Jumaat, 26 Ogos 2011

Almond London

Dah beberapa hari tak sempat nak update blog...... Nak jengah pun tak sempat... Takat jeling-jeling jer.... rasa cam sibuk jer..... Ntah apa yg sibuk pun tak tahu... Agaknyer macam nilah yang Kak Ayu rasa tak sempat update blog... asyik sibuk buat kukis.... Yang lain tak lah kan.... sebab memasing kukis berderet........ entri tetap berjalan seperti biasa..... Uishhhh kagum den.... tak leh nak kejar lansung.....

Exited gak sebenarnnyer nak buat kukis ni.... walau enjin lambat start...heheheh.... sbb selama ni tak pernah sambut raya rumah sendiri... Hubby pun dah berkias2... suruh buat kuih raya... Macam biasalah dgn ayat penyata berbentuk perintahnyer....... nge... nge.. nge...





Almond London


Bahan-Bahan

  • 150 gm butter
  • 60 gm gula aising
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 30 gm serbuk badam
  • 50 gm tepung jagung
  • 20 gm tepung kastard
  • 230 gm tepung gandum atau secukupnyer
  • coklat masakan.... saya guna brand nona
  • kacang badam dibakar atau disangai
  • almond nibs di bakar atau disangai....

Cara-cara
  1. Pukul butter n gula... tak perlu kembang sgt...
  2. Masukkan telur n esen vanilla... Pukul rata..
  3. Masukkan serbuk badam, tepung jagung n tepung kastard.... gaul rata...
  4. Masukkan tepung gandum.... masuk sikit2... agak2 hingga adunan boleh dibentuk... boleh tambah  tepung jika rasa adunan terlalu lembut...
  5. Buat doh bulat2 kemudian  masukkan kacang badam ditengah dan bentukkan lonjong.... 
  6. Bakar pada suhu 150'c selama 15 minit... (bergantung pada oven masing2.... oven saya agak panas...)
  7. Biarkan biskut yg telah siap dibakar itu sejuk....
  8. Masak coklat secara double-boiled..... Angkat bekas... kacau sekejap coklat dgn spatula... utk membentuk coklat yg cantik dan berkilat.... Celup biskut kedlm coklat dan isikan kedlm papercup..
  9. Tabur almond nips... sementara coklat masih panas....

Selasa, 23 Ogos 2011

Mee Bandung ( Paste )

Hehehe... Kiter jangan raya dulu eh.... Ada seminggu lagi... jom kita makan menu iftar dulu......

Ni kali ke berapa ntah mee menjadi menu iftar kitaorang.... Dan kali ni buat mee bandung lak.... Hari ni tak tau nak cite apa.... sbb duk terbayang keje yg berderet-deret tu....

Mee Bandung ni antara feberet makanan En. Hubby... So biasanyer... saya akan buat paste tuk mee bandung ni... Untuk memudahkan hidup saya... biler2 hubby nak makan mee bandung... just guna paste jer.... So kali ni saya kongsi resepi paste yg biasa saya buat utk buat mee bandung...




Mee Bandung My Style

Bahan-bahan

      ~ Untuk Paste
  • *500 gm  udang geragau.. ... den guna udang geragau segar
  • *6 sb udang kering direndam
  • *6 biji bawang kecil
  • *5 ulas bawang putih
  • 7 sb lada boh
  • 1/2 mangkuk kacang tanah digoreng dan dikisar halus...
  • 3 sb gula
  • sedikit garam

      ~ Untuk Mee 
  • 5oo gm mee kuning
  • PASTE mee bandung
  • air rebusan daging
  • beberapa ekor udang
  • isi ayam dihiris kecil
  • hirisan daging
  • fish cake di potong kecil
  • sekeping tauhu digreng dan dipotong nipis
  • sawi
  • 2 biji telur
  • garam, gula n perasa
  • bawang goreng
  • daun sup n daun bawang dihiris

Cara-cara

      ~Untuk Paste
  1. Blend bahan bertanda *... Tumis lada boh hingga garing... Masukkan bahan yang sudah dikisar
  2. Tumis hingga naik bau.... masukkan sedikit air....
  3. Masukkan kacang tanah... 
  4. Masukkan gula n sedikit garam..
  5. Masak hingga garing n pecah minyak... matikan api dan sedia tuk di gunakan
  6. Biarkan sejuk... dan boleh disimpan dlm bekas kedap n masuk dlm fridge

