Khamis, 28 Julai 2011

Bubur Kacang Jagung


Tadi pepagi buta si HaSue dah tayang bubur kacang merah.... Uiiishhhh sedapnyer... terbayang2 rasa bubur kacang merah... Terus teringat kali terkhir makan kat Hospital Batu Pahat... masa tgh duk menunggu si dak danish kuar... tapi tak nak kuar2.. tak memasal den jadi penunggu spital..... Nasib baik duk ward yang first class ( nak buat camanerkan.. laki keje goment ).... Agak selesa dan so far... nurse pada waktu itu agak menyenangkan.... n my sis pun keje kat spital tu.... adalah kawan.. sbb di selalu kena paksa tuk dtg tgk den.... Org kata makanan spital tak sedap... Tapi betul tau... bubur kacang merah dia sedap betull... nge.. nge.. nge...

Den teruslah pi selongkar peti tak berapa nak karun den tu.... hahhhh jumpa kacang merah... Ek.. eleh adalah dlm 3 sb.... mana boleh buat bubur cenggini... Lagipun memang den simpan kacang merah tu nak buat air.... So makan bubur kacang hijo jerlah buh jagung.....




Bubur Kacang Jagung

Bahan-bahan
  • kacang hijau dlm 3/4 cawan
  • jagung dlm 3/4 cawan
  • 200 ml santan pekat
  • gula melaka  1 ketul kecik
  • gula pasir ikut sikit jer
  • beberapa helai daun pandan n disimpul
Cara-cara
  1. Rebus kacang hijau hingga separuh empuk
  2. Biler dah separuh empuk.. Tambahkan air... masukkan santan pekat...
  3. Masak api perlahan... Masukkan juga daun pandan, gula melaka n sedikit gula pasir..
  4. Bila kuah mula mendidih masukkan jagung n secubit garam..

Murtabak Mini



Kat rumah ni... ada hantu gandum... Dia makan makanan berasaskan gandum jer.... Mak dia pulak... kekadang malas... kekadang lak... tak rajin... Jarang betul nak jumpa time rajin... hehehehe..

Kat Batu Pahat... Ada satu kedai jual roti canai sgt sedap kat tekak den... kedai tu pun ada jual instant roti canai... mmg betul-betul instant... Sbb kita order.. time tulah baru dia buat instant roti canai tu... Kira masa beli tu mmg hangat lagilah ( sbb biasanyer, yg home made nyer istant roti canai bukan kilang tau... dia akan masak sikit roti tu, so kita tinggal panaskan jer ) .. Tapi kalau den beli.. den akan mintak brother tu jgn masak... lapiskan selapis selapis roti tu dgn plastik ( hahahah... banyak songelnyer customer )...

Bukan apa biler dia tak di masak lagi... senang kita nak mengolahnyer tul tak.... So dgn rajin yg malas ni.... kita serapan murtabak noo....



Murtabak Mini...

Bahan- Bahan

      ~ roti canai segera

      ~ untuk inti
  • 200 gm daging cincang
  • *1/2  sk serbuk kari
  • *sedikit serbuk kurma
  • *sedikit serbuk cili
  • garam, gula n perasa
  • 2 telur
  • bawang besar di dadu
  • daun sup dihiris nipis (optional)
Cara-cara
  1. Masak daging hingga hilang airnyer...
  2. Masukkan sedkit minyak dan bahan bertanda *
  3. Letakkan sedikit garam, gula n perasa kalau suker... Masak hingga kering (mcm ala ala serunding) Ketepikan...
  4. Leperkan roti canai jadi lebih nipis... n tebar sikit.. ( den lenyek jer nak kasi dia besar... hehehe )
  5. Campurkan telur, bawang besar, daun sup dan daging tadi... 
  6. senduk sikit kedlam roti canai yg telah di tebar... lipat dan goreng...

Rabu, 27 Julai 2011

Kueh Lopes



Biler nak masuk ramadhan ni.... Dah mulalah start nak merancang... Ntah apa- apa jer...semuanyer dah plan.... Benda paling basic bg kiter yg kena wat juadah berbuka n bersahur ni... tentulah juadah sepanjang bulan ramadhan....
 
Mulalah terbayang nak makan tulah... nilah... nak masak tulah nilah... Antara kueh kegemaran En. Hubby, nilah kueh lopes..... Rasanyer sejak 9 tahun kahwin.. tak pernah lebih 5 kali beli kueh ni.... Mesti kena buat sendiri... Lagipun yg tukang makan lagi cerewet dari yg tukang buat.... Tak kenyallah.... Tak ada bau daun pisanglah... Kuah dia cairlah, campur gula pasirlah... Lepas tu kuarlah ayat penyata berbentuk perintah..... " Lama dah tak makan kueh lopes kan, tapi tulah kalau beli kuah dia cairlah "... Cehhhh... cakap jerlah suruh buat.....




Kueh Lopes


Bahan-bahan
  • 300 gm beras pulut (boleh dpt dlm 10- 12kpg)
  • 1/2 sk kapur
  • kelapa parut
  • sedikit garam
  • daun pisang
~    *Utk air gula*
  • 1 buku gula melaka (dlm 150 gm lah)
  • 100 gram gula merah
  • beberapa helai daun pandan

Cara-cara
  1. Rendam pulut dgn air kapur selama 2-3 jam ( Satu jam pun okey ). Toskan beras pulut yg telah direndam.
  2. *Utk air gula* masak gula melaka dan gula merah, masukkan daun pandan yg disimpul. Masak sehingga pekat. Biarkan air gula sejuk.
  3. Siat/potong daun pisang selebar 3 inci.... Ikut sukelah lagi lebar, lagi besar kuih lopes yg akan kita dapat.
  4. Layurkan daun pisang..... Sbb saya tak rajin, saya celur jer sikit ngan air panas....
  5. Buat bentuk segitiga pada hujung daun pisang dan masukkan beras pulut (dlm 2 sb) dan bungkus.... Buat 2-3 kpg dan ikat ( saya ikat pakai getah gelang jer)... Buatlah hingga habis. Pastikan bungkus pulut padat2... kalau tak pulut akan terkeluar atau pecah.....
  6. Rebus kuih yg dibungkus selama 2 jam.... Lagi lama lagi baik.... kueh yg terhasil lebih cantik dan tahan lebih lama....
  7. Bila siap rebus..... toskan kuih lopes dan biarkan sejuk......
  8. Dah sejuk buang ler daun pisang tu.... balut ngan kelapa parut yg telah di gaul dgn sedikit garam.... makan dgn air gula.....

Selasa, 26 Julai 2011

Kuih Lapis

"Boleh tak kalau saya makan kuih yang ada lapis2 warna- warni yang saya boleh bukak selapis- selapis tu.... yang ibu buat masa kiter duk kat perlis dulu tuAdeiiiii..... dah dekat 8 bulan dah kitaorang pindah.... Lama sangat ker den dah tak buat kuih ni.... hehehhehe...  

My kids cukup suker makan kuih lapis ni... Den lak tak rajin nak melapis... Rasa penat duk menunggu depan kukus tu... Tiap 2 minit nak kena jengah... Tak jadi kerja.....


 adeiii... lapisan tak lawo... Arghhh belasahlah... 

 Resepi ; Tulip
Sumber ; Che'iza

Kuih Lapis Tulip
Bahan- bahan
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula ( den guna 3/4 cawan jer )
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk ( guna santan kotak 200ml )
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air ( kurangkan kepada 3 cawan )
Cara-cara
  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 1 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning, merah, asli & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna merah & kukus selama 5 minit.
  5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. begitulah seterunyer
  6. Lapis yg terakhir dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)

5 Spices Prawn


Hari ni kiter entri awal sikit..... Sibuk hari ni... banayk keje nak kena buat.... Nak bw pun tak dan..... Sorry yer... kengkawan... kang den singgah....

Lagi seminggu nak berpuasa.... Rasa cam sekejap jer masa berlalu kan... Hubby kata... "ehhh bukan baru semalam jer ker beli baju raya.... Apasal dah senteng dah semua....." Adeiii... banyaklah semalam.....

Nak masuk bulan ramadhan ni.... Si efund ni pun dah prepare dah... senarai makanan utk dia berbuka.... Adeiiii ni lagi sorang... tak layan kang kesian lak... sbb hari tu dia bagitau kat ayah dia... "Ayah.... I can't eagerly wait to fasting ".. uishhh ayatt.... Ayah dia senyum jer... So biasalah... pada yang kenal den... Rumah kitaorang... bulan puasa tak der nasi.... Nasi hanya tuk sahur... So seminggu ni... melayan tekak... kang bulan puasa kompem tak makan.....



 5 Spice Prawn

Bahan-bahan
  • 300 gm udang
  • * 3 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 2 hiris halia
  • 3 sb lada boh
  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk rempah '5 spices'
  • garam and gula secukup rasa
  • Tomato belah 6 (optional)
  • 1 labu bwg besar belah 6
  • daun bawang potong dlm 1 inci( takder guna daun kucai.)
Cara-cara
  1. Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
  2. Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
  3. Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.
  4. Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.
  5. Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.

Isnin, 25 Julai 2011

Getas-getas


Selamat pagi isnin.... Dah 3 hari tak ada mood.... Ntah arrr... emosi terganggu sikit... 2-3 hari ni.... " Mata pedang tak mampu melawan kata2 "... Kadang2 kata2 yg biasa boleh jadi luar biasa....

Kata orang kunyah gula getah tu senamam mulut... Cuba try makan getas-getas lak... Manalah tahu boleh melepaskan tekanan...... 




Getas- getas

Bahan-bahan
  • 250 gm tepung pulut ( ni resepi asal... tapi utk kali ni den kurangkan tepung pulut 200 gm campur tepung gandum 50 gm)
  • 150gm kelapa parut
  • 130 ml air
  • secubit garam
  • * 3/4 cwn gula
  • * 1/2 cwn air
  • * sehelai daun pandan 
Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
  2. Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
  3. Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.

Khamis, 21 Julai 2011

Ikan Tongkol Masak Kicap

Hari ni n semlm En. Hubby ada course.. So, mcm biasa dia tak balik mkn... Dan ini juga bermakna... Den boleh masak lauk yg den tak leh masak time dia ada.... Lama sangat nak mkn Ikan tongkol ni... Dulu sebelum kahwin... selalu melantak ikan ni... goreng pun sodap... 

