Nampaknyer demam apam ni tak hilang lagilah.... tapi kali ni my son yg request (alasan lagi ni)... Tapi kali ni wat apam goreng..... Apa kebendalah apam goreng ni kan...... hehheheheheh..... Cuba teka.....
Alaaaa.... lecehlahkan ada nak main teka2... Sebenarnyer, ni apam gula melaka tapi yg tak dikukus tapi digoreng. Bukanlah goreng ngan minyak yg banyak.. just dgn lengserkan sedikit butter kat kuali.... Actually, ni my son peberet apam.... tak tahu naper.... Ingat lg dulu masa kecik2, mak den mmg selalu buat cam ni..... Rasanyer ramai pernah makan... tapi pada yg belum kena try... sbb sedap tau... dia punyer rasa lemak lain... Pulak masa zaman dulu2, mak masak pakai dapur kayu... pergh ngan bau2 sabut.. mmg bestlah... ehehheheheh...
Untuk resepi dia lak senang jer... Adunan dia sama ngan adunan tuk wat apam gula melaka yg kukus tu tapi kena tambah ngan lg 3 sb air... Kalau rasa nak manis tambahlah gula sikit eh... Adunan dia cair sikit dari adunan apam yg kukus... cara2 sama... tapi nak masak dia.... Nak baik guna non-stick panlah eh.... tapi saya guna kuali jer...
Alaaaa.... lecehlahkan ada nak main teka2... Sebenarnyer, ni apam gula melaka tapi yg tak dikukus tapi digoreng. Bukanlah goreng ngan minyak yg banyak.. just dgn lengserkan sedikit butter kat kuali.... Actually, ni my son peberet apam.... tak tahu naper.... Ingat lg dulu masa kecik2, mak den mmg selalu buat cam ni..... Rasanyer ramai pernah makan... tapi pada yg belum kena try... sbb sedap tau... dia punyer rasa lemak lain... Pulak masa zaman dulu2, mak masak pakai dapur kayu... pergh ngan bau2 sabut.. mmg bestlah... ehehheheheh...
Untuk resepi dia lak senang jer... Adunan dia sama ngan adunan tuk wat apam gula melaka yg kukus tu tapi kena tambah ngan lg 3 sb air... Kalau rasa nak manis tambahlah gula sikit eh... Adunan dia cair sikit dari adunan apam yg kukus... cara2 sama... tapi nak masak dia.... Nak baik guna non-stick panlah eh.... tapi saya guna kuali jer...
- Senduk satu adunan (pastikan kuali dah panas n api kecik tau) dlm kuali yg terlebih dulu kita dah lengser ngan butter.
- Tutup kuali, dlm tak sampai seminit kat bahagian tepi apam tu akan mula nak masak....
- Cepat2 terbalikkan. Tutup balik kuali tu dlm 1-2 minit kemudian terbalikkan lagi n tutup gak kuali tu.....
- Macam nak buat lempenglah.. tapi kena tutup... kalau tak tak naik nanti...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan