Jumaat, 1 Julai 2011

Udang Goreng Kunyit

Penatlah duk fikir nak masak apa?... Kalau ikut Kak Nor nyer rasa... nak masak singgang... Huhuhu... sedapnyer singgang.... tapi kat rumah ni tak jalan... den sorang jer yg bedal.... En. hubby tak suker... dia kata lauk org  bersalin... Cehhhhh.....ada ker...... Takkan nak kena bersalin jer baru boleh makan....  Nak buat lauk yg senang jer...sekali hadap habis.... Sebab mlm ni tak makan rumah nak pi jln-jln...... dah fikir nak masak sardin... Goreng udang jerlah senang..............




Udang Goreng Kunyit

Bahan- bahan
  • 300 gm udang ( den guna saiz L)
  • 1 sb serbuk kunyit ( mmg byklah utk udg yg sikit ni...)
  • secubit garam
  • 1 biji bawang besar dihiris kasar
  • 7 biji cili padi  dihiris
Cara-cara
  1. Basuh udang dan toskan airnyer.... 
  2. Gaul udang, garam dan kunyit.
  3. Panaskan minyak... Pastikan minyak betul2 panas. Masukkan udang.
  4. Goreng udang... bila udang hampir masak... 
  5. Masukkkan bawang dan cili ... Siap.

4 ulasan:

  1. Assalam cheiza,
    lauk ni kasi akak sorang aje boleh habis..buat ratah2 aje..kecurnya tengok!!!!part serbuk kunyit yang atas udang tu..kunyak cili padi lagi..Cheiza, lalu belakang pun akak tak nampak..wakakaka

    BalasPadam
  2. Kak Ayu; hahhaha kak, lalu belakang mmglah tak nampak.... Samelah kite kak... Sbb saya tak mkn udang... Selalunyer kunyit2 yg kat atas udang tulah yg saya mkn...gaul sekali dgn cili tu... wahhhh mmg bestlah....

    BalasPadam
  3. Aslmkm Che'Iza cayang. Lama nya bercuti, dah balik berblogging, welcome back.... salam rindu. Wah, best nya masakan2 Che'Iza ni, dah lama kita tak merasa.

    BalasPadam
  4. Waalaikumussalam... Kak AlongRoz sayang...
    hahahha kak... cuti tanpa gaji.....
    Tak leh lawan rumah akaklah.....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...