Jumaat, 5 September 2008

Nasi Ayam

Hari ni masuk hari ke-5... Semua umat islam kat malaysia ni berpuasa. Dan maknanyer masuk 5 harilah takde satu entripun tentang makanan atau masakan yg saya buat.... Bukan tak de masak... masak... tapi semuanyer di sediakan bermula pukul 5ptg dan siap ngam2 nak buka.. so tak dan nak ambik gambar.... ...

Yang betulnyer saya tak suka nak ambik gambar makanan mlm2... jgn tanya nape.... rasanyer mungkin sebab amatur..... gambar tu tak lawa kot.... eheheheh... (dah malas tu memang byk alasan)... Di tambah lg akhir2 ni tahap kesihatan agak tak bestlah... lepas buka jer selalunyer mesti lepak... bukan sebab kenyang tp sebab perut dah sebu.... masak jer, mkn nyer tidak... biasanyer lepas buka akan terkeluar balik, tu yg buat lepak tu.....

So untuk N3 pertama ramadhan ni.... Nasi Ayam... layan jerlah eh.......

Resepi utk nasi ayam ni, senang sgt..... Saya suka buat nasi ayam or nasi lemak guna campuran beras basmathi... Tak tau????? Sedap kot kat tekak ni...

Bahan-bahan

Untuk nasi
  • 1 cwn beras
  • 1 cwn beras basmathi
  • sehelai daun pandan disimpul
  • 1 inci halia diketuk
  • 1 btg serai diketuk
  • 1ulas bwng putih diketuk
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 kiub ayam
Untuk ayam
  • 1/2 ekor ayam
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk kicap pekat
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb madu
  • sedikit lada sulah
Untuk kuah sup
  • 1 biji bwg merah
  • 1 ulas bwg putih
  • 1 cm halia
  • garam n perasa
  • sedikit kobis n lobak merah
Untuk sos
  • 4-5 biji lada merah dikisar
  • 1 cm halia dikisar
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 sb sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato

Cara-cara
  1. Mula2... saya akan rendam dulu beras...
  2. Sementara itu utuk kuah..... hiris halus bwg merah, bwg outih n halia.. Tumis hingga naik bau... Masukkan air.. bila air mendidih, masukkan ayam yg telah dibersihkan....
  3. Boil sehingga kuah hingga ayam masak.. Angkat ayam dan ketepikan.... Sementara masih panas. letak semua bhn utk ayam pd ayam tadi... Lumur dan biarkan sejuk.
  4. Kuah sup tadi biarkan mendidih, letak sedikit lada sulah, sayur kobis n lobak merah...
  5. letak sedikit garam n perasa jika suka..
  6. Tuskan beras yg telah direndam td. Dlm periuk lain... Masak air utk nasi bersama dgn bahan yg telah dititik.... letak sedikit garam n pati ayam... Bila mendidih tuang beras dlm periuk tadi... Kecilkan api (jgn kecik sgt)... Biar hingga air kering.... kecikkan api (kecik betul cukup utk menanakkan beras).
  7. Panaskan kuali...bila minyak betul2 panas goreng ayam yg telah diperap td.... Cukup sekadar menggaringkan kulit ayam... Jgn lama sgt.. takut hangus... angkat ayam..
  8. Kuah tertinggal dari perapan ayam, jgn dibuang... tambahkan dgn kicap pekat, sos tiram n kicap manis.... Gunakan utk dituang pada ayam sewaktu menghidang..
  9. Untuk sos... campur semua bahan.. tambah sikit garam n gula.... Kalau nak sos tahan lama.. bolehlah masak kejap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...