Bahan-bahan
- 600 gm mee kuning
- taugeh
- 3-4 biji kentang (tgk saizlah eh) direbus
- 3-4 biji telur direbus
- 3-4 kpg tauhu di goreng
- lada merah n bawang merah
- caipo n limau kasturi
- *UTK KUAH*
- 5 sb lada boh
- *3-4 biji bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *2-3 batang serai
- *1 inci lengkuas
- *2 sb udang kering
- 2 sb campuran ketumbar jintan disangai
- 400 gm tulang rusuk ( takde tulang daging pun boleh)
- 1 1/2 cwn santan pekat
- 2 sb taucho
- 1 1/2 sb gula merah
- garam n perasa jika suka
- Rebus tulang hinnga empuk.... Bila tulang hampir empuk masukkan taucho dan biarkan mereneh.... Kemudian masukkan santan pekat...
- Sementara itu dikuali lain... tumis lada boh hingga garing.... Kisar bahan bertanda *... masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak....
- Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis... biar garing dan naik bau... masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi.....
- Masukkan gula merah, garam n perasa jika suka..... Biar hingga kuah pekat... (boleh letak keledek, kentang atau tepung jagung utk memekatkan kuah)
- Rebus mee dan celur taugeh.. kemudian tapis.....
- Potong kentang, tauhu, telur, lada merah n bawang ikut suke nak potong camaner..
- letak mee, taugeh n bahan lain termasuk caipo dan limau kasturi... tuanglah kuah kat atasnyer..... siap....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan