Selasa, 12 Julai 2011

Asam Pedas Kenduri



Hampir 6 tahun yang lalu..... masa tu baru habis pantang deliver my dotter... Hubby pi kenduri rumah Mak Andak dia... Tak pi ikut sama masa tu sebab... ada baby... so tinggallah rumah (kat rumah my PILlahkan... takkan rumah kat perlis lak).... Balik dari kenduri tu my hubby bawak balik berkat..... lauk bungkus... Ingat lagi, diantara lauk tu ada asam pedas ikan tenggiri.... Memandangkan baru habis pantang masa tu... Maknanyer agak dah lamalah den tak makan asam pedas... Biler den makan asam pedas tu... sangatlah sedap kat tekak den.... Hubby kata... standardlah kat sini kalau kenduri, asam pedas dia rasa mcm tu.....

Rasanyer ramai maklum asam pedas melaka popular.... Nak tahu tak sejujurnyer...  Selepas 9 tahun berkahwin dengan org melaka ni....... den tak pasti  yg mana satu asam pedas melaka yang sebenarnyer.... Truely ada beberapa version asam pedas melaka yg den rasa... sedap namun berbeza resepi dan rasa... Tak yah pegi jauhlah... my MIL sendiri... adik beradik my MIl ada 9 org... 6 lelaki n 3 perempuan... So my MIL ( called mak Itam), her sister Mak Andak n Mok Teh.... Ketiga-tiga mereka masak asam pedas dgn cara dan rasa yg berbeza.... Lagi satu org kat area selatan melaka ni, suker masak asam pedas ikan parang n tenggiri.... selain pari..... Den dah macam spongebob serap jer semua resepi diorang.... kalau sebelum ni den masak asam pedas mak den... Hari ni buat asam pedas kenduri... Dan lain kali  akan ada Asam Pedas yang lain lak.... Insyallah.....      



 
Resepi sat gi eh... tak siap lagi masak lauk lunch ni.... Sat gi bebudak blk.... kang nak pi sekolah agama lak....

Dah pukul 4.30 ptg tak buat minum ptg lagi ni... ehhehehhe..
Tulis resepi dulu, kalau tak sat gi Kak Nor ketuk dgn senduk...

Asam Pedas Kenduri,

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ikan parang dlm lebih kurang 400gm ( boleh jer guna ikan lain )
  • 6 sb lada boh / lada giling
  • * 3 biji bawang merah
  • * 2-3 ulas bawang putih
  • * lebih kurang 1cm halia
  • * lebih kurang 1 cm kunyit
  • * 1sk lada hitam 
  • * sedikit belacan ( saya guna ikan bilis jer )
  • 2 kpg asam keping / asam gelugor
  • 2 btg serai dititik (make sure ada)
  • 2-3 helai daun limau purut disiat2 (paling penting, mesti ada)
  • daun kesum
  • bendi ( optional, tak der pun tak per )
  • garam secukup rasa...
  • sedikit gula
  • pak aji kalau suker
Cara-cara
  1. first sekali nak kobar... Make sure ada serai n daun limau purut.... sebab dua  bahan ni merupakan identiti pada rasa asam pedas ni.... bahan ni menjadikan rasa asam pedas ni lain dari asam pedas yg biasa.... kalu tak der.. tunggu sampai ada... tapi still boleh buat cuma rasa dia lainlah nanti
  2. Blend ker giling bahan bertanda * ... Tumis bahan blend hingga naik bau...
  3. Masukkan lada boh, Masa ni saya akan masukkan sedikit gula.. Lada akan lebih garing n caramalised tumis hingga garing n terbit minyak.....
  4. Masukkan air dan asam keping. masak hingga mendidih.
  5. Masukkan sekali daun limau purut, serai n daun kesum.
  6. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan... 
  7. Bila Ikan hampir masak masukkan bendi, garam n perasa...
  8. Siap...
 Okey siap akhirnyer... hehehhehe... jgn marah noo.....

13 ulasan:

  1. Salam Kak Iza..kalau saya asam pedas mesti nak ikan merah..tak taulah kenapa..Pari suke juge tapi tak berani nak buat, tak pandai masak, takut hanyir...

