Rabu, 12 Ogos 2009

Rojak Manis


Pi Rumah kak hana ku sayang yg buncit tu..... Nak tgk dia pi mandi manda air terjun..... Ingat dapat lah tgk dia pakai bikini ker thong ker.. mesti kiut miutkan...... (Ada den kena sepak ngan makyung ni kang)... ehehheheh tapi apakan daya harapanku musnah dpt tgk air jer....

Ternampaklah rojak tepung dia.......terus terasa nak wat rojak manis...... Bak kata kak hana ikut sukerlah nak panggil apakan... Tapi yg ni betul rojak manis..... Tepung dia buat 2 jenis... 1 kosong (kuning sikit n sedikit manis) n satu lg ada letak kucai, bwg n taugeh... yang lain biasalah jerlah... bahan sampingan dia..... cam tahu, kentang, telur, timun, sengkuang n salad....



Untuk kuah dia simple sgt.....

Bahan-bahan
  • 1 cwn kacang tanah (goreng dan dikisar halus)
  • 3 sb lada boh
  • 1 sk pati asam jawa (brand adabi tu)
  • gula merah
  • gula pasir

Cara-cara
  1. Rebus lada boh, asam jawa n gula merah hingga hilang maung lada tu..
  2. Masukkan kacang tanah n gula pasir (ikut suker manisnyer, nak potong sebelah kaki ker dua2)
  3. Masak hingga pekat.
Simple jer... Bon Apetite... Kesukaan my laling ni.........



2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...