Rabu, 2 September 2009

Pasembor Nat

Untuk yg tak tahu nat tu apa? Nat tu kalau kat sini... panggil pasar mlm... Kat sini rojak manis tak ader... Yang ada pasembor.... heheheh, suker2 hati jer nak panggil ni pasembor nat.... Yerlah... kalau pi beli kat nat, cengginilah rupa pasembor dia.... kosong jer you..... ada timun ngan sengkuang jer.. tu pun racik halus2... Setahu den pasembor ni sepatutnyer ada banyak sampah tak macam rojak manis... Kita boleh letak ketam goreng tepung, kentang, sosej, fish cake, crab ball, prawn ball n mcm lglah ikut suker kiter... tapi sebab daruratkan... Kat rumah ni tak ada stok.... So kita layan jerlah pasembor kosong ni eh... lagipun bulan ramadhan ni kan kena bersederhana.... pasembor pun sederhanalah... hihihihi......



Untuk pasembor ni... lebih kurang rojak manis gak dia ada 2 tepung....


Bahan -bahan

Cucur keras (rangup)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2sb tepung jagung
  • 1 sk baking powder
  • bawang merah (dipotong halus)
  • taugeh
  • kucai
  • udang
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
Cucur biasa
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sb kelapa parut
  • 1 sk yeast
  • sedikit garam.
Kuah Kacang
  • 4-5 sb lada boh
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • air asam jawa
  • 3 sb sos cili
  • 1 sb petis
  • 2 sb gula melaka
  • 1 cwn kacang tanah (goreng dan ditumbuk)
  • 1 sb bijan disangai
  • sedikit garam n gula kalau tak cukup manis

Cara-cara

Untuk cucur...
  1. Adun setiap cucur tu berasingan... Agak2lah eh air dia...
  2. Untuk cucur keras boleh terus goreng
  3. Cucur yang lembut lak tunggu dia naik sikit dululah baru goreng
Untuk kuah kacang
  1. Kisar bawang merah n bawang putih... Tumis bahan kisar hingga kekuningan.
  2. Masukkan lada boh... biar garing sikit.
  3. Masukkan air, air asam jawa, gula melaka, petis, garam n gula
  4. Bila kuah dah masak masukkan sos cili..
  5. Akhir sekali baru masuk kacang tanah n bijan...
  6. Masak hingga kuah pekat

Dan utk sampah2 yg lain tu.... Ikut suker lah nak tambah apa... kentang ker.. ketam ker.. udang ker.. ball2 ker or apa2lah....

4 ulasan:

  1. pasembor kosong pun sedap..lebih2 posa ni jadi kenyang gak..

    BalasPadam
  2. nampak menarik, walaupun kosong. Semuanya kerana kepandaian orang yang mengambil gambar kan?

    BalasPadam
  3. Salam che`iza..suke mkn rojak tepung niii nak buat jugaklah nanti niii sok sok menu dah penuh dlm list berbuke hihihi....tp dah masuk list yg keberapa tak tahu :D

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...