Rabu, 17 Ogos 2011

Penang Char Kuey Teow

 



Masih lagi dgn menu iftar hari ke 16 semlm.... Macam yg den kobar... kalu buat pasembor kena buat juadah lain... So side kick tuk pasembor semlm.... buat PCKT...... Masa berbuka semlm satu-satunyer juadah yg ada kat atas meja... pasembor.... Si efund boleh lak tanyer... "Ada makanan lain tak ?"..... masa tu kuah PCKT dan siap dah cuma nak letak kuey teow jer....

Lepas jer mkn kurma sebiji..... terus masuk kuey teow dlm kuali bukak api besor2..... Letak kucai n taugeh.. pecah telur.... tak samapi 3 minit siap dah.....


~ Menu ulangan jer ni...Sebelum ni ada post kat sini eh

Dalam resepi sebelum ni sama juga macam yg den pernah post di My Resipi... penyediaannyer utk 2 org... Tapi sebab tuk berbuka... den tak rajin nak masak sikit2... sbb tu den masak betul2 bila masuk waktu berbuka dan dgn kuantiti yg lebih sikit.... Sbb PCKT ni perlu dimakan segera... Kalau tak kuey teow tu akan serap kuah tu... Tak nak... jadi mcm tu... So saya adjust sikit pada bahan2 dan volume pada cara2 membuatnyer.... Senanglah kalau nak buat banyak sikit tuk makan... Kalu tak semput nak buat satu2.... Untuk rujukan bersama


Penang Char Kuey Teow My Style


Bahan-bahan

Untuk Paste
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis ( saya guna kicap ABC heinz)
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
Untuk Mee
  • 300 gm kuey teow (  300 gm ni penyedian tuk 2 org jer....  so saya upkan 500 gm )
  • 1 sb cili boh ( saya tambah lagi  jadi 2 1/2 sb )
  • kerang ( 200 gm isi kerang segar )
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur
Cara-cara
  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Pastikan api besar semasa memasak....Tumis lada boh hingga garing. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang.. Masukkan dlm 4sb paste td. ( saya masukkan separuh paste )..... Biasanya PCKT agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. ( saya upkan 1 1/2 cwn utk lebih kuah )   ( kali ni saya guna 600 ml air, memang akan nampak mcm banyak air tapi jgn risau )
  4. Air didih masukkan kuey teow,  kucai, taugeh n kacau rata. Cepat2 pecahkan telur, kacau utk beberapa saat dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer.... kerana penggunaan api yg besor......
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......



11 ulasan:

  1. my pebret!! CKT 3! udang dan kerang kasi lebey2 ya.. :)

    BalasPadam
  2. hwaa... kita suka sgt pckt nih. dulu masa belajar kat belah2 utara nun mmg tiap minggu makan. duk sini tak jumpa kerang, selalu buat sendiri tak berapa nak jadilah iza. selalunya jadi mcm kuewtiaw goreng je. hehe.. kene study betul2 la camne nak buat. thanks iza share resepi. :D

    BalasPadam
  3. as-salam che'iza
    sedap tu penang char kuey teow...suka yg basah2 dan ber kuah macam tu...

    BalasPadam
  4. Fuh, meleleh air liur...slurpppp!!! :D

    Selamat Berpuasa dear!

    BalasPadam
  5. Kak Nor..... Okey kak.... tukar dgn barli selasih kak eh....

    Anawahid.... Haiiii... org dah raya pun dugaan ker.... hihihi...

    Asmara...... Ni pun pembawakan hehehh masa duk perlis dululah ni... Habis dah rasa dari kangaq ke Kota Setar.... Terus melekeat di hati...

    Bro Ady...... Tu arr bro... yang berkuah ni... asyikkk... hehehhe

    Love2Cook.... Nah... nah... ambik tisu ni... pi kesat air liur....

    Thanks dear.....

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Iza,

    sedapnya nampa CKT tu...kak nur nyer febret nie...buh udg & kerang lebih2 pasti terduduk lepas berbuka...hehe.

    BalasPadam
  7. Salam Che Iza cayanggg...waaah keji tauuu tayang kuey teow ituuuuuu.....x sanggup nak jeling lama2... Pasemboqqq kat bawah tu pun, sampai hati cek noooo... :)

    BalasPadam
  8. wah wah wah wah...masak CKT semalam ek....memang fav kita resepi awak ni..tetap setia pada yg 1..hehhehe..memang terbaik rasa dia...terima kasih che iza sebab kongsi resepi ni...dah byk kali kita masak CKT guna resepi awak ni...:)

    BalasPadam
  9. Salam Che'Iza...
    lama tak makan char kuey teow ni. baru tunjuk gambar CKT che'iza ni kat MrFaiz, terliur dia. wakakaka :D
    Ijan

    BalasPadam
  10. Mai pekena Char Kuewteow Kami SEMPOi... @ http://irichcharkuewteow.webs.com

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...