Tapikan  sian den, Tuan Besar tak mkn... 1... Sebab dia mmg tak mkn ikan tongkol ( sbb dia kata ikan tongkol ni ada cacing.. ada ker patut  dia ckp macam tu kat ikan kesukaan den.. kecik hati den ...) selain pari dan beberapa lg jenis ikan..... leceh kan..... 2.. Sebab dia tak suker lauk masak kicap.... Ya Allah.... Masak kicap ni manyak sedap woo... Mostly org johor mmg suker mkn lauk masak kicap ni.... Ehhh.. org Johor masak kicap speacial tau... bukan ando.. ando buh kicap jer.... ( Wahhh berbaur tak puas hati bercampur bongkak nampaknyer ni )

So menu tghhari...den... sangat membahagiakan den......



Banana Crisps


Every sunday tiap kali hantar efund pi kelas teakwando mesti pi breakfast sekali kat luar..... Once a week ... okeylah tu kan bawak kitaorang breakfast luar... It's not about.. makan kat luar or yeahhhhhh... tak yah masak... cumer... bosan tau duk serapan kat rumah sengsorang... 5 days a week..... Suker mkn kat satu kedai ni.... sebab roti canai dia lembut dan lagi... air dia menepati citarasa den... Kat kedai ni jer yang den akan order air panas... sbb air dia mmg panas... takderlah suam2... n sedaplah..

Kat kedai ni ada jual kerepek pisang tau... pisang tanduk.... home made... Tiap kali pi mesti beli sebungkus.... Hubby siap sound... Susah sgt ker nak buat kerepek pisang ni.... Cuba buat sendiri.... nge.... nge...nge... " Ayat penyata berbentuk perintah"....   So pilah beli pisang nipah muda 3 sikat..... Adeiii... Den tak hingat kat kotak maner den letak sagat den...... 



Nampak tak sagat warna hijo tu... Den masih tak jumpe sagat den... Tu baru beli tu... hehehhe....


  • Pisang muda tak kesahlah... pisang tanduk ker pisang nipah or pisang nangka
  • garam secukup rasa
~ Kupas kulit pisang.... Sagat terus diatas minyak yg panas.....
~ Saya akan kisar garam... akan jadi lebih halus mcm gula aisinglah gitu
~Tabur garam pada pisang yg telah siap di goreng... masa tgh panas2.. goyang2 sikit biar rata.....


Rabu, 20 Julai 2011

Tamarind Shoots Paste

" Untuk peringatan persediaan ini bukan utk dimakan....." nge... nge... nge.... apa ker hey ni.... Dah.. dah... korang tak yahlah nak bayangkan... Camaner nak mkn paste ni...

Rasanyer most of blogger ni... kebanyakannyer young family... Maksudnyer... anak2 kecik lagilah... Yang ada tu, ada yang tak sekolah lagi.... kalau yg dah sekolah pun... primary lagi betul tak....... Tapi tak semualah... Yang otai2 pun ramai... 

Sebelum ni tak pernah lagi berhadapan dgn anak yg kena chicken pox... Sekali kena tiga2 sekali kena ... hambik ko.... Biasalah penyakit ni dia package dgn pantang larang... tak leh makan tu... tak leh makan ni... tak leh buat tu ... tak leh buat ni.... Termasuklah... kang kalau dah start kering... kena sapu bedak.... "BEDAK"... Ohhh no... no.. no... bukan bedak baby johnson no... Apatah lagi bedak echanter... Tapi ni bedak ubat.... 

Masa si Efund n Nana kena ... my MIL ada bg daun cermai... utk buat bedak ni... tapi biler Dak Danish kena daun cermai tu pun dah kering so tak leh guna lagi....  So kena cari daun cermai lagi.... Dlm duk mencari.... Mak Andak hubby bagitau boleh guna pucuk daun asam jawa... Senanglah sikit my MIL kata... sebab jiran sebelah rumah my MIL ada pokok asam jawa.... 

Kiranyer pucuk daun asam jawa ni sebagai alternatiflah kalau tak jumpa daun cermai......

Cara buatnyer senang jer ... perlukan...
  • daun pecuk asam jawa / daun cermai
  • beras disangai
~ tumbuk semuanyer sampai lumat..... letak air sikit utk menjadikannyer paste.....

~Cara guna.... sapu pada seluruh badan yg kena chicken pox.... biarkan kering... Dan bilas bersih....

Selasa, 19 Julai 2011

Roti Jala Pandan

Nilah dia side kick serawa petang tadi.... Roti jala ni... bukan kaler jer ijo  tau.... Rasa dia pun ada sikit2 wangi daun pandan... tapi tawo... hahhahah.... kompem tak sedap kalau tak cicah apa2... My kids punyer exited tgk kaler dia ijo... Tapi biler mkn.... diorang komplen lak... "Apasal rasa dia pelik.... ?'"..... Pelik???... Rasa pandan pelik ker... kalau rasa cajun tu satu katalahkan...cehhhh.....  ni rasa pandan... kuih dadar pun, rasa wangi2 pandan... kan.. kan...



