Jumaat, 15 Julai 2011

Curry Noodle



Disaat org lain duk tayang.. keklah... caramel saucelah... pudinglah... . Den tetap dgn local dish.... Lupakanlah nak membaking... bila oben masih berbungkus.... Mould apa kebagai masih dlm kotak yg den pun tak ingat kotak yg maner?.. So seperti biasa... hanya mampu memanjangkan list... nge.. nge.. nge... 

Semlm ada kenduri rumah Mak Andak...lauk best..... Dpt lagi bekal asam pedas Ikan parang.... Masa Mak Andak tanyer nak lauk tak?... tak nak.. tak nak dah kenyang... tapi kalau nak bg gak... asam pedas... bolehlah... hehehehhe... dasar tak tahu malu....... dah terbayang selamat 1 lauk tghhari esok  (hari nilah tu)..... So...utk tghhari ni dgn akal yg panjang... baiknyerrr... den plan masak sayur jer sbb ada ikan dah... Sekali en. hubby call kata boss dia nak belanja mkn kat kesang... Dia bwk nana n efund sekali ... coz leceh nak hantar blk rumah... kang berebut lak nak sembahyang jumaat..... senang lagi hidup den....

Ptg ni baiknyer plan, nak pi rumah Kak Nor nak rompak resepi mee kari sbb last week dia duk tayang mee kari ada kerang.... Wahhhhh best.... Biler tgk resepi Kak nor mmg tak sama dgn mee kari yg biasa den buat...... Sbb pemalas... tunggu tghharilah nanti baru nak pi rompak.... sekali punyer hujan lebat.... line tenet tak der... haru tul.... sampai pukul 3 lbh tak der lg... pemutusnyer terpaksa buat sendiri... kena kivlah dululah nampaknyer  resepi Kak Nor..... Moralnyer... jgn jd pemalas nak masak baru nak print resepi....heheheh....




Mee Kari My Syle

Bahan-bahan

  • 450 gm mee kuning dicelur
  • sawi den celur jer ( masuk kat kuah pun boleh)
  • tauhu digoreng
  • limau kasturi
  • lada merah
      Untuk Kuah

  • 1 sb lada boh
  • 2 sb serbuk kari ayam/daging
  • 2 sb serbuk kari ikan/udang
  • *4 biji bawang  merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci hali
  • *beberapa hiris lengkuas
  • *1 sb udang kering direndam
  • potongan kecil ayam
  • beberapa ekor udang
  • 1 kpg asam kpg
  • daun kari
  • dlm 3/4 kotak santan pekat (guna santan kotak) dlm 150 ml
  • garam, gula n perasa secukupnyer

Cara-cara
  1. Celur mee dulu tapis dan ketepikan...
  2. Kisar bahan bertanda *... Tumis bahan kisar hingga garing n naik bau....
  3. Masukkan lada boh, n serbuk kari... sebelum tu campur kedua2 serbuk kari dan gaulkan dgn sedikit air menjadi pes...
  4. Bila rempah sudah garing dan pecah minyak... Masukkan air.... biar mendidih...
  5. Masukkan potongan ayam.... letak dgg pun boleh....
  6. Bila  ayam hampir masak masukkan santann udang.....biar mereneh... 
  7. Masuk gak asam kpg....
  8. Letak garam, gula n perasa secukupnyer
  9. Hidang Mee dgn hirisan lada, potongan tauhu, sawi celur n limau kasturi....



12 ulasan:

  1. iza..bestnya..kita memang suka mee kari...tapi iza ni kalau masak mee apa pun sedap..hehehhe....kita fan awak tau...especially kalau bab2 mee,bihun dan kuetiau nih....kekekek

    BalasPadam
  2. Adeiii... kembang... hahaha... malunyer.....

    BalasPadam
  3. sedapnya tgk udang tu dok berposing....memang menyelerakan mee ni...saya suka mkn mee juga..:)

    BalasPadam
  4. Heheheh nieza.. tulah udang yg masih molek rupenyer... Ada yg lain tu dah togel... kepala dah ilang...... nge.. nge...

    BalasPadam
  5. as-salam
    sedapnye mee kari tu...sungguh menyelerakan..

    BalasPadam
  6. memang tergoda tengok mee kari tu... sedaaapnya.. terliur tengok tau.. meh bawa semangkuk tuk diana.. hehehehe

    BalasPadam
  7. Salam che`Iza, dtg dgn muka lemah lembut ni sambil bwk mangkuk besar nak isi mee kari wakakakaka... waduhhhhhhhhhh mmg sedapppppp bangettttttt!!! masuk list mask list i loikeeee mee kari! lately kita ada BYK pemalas ahahaha... nak makan pun malas tp asyik nak buat itu ini jerr selain lauk2 :D

    BalasPadam
  8. salam kak iza....elok aje udang tu bertenggek...kuah nampak pekat...siap ada tauhu, limau kasturi...memang perfect la!

    BalasPadam
  9. hehehehe.. tu la lain kali nampak resipi yg berkenan di mata dan anak tekak, terus copy dan save kat draft hehe..

    iza cayang, mee kari ada lagi? tumpang yang.. tumpang semangkuk besar dah la.. udang kasi lebih2 ya.. 5 ekor paling kurang heeeeeeeeeee........

    BalasPadam
  10. Sedappp2.. menggodanyerr...bak ler semangkuk..leh save nak wat bekpes esok.heee..

    BalasPadam
  11. ady.... En. ady..... tu semua... make-up jer tu... hehehhe

    Diana @ Melley Mey.... Uiishhh... memang sedaplah diana oiii (sambil angkat bakul ni nge... nge... nge...) Jgn semangkuk... 2 mangkuk pun boleh.. tapi kena tunggu 2nd round kang den masak lagi nooo...

    Ijayuji.... Dgn muka yg lemah lembut yang den tak tahan ni.... Yerlah org tu pakai SK2... Giler... mau tak lembut muka.... tak mcm kiter... pakai safi jer..... Ko tu punyer pemalas... sama dgn den punyer kerajinan... cehhhh....

    BalasPadam
  12. Nuwairani ismail.... ah.. ah.. tersampuk mat tenggek udang tu... Tu yang molek jer bertenggek... hehehhe

    Kak Nor Azmihah Mohamad.... hahhahaha... Akakn ku ingat pesanmu itu....

    Boleh... boleh kak.... jgn 5 ekor... 15 ekor pun boleh... tapi udang togellah eh.... kepalanyer udah tanggal... hehehe....

    HaSue....... Ko kalau nak... kena cukai buah terap dulu sue... paham.. diulangi... buah terap... nge... nge... nge...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...