    ~ Untuk Mee
  1. Masukkan air rebusan daging dlm kuali besar...
  2. Masukkan PASTE mee bandung yg telah dibuat tadi ... ( Saya guna separuh dari jumlah paste tadi )
  3. Reneh hingga mendidih.... Masukkan isi ayam , udang fish cake n daging.... perasakan dengan sedikit gula, garam n perasa... Adjustlah tahap pekat kuah yg kita suker... nak pekat kurangkan air or masak lama sikit.....
  4. Masukkan mee, pecahkan telur.... ( kecikkan api dapur) utk hasilkan telur yg elok....
  5. Akhir sekali masukkan tauhu n sawi...... Siap....

** Disebabkan saya nak makan tuk berbuka.... Untuk cara2 memasak step no 4 tu... Saya skipkan mee... saye celur jer mee... Asingkan dari kuah.....



Isnin, 22 Ogos 2011

Pai Tee



Diam tak diam dah nak masuk 22 hari kita berpuasa.... Kesimpulannya lagi seminggu dah nak menyambut bulan Syawal.... Masing2 dah sibuk dgn persiapan raya.... Ramai member blogger yg dah sakan wat kueh raya.... Dan den masih normal seperti biasa.... Apa pun tak buat lagi.... nge... nge... nge....

Masih lagi layan menu berbuka..... Last friday... Tanyer ngan En. Hubby nak makan apa.... dia kata " Lamanyer tak makan bekas comel kecik2 yg ada buh inti sayur tu " Dlm hati den tak der lainlah ni.... Malehnyer nak buat kelonsong dia....   Adeiii....   " ha ah bang eh... Tapi tulah cetak dia tak hingat letak maner? "....   " Eh ada2 abang ada nampak ".... nge... nge.. nge....  Tak leh buat apalah....  " Yerlah bang... because I sayang U... I buat gak tuk abang...." ....     Hahahhah... padan muka den... Tak memasal memancing petang tu..... Tapi jenuhlah duk mancing..... Dahlah acuan ada satu jer... Berejam den duk depan kuali.... panas... huhuhu dah lah buat dua adunan...... 



Guna resepi Kak Zaliana yang lama dah duk menghilang.... Akak I miss you.....


Pai Tee


Resepi asal ; Kak Zaliana
Sumber       ; Kak Zaliana My Resepi
                       Che'iza




Bahan- Bahan

Untuk Kulit
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sb tepung gandum ( yang ni den tambah )
  • Acuan pai tee

 Untuk Inti

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus ( guna ikan bilis )
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah 


Cara-cara

Untuk Kulit Pai
  1. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
  2. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  3. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
  4. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  5. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara. 

Untuk inti
  1. Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
  2. Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  3. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.


Sabtu, 20 Ogos 2011

Popia



Perasan tak menu-menu den semua simple tak hingat.... Tak ader lagi yg berat.... Cuma ada sekali jer den buat mkn berat..... Nasi lemak kukus beras baryani... wif sambal telur puyuh n ayam goreng rempah.... Tu pun rasa dah berat sangat dah..... Tapi agaknyer depa lapar kot malam tu ...... tinggal sambal jer... Sebab tgh mlm, ada  yg dok ulang makan....  Tak dapat nak snap gambor.....

Sebab den snap mlm2 lepas buka.... Nak ambik sebelum buka memang tak sempat...... So den ambik gambar dgn apa makanan yg tinggal....sbb tu ada hari yang tak ada entri.... nge... nge.. nge... Sepanjang ramadhan ni... dah 3 kali buat popia... tapi 2 kali sblm ni.... manjang jer habis.... So smlm ada tinggal 4 ketui.... Okeylah tu kan... bolehlah buat ambik gambar.....Dlm pukul 10 lebih... Dak Efund n Nana dah selamat dah mimpi.... cuma tinggal dak kecik jer....  

Selalunyer bila ambik gambar den malas nak guna tripod.... tapi sbb hubby sound kata... " Tripod buat perhiasan ker?'... hihihihi.... so bila snap gambor memlm mesti guna tripod.... Siap2 pasang tripod.... biler nak snap gambar... tgk popia... empat2 ketui... dah kena gigit dah ujungnyer ngan dak kecik ni.... Grrrrrrrrrrrrrrrrrr.... geramnyer.... apasallah dia tak ambik seketul mkn sampaii habis.... Nak marah dianyer pun dah hilang.... sabor... sabor iza..... Tapi  den nak gak ambik gambar... sbb den dah penat pasang tripod...  Den ambik gak gambar popia tu... potong sikit bhgn yg kena gigit......




Popia yang semua org reti buat..... Kdg2 kita post entri yg simple ni.... sekadar utk berkongsi... atau sekurangnyer memberi idea pada org lain nak masak apa... Sebab ada masanyer pun kita buntu nak masak apa..... betul tak....


~ Kalau buat popia.... Ikut tekak saya... Saya suker guna rencah ikan bilis.... Sayur dia pulak.... kobis, sengkuang , lobak merah n sebiji telur....  Tak letak taugeh sbb dia berair dan tak berapa sesuai nak buat popia frozen.... Lepas buat inti... ditapis tuk buang lebihan air.... dan tabur dgn hirisan daun sup n bawang.

Popia ni biasa-biasa jer..... Semua org pandai buat.... Inti pun senang... tak leh kata inti org ni sedap... inti orang ni tak best... Sebab pada saya.... apa saja yg mengikut citarasa kita... adalah sedap utk kita....  bukan sbb inti kita lebih sedap dari org lain... Dan jgn pulak kata inti org lain tak sedap hanya sebab inti dia tak sama dgn kita.......


Jumaat, 19 Ogos 2011

Laksa Asam



This week agak baik dan teratur berbanding last 2 week dlm ramadhan ni.... Selalunyer esok or sat gi nak buka baru pikir nak masak apa.... Tapi this week.... Dah plan cukup seminggunyer menu... sbb masa pergi pasar dah beli barang ikut list menu seminggu ni....

Tapi tension... sebab semalam Kak Ummi boleh buat tanyangan kejam ... tayang lontong.... huhuhu... tu masuk menu den minggu depan... sbb ingat nak pi cari daun pisang abu sekali tuk buat lontong daun... Lepas tu budak 2 org ni... si Ijah ngan Quinnie... sibuk pulak nak buat lontong daun.... Arghhhhhhh.... kan dah rasa macam nak makan lontong ni..... Tapi tak leh... lari schedule...... Nyaris2 buat lontong tau semalam....

So kalau ikut planing asal semalam makan laksa..... Sebab kesian kat Dak Nana yang asyik mintak nak mkn laksa jer.... Dia rindulah tu, nak mkn laksa sebab dok terinagat masa duk tadika kemas ulu pauh dulu...... Sat gi kalau buat lontong.... ajer kering bunga kantan den... Dahlah mahal... seringgit sekuntum... kalah bunga ros kat cameron highland you.....




Laksa Asam My Style

Bahan-Bahan
  • Laksa beras ( beli paketnyer, rebus jer )
  • Lada merah dihiris bulat
  • taugeh buang ekor
  • timun dihiris halus
  • bawang merah hiris halus
  • daun selom ( den tak der ganti ngan laki den nyer  daun salad )
  • limau kasturi ( tak ade... heheheh )
  • telur rebus kalau suker 

     


      ~ Untuk Kuah
    • 5 ekor ikan kembung ( dlm 400 gm )
    • 2 kelar ikan tenggiri ( dlm 200 gm )
    • 3-4 kpg asam keping
    • 4 sb lada buh
    • *5 biji bawang merah
    • *1 biji bawang besar
    • * 4 ulas bawang putih
    • * sedikit belacan 
    • * 2 sb ikan bilis direndam
    • daun kesum
    • bunga kantam
    • sedikit garam n gula n perasa kalau suker


      Nampak tak ada botol thousand island kat belakang tu.... hahhh... jgn tanyer memang tak der kaitan....  Masa ambik gambar ni... Baru lepas tgk csi... Dah pukul 11 mlm... Masa ni En. Hubby tgh makan salad.... tgh duk ambik gambor...  Ade ker dia pi letak  botol thousand island kat situ bertuah betul laki den.... sabor jerlah....


      Cara-cara
      1. Rebus laksa beras dan ditapis dan ketepikan
      2. Rebus ikan dgn asam keping
      3. Angkat ikan yg sudah direbus... diambil isinyer... ( simpan tulang) Air rebusan jgn buang... tinggalkan asam keping dlm air rebusan tu
      4. Tumbuk bahan bertanda *... Masukkan bahan tumbuk dan lada boh kedlm air rebusan ikan tadi...
      5. Hancurkan isi ikan.... hahahaha den blender jer..... tuang ke dlm kuah rebusan tadi.... 
      6. Tulang ikan tadi den blender lak ngan air... kemudian tapis dan ambik airnyer.... Masukkan air tapisan tulang ikan kedlm air rebusan...
      7. Masukkan daun kesum n bunga kantan..
      8. Masak kuah hingga pekat... perasakan dgn garam dan secubit gula... letaklah perasa kalau suker


      Rabu, 17 Ogos 2011

      Penang Char Kuey Teow

       



      Masih lagi dgn menu iftar hari ke 16 semlm.... Macam yg den kobar... kalu buat pasembor kena buat juadah lain... So side kick tuk pasembor semlm.... buat PCKT...... Masa berbuka semlm satu-satunyer juadah yg ada kat atas meja... pasembor.... Si efund boleh lak tanyer... "Ada makanan lain tak ?"..... masa tu kuah PCKT dan siap dah cuma nak letak kuey teow jer....

      Lepas jer mkn kurma sebiji..... terus masuk kuey teow dlm kuali bukak api besor2..... Letak kucai n taugeh.. pecah telur.... tak samapi 3 minit siap dah.....


      ~ Menu ulangan jer ni...Sebelum ni ada post kat sini eh

      Dalam resepi sebelum ni sama juga macam yg den pernah post di My Resipi... penyediaannyer utk 2 org... Tapi sebab tuk berbuka... den tak rajin nak masak sikit2... sbb tu den masak betul2 bila masuk waktu berbuka dan dgn kuantiti yg lebih sikit.... Sbb PCKT ni perlu dimakan segera... Kalau tak kuey teow tu akan serap kuah tu... Tak nak... jadi mcm tu... So saya adjust sikit pada bahan2 dan volume pada cara2 membuatnyer.... Senanglah kalau nak buat banyak sikit tuk makan... Kalu tak semput nak buat satu2.... Untuk rujukan bersama


      Penang Char Kuey Teow My Style


      Bahan-bahan

      Untuk Paste
      • 200 gm udang
      • 250ml air
      • 4 ulas bawang putih di ketuk
      • 6 sb sos tiram
      • 3 sk kicap pekat
      • 3 sb kicap manis ( saya guna kicap ABC heinz)
      • 1 sk petis
      • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
      • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
      • 1 sk gula
      Untuk Mee
      • 300 gm kuey teow (  300 gm ni penyedian tuk 2 org jer....  so saya upkan 500 gm )
      • 1 sb cili boh ( saya tambah lagi  jadi 2 1/2 sb )
      • kerang ( 200 gm isi kerang segar )
      • sedikit kucai & taugeh
      • 2 biji telur
      Cara-cara
      1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
      2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
      3. UTK MEE- Pastikan api besar semasa memasak....Tumis lada boh hingga garing. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang.. Masukkan dlm 4sb paste td. ( saya masukkan separuh paste )..... Biasanya PCKT agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn. ( saya upkan 1 1/2 cwn utk lebih kuah )   ( kali ni saya guna 600 ml air, memang akan nampak mcm banyak air tapi jgn risau )
      4. Air didih masukkan kuey teow,  kucai, taugeh n kacau rata. Cepat2 pecahkan telur, kacau utk beberapa saat dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer.... kerana penggunaan api yg besor......
      5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......



      Pasembor



      Selalunyer tahun-tahun yg sudah....Ada dua tiga menu yg akan sentiasa menjadi ulangan di bulan ramdhan.... Paling utama bubur lambuk... Dan semestinyer juga pasembor or rojak manis ... Boleh kata dlm sebulan ramdhan... 4-5 kali gak lah buat... Akan ada menu sampinganlah... Macam mee goreng ker... bubur lambuk ker... Laksa ker... tapi biler ada pasembor/rojak manis... no kuih......

      Tapi tahun ninyer ramadhan setelah 16 hari kiter berpuasa (semlm)... Barulah semlm buat pasembor....  Inilah menu iftar ke 16 kami sekeluarga...... Sedapnyer dapat makan pasembor... memandangkan sebelum puasa pun dah berapa bulan tak buat... nge... nge.. nge...

      Resepinyer sama seperti yg pernah di post sebelum ni.....




      Pasembor My Style

      Bahan -bahan

      Cucur keras (rangup)
      • 1 cwn tepung gandum
      • 2sb tepung jagung
      • 1 sk baking powder
      • 1 sk dry yeast ( yg ni tambah )
      • bawang merah (dipotong halus)
      • taugeh
      • kucai
      • udang
      • serbuk kunyit
      • sedikit garam
      Cucur biasa
      • 1 cwn tepung gandum
      • 2 sb kelapa parut
      • 1 sk yeast
      • sedikit garam.
      Kuah Kacang
      • 4-5 sb lada boh
      • *3 biji bawang merah
      • *2 ulas bawang putih
      • air asam jawa
      • 3 sb sos cili
      • 1 sb petis
      • 2 sb gula melaka
      • 1 cwn kacang tanah (goreng dan ditumbuk)
      • 1 sb bijan disangai
      • sedikit garam n gula kalau tak cukup manis



        Cara-cara

        Untuk cucur...
        1. Adun setiap cucur tu berasingan... Agak2lah eh air dia...
        2. Untuk cucur keras boleh terus goreng
        3. Cucur yang lembut lak tunggu dia naik sikit dululah baru goreng
        Untuk kuah kacang
        1. Kisar bawang merah n bawang putih... Tumis bahan kisar hingga kekuningan.
        2. Masukkan lada boh... biar garing sikit.
        3. Masukkan air, air asam jawa, gula melaka, petis, garam n gula
        4. Bila kuah dah masak masukkan sos cili..
        5. Akhir sekali baru masuk kacang tanah n bijan...
        6. Masak hingga kuah pekat

        ~Dan utk sampah2 yg lain tu.... Ikut suker lah nak tambah apa... kentang ker.. ketam ker.. udang ker.. ball2 ker or apa2lah....

        ~ Untuk cucur biasa tu tak buat... sebab terlupa... nge... nge... nge....

        Isnin, 15 Ogos 2011

        Nasi Goreng Kampung

        Ni bukan menu iftar semalam.....Selalunyer biller bulan puasa ni, kita penat fikir juadah apa nak buat di bulan puasa ni.... macam2 menu.... Tak kira lagi dengan begitu banyak pilihan makanan kat bazar ramadhan.... Bertambah lagi sang nafsu bermaharajalela....

        Tapi kalau tanyer den... menu sahurlah yg paling memeningkan kepala... dan mencabar minda.... Dgn memasing masih diulit mimpi... mata pulak  dah lekat gam gajah sekilo.... Ya Allah susahnyer nak suruh makan... Nak-nak kids..... Selalunyer tiap kali sblm tido... mesti tanyer nak sahur apa esok... Yang si efund n nana nak lauk sardin... Boss lak biler tanyer nak lauk apa... tak taulah.... buat jer lah apa2... Den ni lak pukul 3.45 pagi dah bangun nak masak sahur.... Bukan apa takut tak sempat nak masak nasi... Tak suker masak nasi awal2.... punyerlah masak lauk... tapi tak mkn.... sakit hati tau.... 

        Semalam tanyer lagi, boss kata buat nasi goreng jerlah... lecehlah makan ada lauk2.... senang suap masuk mulut jer....  Bagusslah tu.... senang kerja den... heheheheh  Menu sahur kitaorang.... dah 15 hari berpuasa... dah 5 kali buat nasi goreng... Memanglah biasa jer... tapi sangat2lah menyelerakan diwaktu pagi buta....



