Isnin, 7 Disember 2009

Alkisahnyer tentang troli....

"Laaa idup lagi si iza ni.... Lama tul dia ilang kan......." Sampai hati korang cakap mcm tu tau...........

Mcm biasalah bila lame ilang maksudnyer den balik kg lah kan... Biler dah balik, dia lupa diri sikit.... Masa sebelum bina rumah buruk ni.... Selalu gaklah lepak rayau pi rumah org... kekadang ada benda2 atau perkara yg berkaitan dgn hidup yg baik dan buruk boleh dijadikan sempadan n teladan yg den jumpa... Bukan tentang food jer.... Baguskan dapat syer something ngan org lain.... Tapi den bukanlah pengarang atau penulis yg baik.... So lupakanlah... nak mengarang.....

Tapi... tapi lagi... sebab nak gak citer... Korang redha jerlah eh dgn tata bahasa dan susun bahasa den ni..... Buat2lah paham nooo... sebab den dah guna ayat yg paling senang utk difahami oleh den.... rasanyorlah.....

Last saturday pi kenduri kahwin, kawan baik den.... Betulnyer, kawan baik tau... sbb dia yg tukang pgg payung masa den kahwin 7 tahun lepas....... Balik tu.. pi lah jln2 alor star... Mcm biasa tak tahu arah dituju....Akhirnyer pi lah tesco kat mergong.. Niat nak pi beli donut kat Big Apple (agaknyer apa dia letak kat donut dia ni erk.... terkenang2 jer).. Lepas tu pi lah naik atas... masa nak masuk kat pintu tesco tu (yg ada jaga duk jaga tu, bhgn bargn jualn tescolah) Tak memasal dgn kelam kabutnyer si akak jaga tu berlari kencang... .Memandangkan den ada kat situ.. den tgklah.. akak tu lari..... Rajin akak ni jogging di ptg2 hari ni kan...

Rupanyer dia berlari kat satu customer... Apa masalah lak????... Tak lama lepas tu nampaklah customer tu sorong kuar troli tu.... Adeeiiii... terdiam den tgk..... Ada pupies dlm troli dier., cunnyer dia lepak dlm toli tu........ bukan hush puppies tau....eeiiiii.... Tak tau nak kata apa.....Yg pasti kecewalah... Sbb biler fikir kita duk kat malaysia yg berbilang kaum, agama dan budaya... Rasanyer masing2 saling menghormati...... Kalau dia realise yg ada rakyat malaysia cam kita yg beragama islam juga guna troli yg sama pasti dia tak akan buat mcm tu...... Tu yg akak jaga tu nampak... Agak2 ada tak yg ter lepas pandang.... lagi satu... dia samak tak troli tu..... Tak leh nak bayang.... Okeylah kalau kering... Tapi camaner kalau dia "melepas" kat atas troli tu... Mcm2 berlegar2 kat kepala....

Rasanyer tentang kesedaranlah.... Bukan nak menilai... Tapi masa den kecil... Den berjiran ngan chinese...... kiri kanan chinese... Den ingat kawan den ckp..." Dia nak bela pupies tapi mak dia kata... tak boleh, sbb kita ada jiran org islam..."... Betapa respect tul den kat jiran den tu... tapi tulah.... semua tentang kesedaran.....

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...