Selasa, 1 Jun 2010

Lompat Tikam......

Kat utara ni... Cuacanyer, punyerlah panas terik..... hari2 yg panas ni, dapat lak mkn benda sejuk2 .... nyamanyer rasa............ Disebab rumah bukan sblh rumah Kak Nor (rumah dia byk puding..... bestnyer)... So kenalah buat sendiri.....



Bahan-bahan :


bahagian hijau
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 6 cawan air sejuk
  • 5-6 helai daun pandan
  • sedikit kapurm (sikit jer)
Bahagian putih
  • 2 cawan santan
  • 2 sudu makan tepung beras
  • secubit garam
Air gula melaka.....


Cara- cara

Bahagian hijau
  1. Blend air dgn daun pantan.. Tapis dan ambil patinyer..
  2. Campurkan pati air pandan dgn tepung beras n kapur.. Kacau rata... Masak diatas api kecil hingga pekat.. Angkat dan tuang ke dalam bekas...
Bahagian putih
  1. Bancuh santan bersama tepung beras dan garam, kacau di atas api sederhana sehingga agak likat. **Biasanyer saya suker lompat tikam yg bhgn putihnyer lembut... dia alaa cream yg pekat cam tulah... Tp utk resepi ni.. bhgn putih ni agak pekat tp tak keras tau... cukup tuk blh letak air gula tu... air gula tu elok jer kat atas..... Paham tak?... Ermm... mcm tulah buat2lah paham eh.... hehehehh
  2. Angkat dan tuang dlm bekas berisi lapisan hijau...
  3. Dihidang bersama dgn air gula melaka....
  4. Lagi satu.. saya tak suker letak pulut yg kaler merah tu... So ganti ngan buah naga..... hihihi....


3 ulasan:

  1. hi, you have nice blog.. u can view also mine..http://akoniwares.blogspot.com

    BalasPadam
  2. salam che iza. tima kasih yer krn resepi2 sedap dari awak di myresepi dah byk saya cuba. semuanya mabeles.

    semoga Allah merahmati che iza sekeluarga.

    BalasPadam
  3. Hi Kak!!! hru doing??? Wow, that's a tempting dessert! Lovely shots! :D

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...