Cara dia sama jer macam buat roti jala yang biasa tu... cuma air yg diguna dikisar dgn sehelai daun pandan buat wangi... plus letak pewarna ijo sikit n 1 sb gula pasir... wat lemak2 sikit



Serawa Derian


Orang lain dah mcm2 dah posing dah cik serawa derian ni..... Den masuk ni dah 2 kali buat sebenarnyer tapi baru ni sempat ambik gambor... Apalah punyer ghajin tak hingat den ni.... Adeiii...  Adik2.... Kakak2.... jgn jadi mcm den nooo......

Alamak dah pukul 5.13 ptg laa...... sat gi... Tuan Besar balik... minum petang tak buat lg.... bye... bye...




Serawa Deriam My Style


Bahan- bahan

  • Derian ( den tak tahu berapa biji... tapi penuh satu telap ) dlm separuh periuk saiz 24 cm
  • santan dari 1 1/2 biji kelapa
  • 2-3 helai daun pandan
  • gula pasir n gula melaka semanis yg suker
  • secubit garam....
Cara-Cara
  1. Den suker blender kelapa parut tu baru tapis.... Dptkan santan pekat n cair.. diasingkan...
  2. Masak derian dgn santan cair....Masak dengan api pelahan... masukkan juga daun pandan yg telah disimpul.....Semasa memasak... den akan buang biji derian yg dah bogel.... Den tak suker ada biji derian lelama masak dlm kuah serawa... Dia akan merubah rasa......
  3. Masak hingga kuah agak pekat masukkan santan pekat.... Masa ni semua biji dah dikeluarkan... 
  4. Masukkan gula pasir n gula melaka.... ikut berapa belah kaki nak potong... nge... nge.. nge... Agak2lah manis dia eh... masukkan juga secubit garam..... garam tau... bukan Kak Nor......
  5. Masak hingga pekat ... kena selalu kacau... takut bahgian bawah hangus.....

    Nescafe Latte


    Rutin pagi..... Den ni dari kecik mmg spesis yg kena serapan.... tak kiralah walau segelas air.. air panaslah bukan air kosong... Kalau tak sat gi.... rasa mabuk... terus sakit kepala.... Masa tu rasa nak peluk bantal jer... nge...nge...nge...

    Selalu kalau pagi... berkira2 nak buat apa... dak kecik ni sukehati dia pukul berapa nak bgn... Dan sebab dia tak bgn lagi.... So den layan minum nescafe jerlah.... tapi ngengada  sikit.... minum nescafe latte.... mkn ngan cream craker jer.....




    Nescafe Latte

    Bahan-bahan
    • 4/5 mug susu ( saya guna susu hl)
    • 3/4 sk nescafe
    • 1 sb air panas
    • 1 sk gula (yang ni ikut suker)
    • sedikit nescafe utk  tabur atas foam
    Cara-cara
    1. Mula2 sekali den bancuh nescafe dgn 1 sb air panas... bancuh nescafe n letak tepi
    2. Panaskan susu, den guna kole steel... Dan sewaktu memanaskan susu whisk dgn electric whisk... yg kecik tu.... Sampai dia menghasilkan foam... Pastikan api kecik.... Jgn sampai boil susu tu....
    3. Bila dah berbuih cantik n smooth... Tuang susu kedlm mug...  akan ada foam yg tertinggal sikit2 kat kole tu... Tak per...
    4. Tuang nes yg telah dibancuh tadi perlahan2 ke dlm mug....  Lapisan akan terbentuk.... 
    5. Tutup atas mug tu dgn lebihan foam tadi....  Siap...
    6. Masa minum kang bancuhlah dgn gula......


    Terkedek2... air dah siap baru nak cari camera... foam dah makin menyusut dgn serbuk nescafe tu pun dah bersatu.... Next time kalau korang nak ambik gambor.... Standbylah siap2 camera... dgn setting pelamin dia sekali ... 


    Isnin, 18 Julai 2011

    Tiram Pedas



    Ni bukan tiram utk menanmbah kekuatan dalaman lelaki eh...  Tak yah bayangkan tiram tu buat sambal ker... or masak with cilipadi.... Ini tiram biasa....tiram yg Ika panggil selayang....hehehheh.. Sebelum ni buat tabur gula...... Ni sira lada lak nooo.....




    Untuk resepi kuih tiram ni kat sini

    Untuk sira lada tu lak.... Den cuma tumiskan lada boh..... masuk sekali garam, gula, n sedikit air asam jawa.... Tumis sampai garing betul2 garing.... Masukkan kuih tiram yang dah siap......  Kuantiti gula kena lebih sikitlah... sbb gula ni yang akan membentuk caramel tekstur tuk buat lada ni lekat kat kuih tiram... n kuih akan tahan lebih lama..........

    Ahad, 17 Julai 2011

    Malacca Cruise

    Hari ni hangin satu badan + sakit hati..... Jgn tanyer......

    Dulu masa duk perlis, selalu plan nak naik cruise ni.... tapi biler tiap kali blk kg.... manjang jer tak sempat...... la ni biler dah duk kat kampung.... pun masih tak pergi..... Kids dah bising jer tanya?... biler nak pergi.... Akhirnyer sampai gaklah, setelah lebih 6 bulan duk kat melaka ni...... For those yg nak melancong ke melaka... bolehlah masukkan cruising ni dlm jadual lawatan eh.... Harga pun taklah mahal, utk bot biasa..... RM 10 dewasa n RM5 tuk kanak-kanak... Bolehlah melihat keindahan bandar melaka melalui sungai..... Sampai banda hilir bot ni jln.....


