Rabu, 13 Julai 2011

Stir Fry Kuey Teow



Kuey teow ker.. mee kuning ker, bihun ker... semuanyer den suker... Banyak cara boleh diolah dgn makanan kategori mee ni... Untuk breakfast pagi ni.... Rasa cam nak mkn kuey teow tapi yg goreng simplenyer.... Apa kes ntah...tiba2 terkonang2.....

Dulu masa bujang.. kalau time kebulur tgh mlm nilah antara menu yg den selalu buat... sbb den pemalas tapi nak makan.... klentang... klentung... tgh2 mlm buta... Dan yang bestnyer adik beradik den semua... jenis tak membazir orangnyer...  semua sub con jadi mjls daerah... hehehheh......Terkenang zaman bujang... Apapun yg kiter buat semua semua tuk diri sendiri... kalau tgh mlm buta lapo pun sanggup bangun...... Laa ni... Kalau dah mlm bute... lapor camner pun lebih baiklah den tido... tak tahu entah pukul berapa kang ada pulak yg melalak tgh malam... karang kang den juga yg  kena bangun ... So akanku  manfaatkanlah waktu tidoku itew......





Stir Fry Kuey Teow

Bahan-bahan

  • 200 gm kuey teow
  • 3 ulas bawang putih diracik halus.. tumbuh ker janji haluslah.. tapi tak nak blend.
  • 1 sb lada boh
  • 1 keping fish cake di potong nipis
  • 5-6 ekor udang ( Den tak letak sebab si kecik ni tgh berpantang tak leh mkn udang ) 
  • 1 sk kecil serbuk ikan bilis ( sebagai ganti perasa sbb tak letak udang) so kalau ada udang tak yah letak
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sk kicap manis ABC
  • sebiji telur
  •  garam secukup rasa
  • taugeh n kucai
Cara -cara.
  1. Tumis bawang putih hingga kekuningan dan terbit bau aroma bawang putih....
  2. Masukkan fish cake n udang (den tak letak) 
  3. Agak- agak udang tu suku masak masukkan lada boh... dikuti kuey teow..
  4. Masukkan sos tiram, kicap  n serbuk ikan bilis...
  5. letak garam secukup rasa 
  6. Pecahkan telur ke dlm kuali... 
  7. Last sekali masuk taugeh n kucai
Pastikan masak dgn  api besar... Dan proses memasak adalah sangat cepat.... Den tambahkan sedikit minyak bijan dlm minyak yg den guna untuk menumis.....

6 ulasan:

  1. salam che iza..lame bertapa..byk menu yg best2 la pasni kan :)

    BalasPadam
  2. Assalam iza,
    akak masih terbayang2 charkuey teow penang mu ituuuuu..sedap gilos..kalau dulu akak tak berapa minat sanagt dengan kuey teow tapi sememnjak akak cuba recipe iza tu..suka dah..heheh..
    thanks cheiza for the wishes untuk marsya tu ya..kalau nak letak lah downpayment american dollar ..hahah matawang lain tak main ya..wakakaka..

    BalasPadam
  3. Noorsha.... bertapa memamng kena lama noorsha oii... kalau tak ilmu tak lekat nanti ekekek...


    Kak Ayu... PCKT kak eh.... resepi tu kak... hasil dari beberapa trial yg tak berjaya kak... hehehhehe... Yang sebelum2 ni punyer haruu....

    Takper kak... American dollar okey lagi... jangan euro or pound sterling sudahlah... Ajer tercekik tongkol jagung....

    BalasPadam
  4. iza...kita kalau masak kuih tiau ke mee ke skang ni memang akan guna resepi awak...sekarang ni tengah duk giler ngulang makan wat tan hor...dari kuetiau sampai ke mee guna resepi tuje...bihun je belum cuba buat lagi...hahahhaha...nanti nak cuba yg ni lak....kekekek

    BalasPadam
  5. kak iza!! sedapnya kuey teow!! hari ni sy makan roti je... tengok gmbr ni terus rasa lapar...

    BalasPadam
  6. Quinnie.....Time kasih Q... sebab sudi cuba resepi den... Wat tan hor eh... lama dah tak mkn... sedapnyer... nak buatlah... tapi tak leh bayanglah kalau guna bihun ... sedap ker erk?

    Nuwairani....... roti "jer"... Roti best apa... meh hantar sini sikit.... hehehhehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...