Sabtu, 20 Ogos 2011

Popia



Perasan tak menu-menu den semua simple tak hingat.... Tak ader lagi yg berat.... Cuma ada sekali jer den buat mkn berat..... Nasi lemak kukus beras baryani... wif sambal telur puyuh n ayam goreng rempah.... Tu pun rasa dah berat sangat dah..... Tapi agaknyer depa lapar kot malam tu ...... tinggal sambal jer... Sebab tgh mlm, ada  yg dok ulang makan....  Tak dapat nak snap gambor.....

Sebab den snap mlm2 lepas buka.... Nak ambik sebelum buka memang tak sempat...... So den ambik gambar dgn apa makanan yg tinggal....sbb tu ada hari yang tak ada entri.... nge... nge.. nge... Sepanjang ramadhan ni... dah 3 kali buat popia... tapi 2 kali sblm ni.... manjang jer habis.... So smlm ada tinggal 4 ketui.... Okeylah tu kan... bolehlah buat ambik gambar.....Dlm pukul 10 lebih... Dak Efund n Nana dah selamat dah mimpi.... cuma tinggal dak kecik jer....  

Selalunyer bila ambik gambar den malas nak guna tripod.... tapi sbb hubby sound kata... " Tripod buat perhiasan ker?'... hihihihi.... so bila snap gambor memlm mesti guna tripod.... Siap2 pasang tripod.... biler nak snap gambar... tgk popia... empat2 ketui... dah kena gigit dah ujungnyer ngan dak kecik ni.... Grrrrrrrrrrrrrrrrrr.... geramnyer.... apasallah dia tak ambik seketul mkn sampaii habis.... Nak marah dianyer pun dah hilang.... sabor... sabor iza..... Tapi  den nak gak ambik gambar... sbb den dah penat pasang tripod...  Den ambik gak gambar popia tu... potong sikit bhgn yg kena gigit......




Popia yang semua org reti buat..... Kdg2 kita post entri yg simple ni.... sekadar utk berkongsi... atau sekurangnyer memberi idea pada org lain nak masak apa... Sebab ada masanyer pun kita buntu nak masak apa..... betul tak....


~ Kalau buat popia.... Ikut tekak saya... Saya suker guna rencah ikan bilis.... Sayur dia pulak.... kobis, sengkuang , lobak merah n sebiji telur....  Tak letak taugeh sbb dia berair dan tak berapa sesuai nak buat popia frozen.... Lepas buat inti... ditapis tuk buang lebihan air.... dan tabur dgn hirisan daun sup n bawang.

Popia ni biasa-biasa jer..... Semua org pandai buat.... Inti pun senang... tak leh kata inti org ni sedap... inti orang ni tak best... Sebab pada saya.... apa saja yg mengikut citarasa kita... adalah sedap utk kita....  bukan sbb inti kita lebih sedap dari org lain... Dan jgn pulak kata inti org lain tak sedap hanya sebab inti dia tak sama dgn kita.......


7 ulasan:

  1. Salam Kak Iza...Simple atau berat penyediaannya, yang penting sedapppppp.....Emmmm nyum nyum nyum...Suke makan popia goreng ngan sos pekat2 tuuuu

    BalasPadam
  2. Cheiza, ninja kita paling suke popia tp sejak puasa hari pertama sampai dah nak penghujung tak pernah buatkan dia popia tuk berbuka, teruk tak? sume ikut tekak bini jerrr wakakakaka.. eh eh nanti kalau rajin nak buat jgklah sian dia.. haar lah kan kalau guna taugeh berair, tp kita suke, pastu letak kacang panjang sbb sengkuang ni kdg ada kdg tak, ninja tu suke isi sengkuang kalau dulu2 kat JB selalu beli kat satu kedai nii, inti dia guna sengkuang mmg sedap! tiap2 petang muka kita jer g beli akakakaka....

    BalasPadam
  3. Nenie....... Tulah nenie kan... kekadang yg simple tu yg best..... Tak bestlah kalau sos cair kan....eheheheh


    Ijayuji..... Sampai hati ko jah.... Cian kat ninja.... pilah buat.... senang tak hingat.... Letak sengkuang sedapkan jah.... rangup2... manis....

    BalasPadam
  4. iza..kita pun ada sengkuang kat rumah ni tak tau nak buat apa...kita tak suka sgt sengkuang ni kalau di ikutkan...kekekke..dulu2 kalau beli rojak memang geram jek kalau mamak tu letak lebih sengkuang sebab kita tak suka..heheheh...sekarang ni semua boleh telan....ngeeee

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...