     Kat dlm bot, budak duaorang ni duk depan sekali.......


     Danish tgh tengok kampong Mortem


     Ada pengantin lak tgh duk posing-posing


     Ni kat belakang restoran harpers, dah dekat dgn banda hilir ni


     Ni banda hilir.... Nampak tak kapal samudera......


     Ni masa kat jeti lepas naik bot.....


    Makcik ni lagi..... biasalah... makcik ni memang kaki interfrem.... Mak dia nak ambik gambar tulisan sungai melaka kat belakang tu..... tapi dia lak posing kat depan....


    Banyak gambar sebenarnyer.......... tapi hari ni mood tak der.......



    Jumaat, 15 Julai 2011

    Curry Noodle



    Disaat org lain duk tayang.. keklah... caramel saucelah... pudinglah... . Den tetap dgn local dish.... Lupakanlah nak membaking... bila oben masih berbungkus.... Mould apa kebagai masih dlm kotak yg den pun tak ingat kotak yg maner?.. So seperti biasa... hanya mampu memanjangkan list... nge.. nge.. nge... 

    Semlm ada kenduri rumah Mak Andak...lauk best..... Dpt lagi bekal asam pedas Ikan parang.... Masa Mak Andak tanyer nak lauk tak?... tak nak.. tak nak dah kenyang... tapi kalau nak bg gak... asam pedas... bolehlah... hehehehhe... dasar tak tahu malu....... dah terbayang selamat 1 lauk tghhari esok  (hari nilah tu)..... So...utk tghhari ni dgn akal yg panjang... baiknyerrr... den plan masak sayur jer sbb ada ikan dah... Sekali en. hubby call kata boss dia nak belanja mkn kat kesang... Dia bwk nana n efund sekali ... coz leceh nak hantar blk rumah... kang berebut lak nak sembahyang jumaat..... senang lagi hidup den....

    Ptg ni baiknyer plan, nak pi rumah Kak Nor nak rompak resepi mee kari sbb last week dia duk tayang mee kari ada kerang.... Wahhhhh best.... Biler tgk resepi Kak nor mmg tak sama dgn mee kari yg biasa den buat...... Sbb pemalas... tunggu tghharilah nanti baru nak pi rompak.... sekali punyer hujan lebat.... line tenet tak der... haru tul.... sampai pukul 3 lbh tak der lg... pemutusnyer terpaksa buat sendiri... kena kivlah dululah nampaknyer  resepi Kak Nor..... Moralnyer... jgn jd pemalas nak masak baru nak print resepi....heheheh....




    Mee Kari My Syle

    Bahan-bahan

    • 450 gm mee kuning dicelur
    • sawi den celur jer ( masuk kat kuah pun boleh)
    • tauhu digoreng
    • limau kasturi
    • lada merah
          Untuk Kuah

    • 1 sb lada boh
    • 2 sb serbuk kari ayam/daging
    • 2 sb serbuk kari ikan/udang
    • *4 biji bawang  merah
    • *3 ulas bawang putih
    • *1/2 inci hali
    • *beberapa hiris lengkuas
    • *1 sb udang kering direndam
    • potongan kecil ayam
    • beberapa ekor udang
    • 1 kpg asam kpg
    • daun kari
    • dlm 3/4 kotak santan pekat (guna santan kotak) dlm 150 ml
    • garam, gula n perasa secukupnyer

    Cara-cara
    1. Celur mee dulu tapis dan ketepikan...
    2. Kisar bahan bertanda *... Tumis bahan kisar hingga garing n naik bau....
    3. Masukkan lada boh, n serbuk kari... sebelum tu campur kedua2 serbuk kari dan gaulkan dgn sedikit air menjadi pes...
    4. Bila rempah sudah garing dan pecah minyak... Masukkan air.... biar mendidih...
    5. Masukkan potongan ayam.... letak dgg pun boleh....
    6. Bila  ayam hampir masak masukkan santann udang.....biar mereneh... 
    7. Masuk gak asam kpg....
    8. Letak garam, gula n perasa secukupnyer
    9. Hidang Mee dgn hirisan lada, potongan tauhu, sawi celur n limau kasturi....



    Khamis, 14 Julai 2011

    Tak lepas SIRIM

    last 3 weeks si efund n nana kena chicken pox.... Ngam2 budak 2 orang ni baik... boleh pulak diorang pass baton... Si Kecik ni lak sambung... Adeiii..... ponat den... Susahnyer biler budak umur 2 tahun kena chicken pox ni..... Suruh mkn ubat (yerlah kesian kan mesti bisa badan rasa..)... Dia kata  "Na nak ( tak nak) "... berperang nak bg mkn ubat....  Hubby pilah belikan kelapa muda... sampai 2 biji lak tu.... suruh dia minum... seteguk jer dia minum lepas tu.... "Na nak" gak... Kat rumah my PIL pun my FIl belikan kelapa muda sebiji... suruh dia minum... "Na nak " gak...  Adeiiii.... Sampai my MIL suruh buh gula n air batu kat air kelapa tu biar sedap...  bolehlah dpt gak khasiat dia dari tak minum lansung... "Na nak" gak.... Kesudahnyer... kakak dia yg sapu....... susahnyer budak 2 tahun ni.... Org kata tak leh mandi.... Kakak dia tak masuk lagi bilik air dia dah masuk dulu.... 