         Nasi Goreng Kampung My style

        Bahan-bahan....
        • 4 mangkuk nasi
        • * 3 ulas bawang merah
        • * 3 ulas bawang putih
        • * sedikit belacan
        • * segengam ikan bilis yang telah direndam
        • * 13 biji cili padi
        • 1/2 cawan ikan bilis di goreng garing.... ( tak letak ganti ngan ikan masin )
        • garam secukup rasa
        • kacang panjang dipotong kecil
        Cara-Cara
        1. Tumbuk bahan bertanda *.. Tumis bahn tumbuk hingga garing n naik bau....
        2. Masukkan kacang panjang....  sedikit garam... 
        3. Tumis lagi, biler kacang setengah masak... masukkan nasi....
        4. Gaul rata nasi...... siap...

        Sabtu, 13 Ogos 2011

        Kerepek Sukun

        Beberapa hari lepas..... Kak Mimi Azlina aka Chik Mimi kata mentega "buttercup" tak halal.......Giler arrr... giler ngeri dgr.... Yerlah... dikobarnyer ada dna oink..oink... kat buttercup.... Sebagai seorang muslim... amatlah menakutkan biler dgr macam tu... "yang haram tetap haram"..... Yerlah most kita malaysian memang kebanyakannyer guna buttercup.... Kalau ikut hati mmglah nak pakai mentega Anchor or SCS.... Tapiiii.... manyak mahal woooo..... Dah masing2 kusut masai jadinyer... Yerlah ada tu dah berbuku2 beli.... Macam2 spekulasi diorang buat... Nak samak... loyanglah... nak samak.. oven... Kak Nor lak nak samak dapur... tapi Kak Sofea suruh samak ngan org2... nge... nge.. nge...

        Tapi tak diketahuilah lagi kebenaran cerita ni... Dan masih menunggu kenyataan rasmi... Sbb benda mcm ni serius... Tak nak lah jadi macam kes secret recipes or golden churn butter... Aggaplah sebagai langkah beringat... Jangan jatuh hukum sebelum tahu kebenarannyer...

        Sebagai alternatif... Kak Ana Wahid kata kiter makan kerepek jer raya ni... kalau nak mengukis pun buat kukis org tua dulu- dulu.... yang tak ada guna butter... So utk menyeru seruan Kak Ana... Kita makan kerepek noooo.....




        ~ Cara2 dia sama jer macam buat kerepek pisang....


        Jumaat, 12 Ogos 2011

        Mee Racun



        Semlm merupakan hari paling haru... dlm 11 hari berpuasa..... Awal lagi dah siap dah buat inti popia.. bahan-bahan nak masak semua dah siap... Ingatkan pukul 7 baru nak goreng popia tu..... Kang sekali sambil boleh prepare mee... Yerlah kan sedapkan makan panas2...  Entah apa pesen semlm dah pukul 6.30... boleh ngengada lak pi angkat kainlah.... siap lipat lagi... 

        Releks lagi.. sambil dgr radio Melaka fm... kang senang nak dengar azan... sbb seluruh negeri melaka berbuka serentak..... Radio melaka fm ni selalunyer dlm pukul 7.. dia dah start dah kuar iklan2 buffet ramadhan lah... prima modalah.. kedai perabutlah... dan memacamlah lagi iklan raya... Tapi semlm dari pukul 6 lebih masa bukak radio dgr tazkirah.... ingat belumlah lg pukul 7... Sekali En.suami duk marah efund suruh mandi.. sbb dah pukul 7.18 mlm... Hahhhhhh lagi.... 6 minit nak berbuka.... Apa pun tak siap lagi.... popia tak bergoreng... Air tak buat lagi... mee tak celur lagi..... adeiiii haru tulll..... Ingat nak buat sirap ala2 Kak Nor... Tak der mananyer...sirap jer... sirap kantin sekolah... terpaksalah en. hubby yg letak ais n tuang kat gelas...

        Allahhu Akbar.... Allahhu Akbar..... " Hahhhh dah buka dah buka ".... hubby panggil nana n efund... terkebil2 muka budak 2 org tu... Kat atas meja ada air sirap jer ngan kurma..... Efund tanya.. " buka ni jer ker ayah "... dengan senyum2 sinis.... Hubby kata kat kids... Haahhh... " hari ni kita makan kurma ngan air sirap jerlah kan ibu... " nge... nge... nge.... Pukul 7.30 mlm barulah siap popia n mee..... Tak tau kabor.... Dah mcm gaban dah den buat keje......




