikan lain )
          • 6 sb lada boh / lada giling
          • * 3 biji bawang merah
          • * 2-3 ulas bawang putih
          • * lebih kurang 1cm halia
          • * lebih kurang 1 cm kunyit
          • * 1sk lada hitam 
          • * sedikit belacan ( saya guna ikan bilis jer )
          • 2 kpg asam keping / asam gelugor
          • 2 btg serai dititik (make sure ada)
          • 2-3 helai daun limau purut disiat2 (paling penting, mesti ada)
          • daun kesum
          • bendi ( optional, tak der pun tak per )
          • garam secukup rasa...
          • sedikit gula
          • pak aji kalau suker
          Cara-cara
          1. first sekali nak kobar... Make sure ada serai n daun limau purut.... sebab dua  bahan ni merupakan identiti pada rasa asam pedas ni.... bahan ni menjadikan rasa asam pedas ni lain dari asam pedas yg biasa.... kalu tak der.. tunggu sampai ada... tapi still boleh buat cuma rasa dia lainlah nanti
          2. Blend ker giling bahan bertanda * ... Tumis bahan blend hingga naik bau...
          3. Masukkan lada boh, Masa ni saya akan masukkan sedikit gula.. Lada akan lebih garing n caramalised tumis hingga garing n terbit minyak.....
          4. Masukkan air dan asam keping. masak hingga mendidih.
          5. Masukkan sekali daun limau purut, serai n daun kesum.
          6. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan... 
          7. Bila Ikan hampir masak masukkan bendi, garam n perasa...
          8. Siap...
           Okey siap akhirnyer... hehehhehe... jgn marah noo.....
          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...