    Apa nak buat... ada sebiji lagi ni.... Kesudahan nyer jadilah Coconut Jelly ni.... Macam biasalah resepi rompak kat Kak Nor... Tapi hadooo... memacam gaya ambik gambo... hampeh tak der yg lawo... Tulah konon nak buat dlm kelapa... Arghhhhhh tahu masuk bekas lagi bagus...... En. Hubby kata..... "Tak lawonyer gambar..." noiselah... blurlah... tak menyelerakanlah... gelaplah....." Eiiiii semua tak lepas sirim...." haru tau... sapa kata den cerewet... laki den lagi tau....  GRRRRRRRRRRRRRRR....

    Layan jerlah gambor yg tak lawo ni....


    Rabu, 13 Julai 2011

    Stir Fry Kuey Teow



    Kuey teow ker.. mee kuning ker, bihun ker... semuanyer den suker... Banyak cara boleh diolah dgn makanan kategori mee ni... Untuk breakfast pagi ni.... Rasa cam nak mkn kuey teow tapi yg goreng simplenyer.... Apa kes ntah...tiba2 terkonang2.....

    Dulu masa bujang.. kalau time kebulur tgh mlm nilah antara menu yg den selalu buat... sbb den pemalas tapi nak makan.... klentang... klentung... tgh2 mlm buta... Dan yang bestnyer adik beradik den semua... jenis tak membazir orangnyer...  semua sub con jadi mjls daerah... hehehheh......Terkenang zaman bujang... Apapun yg kiter buat semua semua tuk diri sendiri... kalau tgh mlm buta lapo pun sanggup bangun...... Laa ni... Kalau dah mlm bute... lapor camner pun lebih baiklah den tido... tak tahu entah pukul berapa kang ada pulak yg melalak tgh malam... karang kang den juga yg  kena bangun ... So akanku  manfaatkanlah waktu tidoku itew......





    Stir Fry Kuey Teow

    Bahan-bahan

    • 200 gm kuey teow
    • 3 ulas bawang putih diracik halus.. tumbuh ker janji haluslah.. tapi tak nak blend.
    • 1 sb lada boh
    • 1 keping fish cake di potong nipis
    • 5-6 ekor udang ( Den tak letak sebab si kecik ni tgh berpantang tak leh mkn udang ) 
    • 1 sk kecil serbuk ikan bilis ( sebagai ganti perasa sbb tak letak udang) so kalau ada udang tak yah letak
    • 1 sb sos tiram
    • 1 sk kicap manis ABC
    • sebiji telur
    •  garam secukup rasa
    • taugeh n kucai
    Cara -cara.
    1. Tumis bawang putih hingga kekuningan dan terbit bau aroma bawang putih....
    2. Masukkan fish cake n udang (den tak letak) 
    3. Agak- agak udang tu suku masak masukkan lada boh... dikuti kuey teow..
    4. Masukkan sos tiram, kicap  n serbuk ikan bilis...
    5. letak garam secukup rasa 
    6. Pecahkan telur ke dlm kuali... 
    7. Last sekali masuk taugeh n kucai
    Pastikan masak dgn  api besar... Dan proses memasak adalah sangat cepat.... Den tambahkan sedikit minyak bijan dlm minyak yg den guna untuk menumis.....

    Selasa, 12 Julai 2011

    Asam Pedas Kenduri



    Hampir 6 tahun yang lalu..... masa tu baru habis pantang deliver my dotter... Hubby pi kenduri rumah Mak Andak dia... Tak pi ikut sama masa tu sebab... ada baby... so tinggallah rumah (kat rumah my PILlahkan... takkan rumah kat perlis lak).... Balik dari kenduri tu my hubby bawak balik berkat..... lauk bungkus... Ingat lagi, diantara lauk tu ada asam pedas ikan tenggiri.... Memandangkan baru habis pantang masa tu... Maknanyer agak dah lamalah den tak makan asam pedas... Biler den makan asam pedas tu... sangatlah sedap kat tekak den.... Hubby kata... standardlah kat sini kalau kenduri, asam pedas dia rasa mcm tu.....

    Rasanyer ramai maklum asam pedas melaka popular.... Nak tahu tak sejujurnyer...  Selepas 9 tahun berkahwin dengan org melaka ni....... den tak pasti  yg mana satu asam pedas melaka yang sebenarnyer.... Truely ada beberapa version asam pedas melaka yg den rasa... sedap namun berbeza resepi dan rasa... Tak yah pegi jauhlah... my MIL sendiri... adik beradik my MIl ada 9 org... 6 lelaki n 3 perempuan... So my MIL ( called mak Itam), her sister Mak Andak n Mok Teh.... Ketiga-tiga mereka masak asam pedas dgn cara dan rasa yg berbeza.... Lagi satu org kat area selatan melaka ni, suker masak asam pedas ikan parang n tenggiri.... selain pari..... Den dah macam spongebob serap jer semua resepi diorang.... kalau sebelum ni den masak asam pedas mak den... Hari ni buat asam pedas kenduri... Dan lain kali  akan ada Asam Pedas yang lain lak.... Insyallah.....      