        Mee Racun ( dah pernah post sebelum ni.... copy balik  hehehe)

        Bahan-bahan
        • 600 g mee kuning 
        • 1/2 kg tulang kambing
        • 1/2 inci hali ditumbuk
        • beberapa ekor udang ( optional )
        • 2-3 ulas bawang putih dikisar
        • 4 sb lada boh
        • 5 sb sos tomato ( up lagi jadi 6 sb )
        • 4 sb sos cili ( pun sama up jadi 5sb )
        • 1 sb gula
        • 1 kiub ayam ( guna kiub daging )
        • 2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
        • sebiji tomato ( dipotong baji )
        • sedikit garam
        • sedikit serbuk lada sulah ( ganti dgn biji lada sulah tumbuk sekali dgn halia )
        Cara-cara
        1. Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
        2. Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
        3. Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
        4. Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
        5. Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub daging. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato. ( Tak sempat nak masak kuah lelama... sbb tu upkan sos tomato n cili nak bg pekat )
        6. Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
        7. Boleh letak telur kalu suker.... Den tak letak... dah byk dah kalori.... heheheh...
        8. Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng

        * Mee Racun ni sangat2 popular kat Batu Pahat... Memang susah nak jumpa kat tempat lain.. sama mcm nasi baryani..... menu istimewa kat Batu Pahat...biler sebut jer... org akan ingat Batu pahat... Begitulah juga macam Mee Bandung Muar... yg terbaik dari muar...  Kita boleh makan mee racun yg best kat beberapa lokasi kat Batu Pahat... Sebagai origin batu pahat... n blogger... Saya sangat ikhlas bg resepi ni... Malah saya perincikan resepi dgn volume yg sesuai utuk kita cuba dan masak sendiri... Supaya orang lain juga boleh mencuba.. dan merasai sendiri rasa  mee racun.... Tapi sedih bila ada yg tiru bulat2... mengaku pulak resepi sendiri.... Tak salah rasanyer kalau diletakkan link... atau sekurang-kurangnyer dinyatakan siapa tuan punyer resepi.... Semoga menjadi peringatan... untuk diri saya juga....tak kira resepi apa or dari siapa sekalipun......

        Khamis, 11 Ogos 2011

        Roti John


        Kat rumah ni ada 5 org penghuni.... Dan 4 darinyer berpuasa.... yorlah takkan nak suruh si dak Danish yg umur 2 tahun tu puasa lak... Kesian anak dara den kena paksa puasa... Tiap kali dia balik pra sekolah...  Mak dia yang sedikit kejam ni, akan mintak bungkusan makanan yg cikgu dia bg.... hehehehe....  Bukan apa.. ank dara den ni agak kurang teguh imannyer biler tgk makanan tak mcm abg dia yg kalau adik dia mkn depan muka pun dia steady jer..... alasannyer " saya dah niat puasa kerana ALLAH, saya tak lapar "..... sejuk perut den......

        Biler kita ada anak kecik yg berpuasa... Menu selalunyer tertumpu atas selera budak2... Kesian pulak kalau semua nak ikut tekak emak dia jer.... Masih dgn menu iftar hari ke 10 semalam.... Takkanlah makan ketupat goreng jer kan.... Walaupun budak n bapak budak suker, rasa cam tak kenyang jer diorang makan... So utk side kick ketupat goreng tu kat atas meja..... roti john.... simple.... kan.. kan....



        Roti John

        Bahan-Bahan
        • 2 batang roti ( agak panjang panjang tau roti yg den guna semalam )
        • 4 biji telur ( semalam guna telur gred b )
        • sedikit daging cincang ( tapi semalam dah buat ketupat goreng, guna sekeping dgg burger )
        • 1/ 2 biji bawang besar dipotong dadu
        • 1 sudu kecil lada boh
        • 1 sk serbuk pati ayam
        • daun bawang n daun sup yg dihiris halus
        • sedikit garam
        Cara-cara
        1. Hancurkan daging burger.
        2. Campurkan semua bahan kecuali rotilah kan...
        3. Panaskan non stick pan.... letak minyak sikit... sikit jer ratakan.... tuang campuran telur atas kuali... ratakan mcam buat ala2 telur dadar... 
        4. Telangkupkan roti yg tlh dibelah tgh keatas telur.
        5. Masak ler sampai telur masak...
        6. Den letak hirisan timun, sos cili n mayonis kat dlm roti yg dah siap tu....




