Jumaat, 19 Ogos 2011

Laksa Asam



This week agak baik dan teratur berbanding last 2 week dlm ramadhan ni.... Selalunyer esok or sat gi nak buka baru pikir nak masak apa.... Tapi this week.... Dah plan cukup seminggunyer menu... sbb masa pergi pasar dah beli barang ikut list menu seminggu ni....

Tapi tension... sebab semalam Kak Ummi boleh buat tanyangan kejam ... tayang lontong.... huhuhu... tu masuk menu den minggu depan... sbb ingat nak pi cari daun pisang abu sekali tuk buat lontong daun... Lepas tu budak 2 org ni... si Ijah ngan Quinnie... sibuk pulak nak buat lontong daun.... Arghhhhhhh.... kan dah rasa macam nak makan lontong ni..... Tapi tak leh... lari schedule...... Nyaris2 buat lontong tau semalam....

So kalau ikut planing asal semalam makan laksa..... Sebab kesian kat Dak Nana yang asyik mintak nak mkn laksa jer.... Dia rindulah tu, nak mkn laksa sebab dok terinagat masa duk tadika kemas ulu pauh dulu...... Sat gi kalau buat lontong.... ajer kering bunga kantan den... Dahlah mahal... seringgit sekuntum... kalah bunga ros kat cameron highland you.....




Laksa Asam My Style

Bahan-Bahan
  • Laksa beras ( beli paketnyer, rebus jer )
  • Lada merah dihiris bulat
  • taugeh buang ekor
  • timun dihiris halus
  • bawang merah hiris halus
  • daun selom ( den tak der ganti ngan laki den nyer  daun salad )
  • limau kasturi ( tak ade... heheheh )
  • telur rebus kalau suker 

     


      ~ Untuk Kuah
    • 5 ekor ikan kembung ( dlm 400 gm )
    • 2 kelar ikan tenggiri ( dlm 200 gm )
    • 3-4 kpg asam keping
    • 4 sb lada buh
    • *5 biji bawang merah
    • *1 biji bawang besar
    • * 4 ulas bawang putih
    • * sedikit belacan 
    • * 2 sb ikan bilis direndam
    • daun kesum
    • bunga kantam
    • sedikit garam n gula n perasa kalau suker


      Nampak tak ada botol thousand island kat belakang tu.... hahhh... jgn tanyer memang tak der kaitan....  Masa ambik gambar ni... Baru lepas tgk csi... Dah pukul 11 mlm... Masa ni En. Hubby tgh makan salad.... tgh duk ambik gambor...  Ade ker dia pi letak  botol thousand island kat situ bertuah betul laki den.... sabor jerlah....


      Cara-cara
      1. Rebus laksa beras dan ditapis dan ketepikan
      2. Rebus ikan dgn asam keping
      3. Angkat ikan yg sudah direbus... diambil isinyer... ( simpan tulang) Air rebusan jgn buang... tinggalkan asam keping dlm air rebusan tu
      4. Tumbuk bahan bertanda *... Masukkan bahan tumbuk dan lada boh kedlm air rebusan ikan tadi...
      5. Hancurkan isi ikan.... hahahaha den blender jer..... tuang ke dlm kuah rebusan tadi.... 
      6. Tulang ikan tadi den blender lak ngan air... kemudian tapis dan ambik airnyer.... Masukkan air tapisan tulang ikan kedlm air rebusan...
      7. Masukkan daun kesum n bunga kantan..
      8. Masak kuah hingga pekat... perasakan dgn garam dan secubit gula... letaklah perasa kalau suker


      5 ulasan:

      1. SAlam cheiza, ahahaha... ikutlah jadual yerr menu2 tu sume :D kita tak leh ikut jadual sume larii hihihi... sedap laksa asam! kita laksa2 mmg antu tak kiralah laksa mana mmg suke letak ulam byk2 sedappppppp!

        BalasPadam
      2. Alaaa jah.... Baru minggu ni ikut jadual jah... 2 minggu lepas haru tau..... Sedap kan jah mkn laksa buh ulam bebanyak.....

        BalasPadam
      3. lontong tak nak.. laksa nak.. 2 mangkuk pls.. kuah lebih ya.. :)

        BalasPadam
      4. kahkahkah....dia kalau dpt nyembang pasal masak2 ni memang leh lari jadual menu harian...nak buat lain pegi ke lain lak akhirnya...kekekek..

        tengok laksa che'iza ni teringat laksa kat peti ais kita buat minggu lepas..tak habis makan lagi..hehhehe...memang suka simpan kalau ada baki sebab boleh ulang lagi...ngeee

        BalasPadam
      5. singgah sahur...uii kejam betoi che iza, buat akak telior walaupun tgk time sahur.laksaaaa, fav akak selamanya ;)

        BalasPadam

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...