Ahad, 1 Jun 2008

Siakap bakar berlada

Nilah lauk yg jd santapan semalam sbb air tak kuar….. Sakitnya hati susah nak buat kerja tak de air ni…. Masuk hari ni dah 2 hari tak de air.... Nampaknya hari ni, makan luarlah......
Masak tu boleh tp nak mengemas yg leceh….. Ikan siakap ni memang dah siap siang dan basuh sekali masa simpan dlm dlm fridge so senang… Kuarkan dan bakar jer… Sambal dia pun tak yah buat sbb selalunya saya mmg buat byk pes sambal n simpan dlm fridge… ala2 pes…. Saya cdgkan kat org lain pun buat cam ni sbb kalau nak buat asam pedas pun boleh guna pes sambal ni …takyah beli rempah asam pedas maggi ker brahim, buat sendiri jer… Sebut pasal rempah buat sendiri ni byk gak rempah yg saya buat sendiri utk memudahkan hidup saya ni… mcm kuah pasembor… rempah soto yg boleh buat rendang, sate atau goreng ayam… Eh tu lain kali citelah eh…..

Siakap Bakar

Bahan-bahan

  1. 1 ekor ikan siakap dlm 500gm
  2. 4 sb lada boh / cili giling
  3. *3 biji bawang merah
  4. *2 ulas bawang putih
  5. *1/2 inci kunyit
  6. *1/2 inci halia
  7. 2 sb air asam jawa
  8. 1 btg serai diketuk
  9. gula n garam secukup rasa
Cara-cara
  • Bersihkan ikan dan belah dua. lumurkan sedikit garam dan bakar
  • Kisar semua bahan bertanda. Tumis lada boh hingga garing. masukkan bahan kisar dan masak hingga garing atau terbit minyak
  • Masukkan serai, garam dan gula secukup rasa. Masak sambal hingga menjadi pes yg pekat.
  • Bila ikan hampir masak lumurkan pes sambal keatas ikan, bakar hingga masak.
Pes sambal ni boleh buat byk, simpan dlm fridge.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...