    Tgk gambar sini, terus rasa nak makan asam pedassss...Ngeeee

    BalasPadam
  2. mengalahkan astro jer nih.. iklan sokmo hehe

    BalasPadam
  3. salam akak...kecur liur bila tgok asam pedas tu, nampk btul sedap!

    sy plg suka mkn asam pedas pari, klu tenggiri dan ikan merah tu, kurg ckt...tp klu masak asam pedas mst nk letak bendi bnyk2, feveret tuh!

    xsbr tggu akak letk resepi asam pedas kenduri ni, nti nk c&p msuk buku resepi...mintk halal yer akak....hehe

    BalasPadam
  4. Salam che`iza! waaaaaaaaahhhh! suke asam pedas!!! boleh ikut resepi ni pulak nxt time sukeeeelah ada bau daun limau purut! mesti ala2 rendang gituuu wakakaka...

    BalasPadam
  5. Sue@Nenie... Sedap erk Ikan merah... Feveret tu asam pedas ikan merah... tapi kalau buat asam pedas ikan merah tak guna resepi yang ni... guna resepi lain...( ceh cam byk resepi jer).... hehehhehe... Lagipun jarang adalah ikan merah kat area ni.... tapi kalau balik batu pahat memang mkn beradaplah ngan asam pedas ikan merah ni... hahhahah... Part feveret ... ekor... Walaa....


    K.Nor.... Hehhehe Kak Nor... Iklan kan best... sebab tu rancangan tv kena diselang-selikan dgn iklan


    nur_ied.... Ikan pari sedap..... Kalau ikut tekak ni... asal asam pedas jer, belasahlah ikan apapun sedap ajer....

    Copylah... halal... ikhlas dari sanubari hehehhe


    Ika...... Banyaklah ko punyer cam rendang.... tapi kalu ko buh kerisik sikit... tambah ngan santan... letak ketumbar jintan lak.. lepas tu masak sampai kering... kompem, jadi rendang.... rendang ikan.... ekekkeek

    BalasPadam
  6. memang betul la iza..lain org kat melaka tu lain cara masak asam pedas nye....baru tau hb iza org melaka..kekekek...saya ni dah terkenan dgn resepi jiran saya..org melaka jugak....itu yg duk ulang resepi dia je...heheheh

    BalasPadam
  7. Ko baru tahu Q... ponat selamo hari ni den duk cerito... hehheheh... Tulah kan... banyak style diorang masak asam pedas ni....

    BalasPadam
  8. kite suke makan asam pedas tp tak reti masak... selalu makan kat kedai je hahahaaa camnelah kite ni??? mujur en somi pun tak bape suka.tu pasal la kot kite pun tak usaha nak belajar masak asam pedas.

    **tengok che' iza punye asam pedas, adeh meleleh ayo lio....sungguh!!!!

    BalasPadam
  9. sedaaapnya asam pedas tu... mmg fav nie asam pedas... meleleh air liur tgk tau... sedaaap..

    BalasPadam
  10. Salam Che Iza, amboiii tergodanya tengok asam pedas kenduri tu...merah menyala...mst pedas berasap... Akak kalau masak, kenduri anak beranak je laa...hehe

    BalasPadam
  11. Fiza Nordin.... tak perlah kalau mcm tu... tak der tekanan nak kena masak kat rumah kan... Agak2 rasa nak makan jer pilah mkn kat luar.. hehehhe

    Diana @ Melley Mey.... nama pun asam pedas... sat gi biler mkn jgnkan air liur... air peluh pun menitik... hihihi

    Kak Ummi.... Kak, mau tak pedas kak... plus ada lada hitam lada... hambik ko.... berpeluh-peluh... standby jer air kat sebelah....

    BalasPadam
  12. Sedapnye asam pedas ni Che Iza... kite memang peminat asam pedas ni. makan macam tu je pun takpe... tertelan air liur tengoknye.
    Ijan

    BalasPadam
  13. Ijan.. Den ingat feberet ko makan kambing.... Ko pun meratah asam pedas eh jan... ingat den jer buat macam tu....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...