Khamis, 25 September 2008

Lontong Daun

Org lain sibuk buat cookies ker... kek lapis utk raya..... Den ni hah... satu kuih tak wat lg.... Wahhhhh apalah punyer pemlas... den nihah..... Kuih raya tak wat leh wat lontong lak.... Ni kes teringin nak mknlah ni....... Lontong ni popularlah kat johor... kalau kat Btu pahat mmg banyaklah..... Lontong daun pisang...... sedap......


 

Bahan-bahan ( 5-6 batang )

  • 5 cwn beras (jgn guna beras wangi atau basmathi)
  • daun pisang ( yg lebar2 kalau boleh)
  • Lidi pencucuk (yg wat cungkil gigi tu)
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Basuh beras dan toskan airnyer.... Saya akan basuh at least 2 jam sebelum nak mengisi dlm daun.supaya beras betul2 kering....ketepikan.....
  2. Bersihkan daun pisang dan kerat daun sebesar 35cm..
  3. Gulung daun pisang... Lubang dia lebih kurang sebesar botol... atau kayu penggelek... lebih kuranglah... Lipat hujung daun dan cucuk dgn lidi...
  4. Masukkan beras sebyak 2/5 kedlm bekas daun pisang tu... Cucuk hujung daun ngan lidi....
  5. Rebus sekurang-kurangnyer 2 jam... Masukkan sedikit garam dlm air rebusan... Tak suka tak yah letak....
  6. Sedap mkn ngan kuah lodeh... sambal kacang juga rendang..... 

1 ulasan:

  1. salam ziarah di bulan syawal.

    dh lm benar tak mkn lontong daun ni. last mkn rasanya tahun 1999.. best betullah!! kalah ketupat. hehehe.. carik merata pun tak jumpa skang ni. ada org yg tak tau pn lontong daun ni..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...