        Ketupat Goreng



        Assalammualaikum, 

        Salam sejahtera.... Masuk hari ni.... alhamdulillah kalau sampai.... 11 hari sudah,  kita umat islam berpuasa...  Kat rumah den berbuka makan biasa-biasa tak der yg spesel... Dan selepas 10 hari....... baru seru sampai.... hehehehe....

        2 hari lepas berbuka dgn soto..... Ntah apa ker pesen, sebungkus den rebus ketupat mini segera.... Side kick semua habis.... tinggal ketupat ada tinggal lagi 8 ketui.... Simpan dalam fridge... kononnyer kalau rajin nak buat kuah sup lagi.... Tak der mananyer rajin... Kesian lak tgk ketupat tu tido lelama kat dalam fridge... Plan semalam nak buat spicy crisp noodle.... Lecehlah... tak rajin... Penyudahnyer buatlah ketupat segera... nge... nge... nge... Yang pasti semua makan....  Sebab kat rumah ni... kalau den masak tak ada yg makan... startlah mulut ni mengomel tak memasal..



        Ketupat Goreng my style

        Bahan-bahan
        • 8 biji ketupat mini
        • * 2- 3 biji bawang merah
        • * 1 ulas bawang putih
        • * 1 sudu besar ikan bilis yg telah direndam
        • * 7-8 biji cili padi
        • 1 sb lada boh
        • lebih kurang 1/2 cawan daging cincang ( tak taulah napaer... tapi saya cukup suker letak dgg cincang tiap kali goreng ketupat )
        • 1 batang kacang panjang dipotong kecil
        • 1/4 batang lobak merah didadu kecil
        • 1 sudu kecil kicap pekat
        • garam n perasa
        • sebiji telur
        • daun bawang n daun sup dihiris halus ( satu lagi benda yg saya suker gaul sekali dlm ketupat goreng ni )
        Cara-cara
        1. Potong kecil ketupat n ketepikan ( saya suker potong kecil jadi 16-18 sebiji ketupat tu )
        2. Tumbuk halus bahan bertanda *.. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau
        3. Masukkan lada boh... tumis hingga garing n terbit minyak
        4. Masukkan daging cincang.. tumis lagi... letak sikit air n kicap pekat
        5. Letak kacang panjang, lobak merah, buh sekali garam n perasa kalau suker
        6. Masukkan ketupat yg telah di potong kecil tadi.... Gaul rata
        7. Pecahkan telur... Last sekali saya akan masukkan separuh hirisan daun bawang n daun sup... separuh lagi simpan tuk garnish...
        8. Gaul rata n siap....

        Isnin, 1 Ogos 2011

        Salam Ramadhan n Cuti Sakit


        Assalam

        Selamat menyambut ramadhan al-mubarak... Semoga sama-sama kita dapat menghayati keindahan bulan yg mulia dan suci ini....  Dipohon agar dikurniakan segala kesihatan dan kekuatan supaya kita dapat melakukan ibadah kepadaNya.... Semoga sama-sama kita mendapat berkat dan rahmat dari ALLAH S.W.T....

        Tuan rumah cuti untuk beberapa hari... Masih dalam proses recovery..... Semalam lepas dak Danish Doktor discharged keluar dari ward... Terus balik rumah MIL... Dia pun masih lembik lagi... duk terlepek jer.... Tapi syukur sangat yang Danish semakin pulih...  Dan tak perlulah ibu si danish menyambut ramadhan di hospital.... sebab ibu dia pun dah demam.... Tak daya lagi dah ni.... Ditambah lagi si nana pulak tak sehat jugak.....  Untuk beberapa hari ni duk rumah PIL.... so tuan rumah ambik cuti sakit no.....

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...