Rabu, 17 Ogos 2011

Pasembor



Selalunyer tahun-tahun yg sudah....Ada dua tiga menu yg akan sentiasa menjadi ulangan di bulan ramdhan.... Paling utama bubur lambuk... Dan semestinyer juga pasembor or rojak manis ... Boleh kata dlm sebulan ramdhan... 4-5 kali gak lah buat... Akan ada menu sampinganlah... Macam mee goreng ker... bubur lambuk ker... Laksa ker... tapi biler ada pasembor/rojak manis... no kuih......

Tapi tahun ninyer ramadhan setelah 16 hari kiter berpuasa (semlm)... Barulah semlm buat pasembor....  Inilah menu iftar ke 16 kami sekeluarga...... Sedapnyer dapat makan pasembor... memandangkan sebelum puasa pun dah berapa bulan tak buat... nge... nge.. nge...

Resepinyer sama seperti yg pernah di post sebelum ni.....




Pasembor My Style

Bahan -bahan

Cucur keras (rangup)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2sb tepung jagung
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk dry yeast ( yg ni tambah )
  • bawang merah (dipotong halus)
  • taugeh
  • kucai
  • udang
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
Cucur biasa
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sb kelapa parut
  • 1 sk yeast
  • sedikit garam.
Kuah Kacang
  • 4-5 sb lada boh
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • air asam jawa
  • 3 sb sos cili
  • 1 sb petis
  • 2 sb gula melaka
  • 1 cwn kacang tanah (goreng dan ditumbuk)
  • 1 sb bijan disangai
  • sedikit garam n gula kalau tak cukup manis



    Cara-cara

    Untuk cucur...
    1. Adun setiap cucur tu berasingan... Agak2lah eh air dia...
    2. Untuk cucur keras boleh terus goreng
    3. Cucur yang lembut lak tunggu dia naik sikit dululah baru goreng
    Untuk kuah kacang
    1. Kisar bawang merah n bawang putih... Tumis bahan kisar hingga kekuningan.
    2. Masukkan lada boh... biar garing sikit.
    3. Masukkan air, air asam jawa, gula melaka, petis, garam n gula
    4. Bila kuah dah masak masukkan sos cili..
    5. Akhir sekali baru masuk kacang tanah n bijan...
    6. Masak hingga kuah pekat

    ~Dan utk sampah2 yg lain tu.... Ikut suker lah nak tambah apa... kentang ker.. ketam ker.. udang ker.. ball2 ker or apa2lah....

    ~ Untuk cucur biasa tu tak buat... sebab terlupa... nge... nge... nge....

    6 ulasan:

    1. salam che iza, nampaknya saya orang pertama yang rasa pasembor tuh, ni mana punya, padang kota lama ka?

      BalasPadam
    2. Heheheh chef... Rasa- rasanyer ni pasembor ulu pauh kot... Sbb 6 tahun masa duk araulah saya belajo makan pasembor ni.....

      BalasPadam
    3. Salam che`iza, alaaaaaa dah ada org makan dulu pasembor ni!! ada lagi tak che`iza kita last raya ari nii hihihi...

      BalasPadam
    4. hahaha btol tu ika!!!... izaaaa... akak dh raya ni, ada lg x pasembor ni... jan sampai tersembur dh la... ekekeke

      BalasPadam
    5. Ijayuji...... Tak derlah ijah.... ko nak ker esok den buatkan no.... heheheheh.... Opsss esok dah dah habis raya erk...

      Kak Anawahid..... Akak, nak buatkan si Ijah sok... Tapi dia dah habis raya lak... Bagi akak jerlah eh.... yg baru start raya ni... ekekekek

      BalasPadam
    6. sedapnya iza..ada kelainan kat kuah tu sebab taruk petis...leh cuba nih..mesti best...:)

      BalasPadam

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...