Jumaat, 26 Ogos 2011

Almond London

Dah beberapa hari tak sempat nak update blog...... Nak jengah pun tak sempat... Takat jeling-jeling jer.... rasa cam sibuk jer..... Ntah apa yg sibuk pun tak tahu... Agaknyer macam nilah yang Kak Ayu rasa tak sempat update blog... asyik sibuk buat kukis.... Yang lain tak lah kan.... sebab memasing kukis berderet........ entri tetap berjalan seperti biasa..... Uishhhh kagum den.... tak leh nak kejar lansung.....

Exited gak sebenarnnyer nak buat kukis ni.... walau enjin lambat start...heheheh.... sbb selama ni tak pernah sambut raya rumah sendiri... Hubby pun dah berkias2... suruh buat kuih raya... Macam biasalah dgn ayat penyata berbentuk perintahnyer....... nge... nge.. nge...





Almond London


Bahan-Bahan

  • 150 gm butter
  • 60 gm gula aising
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 30 gm serbuk badam
  • 50 gm tepung jagung
  • 20 gm tepung kastard
  • 230 gm tepung gandum atau secukupnyer
  • coklat masakan.... saya guna brand nona
  • kacang badam dibakar atau disangai
  • almond nibs di bakar atau disangai....

Cara-cara
  1. Pukul butter n gula... tak perlu kembang sgt...
  2. Masukkan telur n esen vanilla... Pukul rata..
  3. Masukkan serbuk badam, tepung jagung n tepung kastard.... gaul rata...
  4. Masukkan tepung gandum.... masuk sikit2... agak2 hingga adunan boleh dibentuk... boleh tambah  tepung jika rasa adunan terlalu lembut...
  5. Buat doh bulat2 kemudian  masukkan kacang badam ditengah dan bentukkan lonjong.... 
  6. Bakar pada suhu 150'c selama 15 minit... (bergantung pada oven masing2.... oven saya agak panas...)
  7. Biarkan biskut yg telah siap dibakar itu sejuk....
  8. Masak coklat secara double-boiled..... Angkat bekas... kacau sekejap coklat dgn spatula... utk membentuk coklat yg cantik dan berkilat.... Celup biskut kedlm coklat dan isikan kedlm papercup..
  9. Tabur almond nips... sementara coklat masih panas....

10 ulasan:

  1. iza kita makan biskut ni suka..tapi bab nak celop2 coklat tu fail..tu yg jarang buat biskut nih..tak tau la bila nak pro..hehhehe

    BalasPadam
  2. Wah Iza dh keluar kukis nie...pasti sedap2 kukis iza nanti....hehe...cantik kejadian kukis nie.

    BalasPadam
  3. Quinnie..... Kuih telaga mas ko tu lagi leceh nak buat tau... ngengada... pi buat sana...


    Nuridah..... Heheheh kak... saya ni dah berapa kalilah kuar masuk butter dati peti ais kak... Naik kesian saya tgk butter ni..... hehehehh kak... Saya buat kukis yg kompem dimkn jer kak...

    BalasPadam
  4. suka sekut nih! tp bila ntah angin rajin buat kuih raya nk dtg. order boleh? hehe..

    BalasPadam
  5. Assalam Iza..akak baru selesai buat biskut ni...
    Mestilah sedap.... biskut rangup gabungan dgn coklate masakan....Ha...bestnya!!!!

    BalasPadam
  6. Salam Che Iza... datang nak raya ni..sekut raya ada lagi ke? ehhee... nak tengok gambar raya boleh? :)

    BalasPadam
  7. salam che iza..dah lama dah tak buat kukis ni..dulu pernah buat untuk jualan..tapi skrg tak lah..malas aa

    BalasPadam
  8. VISIT OUR NEW CLASSIFIEDS WEBSITE CLICK THESE LINKS

    free classifieds - free ads - classifieds jobs

    BalasPadam
  9. http://www.blogger.com/comment.g?blogID=1417500652520688675&postID=3099802670555078244&page=1&token=1357714048502&isPopup=true

    BalasPadam
  10. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    http://www.nolimitadventure.com/

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...