     
    Resepi sat gi eh... tak siap lagi masak lauk lunch ni.... Sat gi bebudak blk.... kang nak pi sekolah agama lak....

    Dah pukul 4.30 ptg tak buat minum ptg lagi ni... ehhehehhe..
    Tulis resepi dulu, kalau tak sat gi Kak Nor ketuk dgn senduk...

    Asam Pedas Kenduri,

    Bahan-bahan
    • 1/2 ekor ikan parang dlm lebih kurang 400gm ( boleh jer guna ikan lain )
    • 6 sb lada boh / lada giling
    • * 3 biji bawang merah
    • * 2-3 ulas bawang putih
    • * lebih kurang 1cm halia
    • * lebih kurang 1 cm kunyit
    • * 1sk lada hitam 
    • * sedikit belacan ( saya guna ikan bilis jer )
    • 2 kpg asam keping / asam gelugor
    • 2 btg serai dititik (make sure ada)
    • 2-3 helai daun limau purut disiat2 (paling penting, mesti ada)
    • daun kesum
    • bendi ( optional, tak der pun tak per )
    • garam secukup rasa...
    • sedikit gula
    • pak aji kalau suker
    Cara-cara
    1. first sekali nak kobar... Make sure ada serai n daun limau purut.... sebab dua  bahan ni merupakan identiti pada rasa asam pedas ni.... bahan ni menjadikan rasa asam pedas ni lain dari asam pedas yg biasa.... kalu tak der.. tunggu sampai ada... tapi still boleh buat cuma rasa dia lainlah nanti
    2. Blend ker giling bahan bertanda * ... Tumis bahan blend hingga naik bau...
    3. Masukkan lada boh, Masa ni saya akan masukkan sedikit gula.. Lada akan lebih garing n caramalised tumis hingga garing n terbit minyak.....
    4. Masukkan air dan asam keping. masak hingga mendidih.
    5. Masukkan sekali daun limau purut, serai n daun kesum.
    6. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan... 
    7. Bila Ikan hampir masak masukkan bendi, garam n perasa...
    8. Siap...
     Okey siap akhirnyer... hehehhehe... jgn marah noo.....

    Lempeng Durian


    Kat rumah my MIL tengah musim durian la ni.... Kat rumah ni ada hantu durian... Memandangkan rumah den paling dekat dengan rumah my MIL... So muailah kitaorang makan durian... Laki den pulak.. mentang2lah durian tu ada pilihan, tiap kali bukak kalau isi dia tak best kat tekak dia...Kompem.... Dia mesti bukak buah lain... kesudahnyer den tukang simpan leftover durian tu... jadilah frozen durian.... Tunggulah lagi 3 bulan durian ni lah sok depa duk makan.... pagi ni buat lempeng durian.... batter dia sama jer macam den buat lempeng sebelum ni... tapi this time add more sugar n isi durian....  



    sarapan jom....

    Isnin, 11 Julai 2011

    Oreo Smoothies



    Baru semlm hujan... tapi sekejap jer.... sebelum2 tu hari2 panas... panas sungguh... boleh buat pisang salai... punyer teriknyer... Hari ni cuaca tersangatlah indah... walaupun panas...... senang hati... kering baju yang den jemur.... Banyak basuh baju hari ni... semalam boleh tergolek den punyer ampai.... adeiiiii.... Habis basah kena hujan...huhuhu...... kena basuh balik...

    Lama dah nak buat smootihe ni..... Dua tiga kali dah beli oreo...tapi sekejap ada.... lagi sekejap tak der...... dah macam chipsmore lah pulak..... manjang jer selamat dikorbankan..... tak dan nak buat apa..... Kali ni den beli oreo... den sorok... hahaha... tak senonoh betul....





    Bahan-bahan
    • 5 keping biskut oreo
    • 5 scoop vanilla ice-cream
    • 1 sk gula
    • 2 gelas airbatu
    • 1 gelas susu
    Cara-cara
    1. Sumbat jer semua dlm blender.... blend sampai smooth.... 
    2. Serve dengan vanilla ice-cream....

    Senangkan... lehlah ajak main masak2 ngan kids.... 


    Ahad, 10 Julai 2011

    Tag beserta Award

    Semalam, Kak Nor calling2.... Ingat nak bagi roti mayonis ker.... Rupa nak bagi award.... hehehhehe... Rasanyer tak sampai lagi 3 minggu kembali berblogging setelah rehat tak bergaji hampir setahun..... Rasa syukur... alhamdullilah, ada juga yg ingat....

    Tapi masalahnyer dengan award ni, dia dtg dgn 7 syarat...  Dah macam nak pinang puteri gunung ledanglah pulak... pakai syarat2 bagai...... yerlah sekali 7 dia letak syarat daa..... Nasib baik dlm setiap 7 syarat tu tak ada 7 dulang lagi... kalau tak, memang tak terdayalah diri ini nak terima award.....




