Selasa, 15 Julai 2008

Masak Lemak Nangka dgn Daun Selasih....



Bahan-Bahan

  • 500 gm nangka muda
  • 1 sb cili boh
  • *3 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 sk udang kering
  • *1/2 inci kunyit hidup
  • *1 sb campuran ketumbar & jintan
  • daun selasih...
  • 1 cawan santan pekat...
  • sedikit gam, gula n perasa..

Cara-cara
  1. Rebus nangka hingga setengah masak... Tapis dan ketepikan....
  2. Tumis lada boh hingga garing.... Kisar bahan bertanda *...
  3. Bila lada tadi sudah garing masukkan bahan kisar, tumis hingga naik bau dan terbit minyak.
  4. Masukkan air dlm 2-3 cawan (jumlah air leh adjust)
  5. Bila mendidih masukkan nangka yg telah direbus tabi.. biarkan mereneh...
  6. Masukkan santan.. Biar hingga menddidh.. Jaga jgn sampai pecah santan..
  7. Boleh masukkan daun selasih.. garam, gula n perasa...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...