Rabu, 27 Julai 2011

Kueh Lopes



Biler nak masuk ramadhan ni.... Dah mulalah start nak merancang... Ntah apa- apa jer...semuanyer dah plan.... Benda paling basic bg kiter yg kena wat juadah berbuka n bersahur ni... tentulah juadah sepanjang bulan ramadhan....
 
Mulalah terbayang nak makan tulah... nilah... nak masak tulah nilah... Antara kueh kegemaran En. Hubby, nilah kueh lopes..... Rasanyer sejak 9 tahun kahwin.. tak pernah lebih 5 kali beli kueh ni.... Mesti kena buat sendiri... Lagipun yg tukang makan lagi cerewet dari yg tukang buat.... Tak kenyallah.... Tak ada bau daun pisanglah... Kuah dia cairlah, campur gula pasirlah... Lepas tu kuarlah ayat penyata berbentuk perintah..... " Lama dah tak makan kueh lopes kan, tapi tulah kalau beli kuah dia cairlah "... Cehhhh... cakap jerlah suruh buat.....




Kueh Lopes


Bahan-bahan
  • 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
  • 1/2 sk kapur
  • kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang
~    *Utk air gula*
  • 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
  • 100 gram gula merah
  • beberapa helai daun pandan

Cara-cara
  1. Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam.
  2. *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
  3. Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
  4. Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
  5. Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
  6. Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama....
  7. Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
  8. Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula.....

10 ulasan:

  1. assalamualaikum..wahhh, smlm kuih lapihhh, hr ni kuih lopehhhh...sedapnyer la hai..ghajin bangat dehh..

    BalasPadam
  2. Takder manernyer ghajin kak.... Akak tu wat lompat tikam lagi ghajin... nak kena buat kuah santan lagi....

    BalasPadam
  3. aslmkum che'iza.. akk klau kuih lopez ni ngoder jer dgn mak..hihihi.. pemalas tul eh.. klau puasa mmg rasa nk mkn mcm2.. tpi selalunya lebih ikut selera anak2..

    BalasPadam
  4. assalam izaaaaaa ,akak pun dah lamaaaaa tak buat lopeh meh ar pos ke Png ,ngeh ngeh ngeh

    BalasPadam
  5. Kak dZana... Senanglah kak... leh main order2 jer.... Saya bukan selera anak jer kak nak kena ikut... selera landlord pun kena gak ikut... hehehe...

    Kak Mimi Azlina.... Meh kak...agak2 kalau say pos sampai penang dia jadi tapai tak kak... nge... nge... nge...

    BalasPadam
  6. Assalam cheiza, air berapa banyak untuk air gula tu ya? Then boleh rebus dalam pressure cooker tak?

    BalasPadam
  7. Salam che Iza, kuih lopez de squera memang fevret saya, tapi saya tak mau buat, orang buat baru sedap kan, takkan nak goreng telur pun nak resepi,just telur, ommelete tu untuk breakfast Qatar airline.

    BalasPadam
  8. dah lama nya tak makan lopes...betul kata che abe awak tu...nak beli kuah cair...kengkadang tu rasa pahit...nak2 yg menjual bulan puasa ni nanti..adeehhhh...sabau je la...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...