Jumaat, 22 Ogos 2008

Sagun

Pernah makan tak ni....... Rasanyer semua org pernah mkn ni kan..... Masa mkn berabuk jer rasa kat mulut..... Masa nak mkn tak leh nak gelak ker... bercakap ker... Kang ada lak yg tersembur karang....... Ni lah snek popular zaman dolu-dolu.......



Bahan-bahan
  • 1/2 kg kelapa parut (putih je)
  • 1/2 kg tepung beras
  • 400 gm gula aising (ikut rasa)
  • sedikit garam
  • sehelai daun pandan disimpul...
  • sedikit pewarna hijau, merah n kuning (optional)

Cara-Cara
  1. Goreng kelapa parut atas api yg perlahan hingga garing (kalau boleh tak nak dia kuning)
  2. Masukkan tepung beras dan daun pandan.... goreng sehingga tepung agak kering
  3. Kalau suka boleh titikkan sedikit pewarna pada sagon... Sebelum itu kuarkan sagon dan bahagikan kepada beberapa bhgn ....
  4. Ambik satu bhgn masukkan kembali dlm kuali dan goreng balik dgn titisan warna... Setiap bhgn lain warna......
  5. Campuran akan garing dan berderai, matikan api dan kuarkan sagon dari kuali.... boleh skip step 3 dan 4 terus dari step 2 ker 5..... (step 3 n 4 hanya kalau nak letak kaler2 kat sagun tu.....)
  6. Bila sagun sejuk masukkan sedikit garam dan gula. Boleh letak dlm bekas atau terus bedal.... Daun pandan jgn mkn buang tau.... utk bau jer....

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...