My kids cukup suker makan kuih lapis ni... Den lak tak rajin nak melapis... Rasa penat duk menunggu depan kukus tu... Tiap 2 minit nak kena jengah... Tak jadi kerja.....
adeiii... lapisan tak lawo... Arghhh belasahlah...
Resepi ; Tulip
Sumber ; Che'iza
Kuih Lapis Tulip
Bahan- bahan
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula ( den guna 3/4 cawan jer )
- 1 st garam
- 2 paket santan serbuk ( guna santan kotak 200ml )
- 1 st minyak masak
- 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
- 4 cawan air ( kurangkan kepada 3 cawan )
- Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 1 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
- Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning, merah, asli & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
- Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna merah & kukus selama 5 minit.
- Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. begitulah seterunyer
- Lapis yg terakhir dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
- Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
as-salam
BalasPadamcantiknye warna kuih lapis tu...npk jelas lapisnye..
iza..kita pun macam anak awak...suka makan selapis2..heheheh..tapi nak mengadap pengukus yg malas tuh...hehhehe....
BalasPadamwaahhhhh...sedapnyer..lembut jer nampak gayanya nih..suka mkn selapis2 gak..walllahhhh..
BalasPadamcantik la kuih lpis tu iza..nice colour..kuih ni budak2 mmg suka, mak budak yg x larat nak buat..:)
BalasPadamEn. Ady.... Terima kasih... Warna budak2.. Tapi memanglah boleh bukak selapis-selapis kuih ni tau....
BalasPadamQuinie.... Cam best eh... makan selapis selapis macam tu... Yerlah ko kan dah tua.... nak mkn kena buat sendiri kan... ehehehhe
Kak rabiatun Adawyah... Guna resepi ni kak... memanglah lembut kak... pulak tu senang nak bukak selapis selapis....
Kak Sofea.... Tulah kak... Jgn kan budak... mak budak pun suker sebenarnyer... Tinggal lagi mak budak nyer malas... nge.... nge... nge....
wow!! rajin sungguh melapis2... geram jer tgk... suka sgt makan tp x reti nak buat sendiri.. nak minta dr che'iza jer ler .. :)
BalasPadam