Masa balik kg... last 2 week my Mil yg tersayang ada kirim ayam kg kat den.... Nasib baiklah jauh... Dia kirim 2 ekor jer..... kalau tak entah berapa ekor agaknyer dia kirim kang.... Mak mertua den ni... memanglah pemurah... kalau boleh semua yg leh di mkn kat rumah dia tu, dia nak kirim.....
Seronok gak.... Mau tak seronok dpt free kan.... tapi yg tak seronok laki denlah sbb dia yg kena angkat dari bawah masuk rumah.... (duk kuaters tingkat 2)... Takkan nak suruh den ni hah yg duk berbadan 2 ni kan..... Masa mcm nilah baru dpt lepas dari angkat benda2 berat.... eheheheh... Setakat ni baru 3 kali jer merasa.... kalau tak... ermmmm sendiri angkatlah.....
Masalahnyer sekor ayam tu... punyerlah besar..... ni ayam kg bela.... bukan yg duk mkn mcm2 tu tau.... hari tu dah wat kari ngan sup.... Huwahhh, ada sekor lg ni...... nak masak apalah..... Masak rendanglah eh..... barulah sesuai dgn sifat ayam kg yg agak liat sikit dgg dia dari ayam proses.....
Seronok gak.... Mau tak seronok dpt free kan.... tapi yg tak seronok laki denlah sbb dia yg kena angkat dari bawah masuk rumah.... (duk kuaters tingkat 2)... Takkan nak suruh den ni hah yg duk berbadan 2 ni kan..... Masa mcm nilah baru dpt lepas dari angkat benda2 berat.... eheheheh... Setakat ni baru 3 kali jer merasa.... kalau tak... ermmmm sendiri angkatlah.....
Masalahnyer sekor ayam tu... punyerlah besar..... ni ayam kg bela.... bukan yg duk mkn mcm2 tu tau.... hari tu dah wat kari ngan sup.... Huwahhh, ada sekor lg ni...... nak masak apalah..... Masak rendanglah eh..... barulah sesuai dgn sifat ayam kg yg agak liat sikit dgg dia dari ayam proses.....
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam kampung
- 3sb lada boh
- *15 biji cili padi
- *3-4 biji bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- *1 inci kunyit
- *1/ inci halia
- *2 batang serai.
- 2-3 helai daun kunyit
- 2 sb kerisik
- 3/4 cwn santan pekat
- Garam n gula
- Potong ayam kecil dan basuh....
- Kisar bahan bertanda*
- Masukkan ayam yg siap di basuh dlm kuali... Tuang bahan kisar kata atas ayam dgn lada boh..... Masak dgn api perlahan.... letaklah sikit air dlm 1/2 cwn.
- Masak hingga dgg ayam agak empuk..... Boleh letak sikit air lagi kalau agak2 kering....
- Masukkan santan pekat n kerisik.... Masak lagi hingga ayam betul2 empuk.. lambat sikitlah ayam kg kan.... letak garam n gula sikit... leh letak msg kalau suka.....
- masukkan daun kunyit yg telah dihiris halus terlebih dahulu.....
Rasanyer banyak cara dan version tuk wat rendang ni.... lain negeri lainlah..... disebabkan ni ayam kg.... semua sedia maklum dggnyer yg agak lambat nak empuk ni.... rasa tak sesuailah nak goreng dulukan.... so saya masak stail nogori sembilan.... senang dan sihat.... ehehehehh
paling minat rendang ayam kampung..tak ske masak sampai empuk.. syok kenyal2 lagik kulit ayam tu, bile gigit tarik kulit.. nanti kuah rendang perecik dlm mata.. huhuhuhuhu tu yg syok tu..
BalasPadam