Kat sini..... biasanyer kalau nak cari lauk... bahan mentahlah tuk masak... Pi nat jer.... Hari tu pi nat kat kodiang, agaknyer musim hujan kot... Ikan takde, yg ada ikan kembung jer... itupun mak aiiii... RM7 sekilo youuu..... kalau beso lainlah jugak ni yg saiz dia.... sekilo dpt 16-17ekor tu.... tapi nak buat camaner rumah pun dah tak de lauk dah ni.... Beli jerlah.....
Adehhhhh...... Ikan air batu rupanyer....... Isi dia ada rasa kurenglah sikit.... Mula ingat nak goreng jer..... Tapi sebab tak cukup best tuk diratah ikan tu.... buat sambal jerlah..
Bahan-bahan
- Ikan kembung... Ikan lain pun boleh jer
- 2-3 biji bawang merah ditumbuk
- 2 ulas bawang putih ditumbuk
- sedikit belacan
- 1 mangkuk kecil lada boh... Ikutlah nak pedas camaner
- Air asam jawa
- Garam n gula
- 1 labu bawang besar...
- Bersihkan ikan dan goreng, ketepikan
- Guna minyak lebihan goreng ikan tumis bawang merah n putih hingga garing n naik bau..
- Masukkan lada boh, tumis hingga lada betul2 garing.... boleh letak belacan sikit....Masa ni saya suka letak gula dulu sikit..... selain cepat garing... Warna lada tu pun akan cantik....
- Masukkan air asam jawa... n sedikit garam...
- Bila kuah agak pekat bolehlah letak ikan..... letak sekali lada merah yg dihiris bulat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan