Khamis, 10 September 2009

Penang Char Kuey Teow

Rasa lama dah tak buat ni... Nilah akibat bila duk kat utara ni... Pi kedai jer makan... hehehehhe... malas mengambil tempatnyer yg teratas... Tapi sejak puasa ni jarang mkn luar.. Cik hubby malas nak kuar leceh bawak budak kecik puasa.... Ponat kato eh... Ado baby pulok, laei lah leceh... tak boleh menghayati.. (makan pun kena penghayatan tau...) Yeeee.. tuan2 dan puan2 tulah ayat laki den... lagipun terkejar nanti nak pi terawikh... (alasan ni, den sukolah dengor.. kan..) Tapi pi rumah org.. asyik jumpa PCKT ni jo...Tok leh jadi ni kono buat gak.... Dengan takdo kerang, kicap pekat pun habis.. belasah jerlah.... nak tunggu kerang serah diri memanglah tak mkn....



Bahan-bahan

Untuk Paste
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
Untuk Mee
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur
Cara-cara
  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. (saya upkan 1 1/2 cwn utk lebih kuah )
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

2 ulasan:

  1. Ooo.duduk penang...k.iza uduk area mana? sekampung la kita..bestkan penang mcm2 makanan ada..huhu rindu penang..

    BalasPadam
  2. Belasah je Che'Iza...den pon takdo kerang takdo togeh habes jgk.. tp kicap den ado..hehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...