    Syarat2 award: Senaraikan 7 perkara yg org belum tau perihal diri kita..

    Perkara pertama..... Saya kalau guna troli kat shopping mall, saya akan alas dulu sebelum letak barang.... Eiii tak lehlah... imaginasi saya tinggi.... mcm2 saya fikir... hehehe......

    Perkara kedua......  Saya akan rasa sangat sedih dan boleh menagis biler makanan yang saya order tak pedas... Ini benar tau.... Saya ingat lagi dulu biler saya makan kat luar... Ada sorang kawan saya nama dia wawa... dia akan sound awal2 "Ko kang, kalau makanan ko kang tak pedas... ko jgn nak nagis eh.. malu tau" hehehe....

    Perkara ketiga.......  Saya tak suker mkn lauk sejuk...... macammana pun saya akan panaskan lauk saya... atau sekurang-kurangnyer nasi kena panas...... lecehkan.... tapi kalau kat rumah sendirilah...

    Perkara keempat...... Biasanyer kalau minum kat luar saya jarang order air sejuk... Pilihan utama saya air panas... Dan biler air yg sampai tu tak cukup panas atau ditarik, saya akan cepat2 minum selagi air tu masih panas.....  Tapi kalau air tu sampai jer dah suam... Saya akan tengok jer air tu....

    Perkara kelima........  Saya sangkut dan susun baju saya ikut warna... mata saya akan rasa sakit biler tgk diantara baju biru ada baju kaler oren lak..... it's burn my eyes....tak leh... tak lehhhh....

    Perkara keenam........ Setiap kali bangun pagi saya pandang pokok.... mata rasa relaks...

    Perkara ketujuh.......  Dulu saya adalah penari zapin...... betul ni tau... yang ni tak yah citerlah eh....


    Okey dan seperti biasa kena tag org lain lak....

    1. Kak Ayu ( Curlybab's Satisfaction )
    2. Kak Rabiatun (Sweet Touch)
    3. Kak Mimi Azlina (qasehmu abadi)  
    4. Kak Sofea (after 6am)
    5. Kak Ton (darirumahkakton)
    Selamat......

      Sabtu, 9 Julai 2011

      Burning toast



      Assalamualaikum...

      Selamat pagi dan salam sejahtera tuk semua,

      Alhamdulillah dipanjangkan usia sehari lagi oleh ALLAH S.W.T.... untuk menikmati hari yang indah disamping keluarga tercinta dan sahabat tersayang... Hari ni bangun rasa bahagia, aman damai dan tenang.... Mungkin sebab bangun en. hubby ada di kat sebelah kot... (ngengada... nge.. nge.. nge ......)  hubby dah beberapa hari takder pi kursus.... hahhah... apasal rasa dah jadi cam ikalah pulak ni...   

      Bangun pagi ni macam biasa... weekend... yang lain semua tgh diulit dlm mimpi.... Disebabkan den sengsorang.... layanlah mkn roti bakar ni hah...dgn air kopi setengah mug... tapi boleh lak terhangus roti den... Ika, nilah roti sekeping den tapi tebal dia tak hingatlah... mcm 3 kpg roti.... hehheheehe




      Den suker roti bakar macam nilah... guna roti hailam...
      • sebuku roti hailam dibuang kulit dan di potong 4 bahagian...
      • butter or marjerin... den suker kuar dari fridge.. hiris setebal 1cm... memanjang
      • kaya
      Den akan buat belahan pada tgh roti kemudian sapukan kaya dan letakkan sekeping potongan butter ...
      bakar guna non-stick pan jer..... jemput serapan.....






      Isnin, 4 Julai 2011

      Bawal Sweet Sour


       Kalau Ika kata .. dia fail ambik gambar kaler2 itam ni... Den lak kalah betul bila ambik gambar kaler merah2 ni... Kalau guna filem ni, entah dah berapa gulung agaknyer...... berjaya den bazirkan.....  Arghhhh... belasah jerlah..... lauk tghhari tadi... peberet my dotter....  Adeiii ngantuknyer mata.... nak rehat mata japlah.... tak larat ni....



      Ahad, 3 Julai 2011

      Pisang Goreng

      Menu ulangan jer.... Biasalah kan... hari minggu... hari tuk rehat dan bermalas-malasan heheheh... Lagipun ramai orang kat rumah den ni hah... Tak danlah nak buat apa-apa.... Penat berjln semlm pun tak hilang lagi....  Tinggal my mom jer yang ada kat rumah...  Yang lain semua baru jer balik..... kang kenalah hantar my mom balik batu pahat... 

      Tapi kena tunggu cik hubby baliklah... sbb dia kerja hari ni.... Sejak laki den duk Unit HEP ni... Susahnyer, nak ajak berjalan... Apa pun tak boleh.... boring...... Jomlah kita makan pisang goreng.... Pisang feberet den... pisang nipah aka kapok aka abu.... Entahlah yang mana yg betul pun den tak tau......




      Jumaat, 1 Julai 2011

      Udang Goreng Kunyit

      Penatlah duk fikir nak masak apa?... Kalau ikut Kak Nor nyer rasa... nak masak singgang... Huhuhu... sedapnyer singgang.... tapi kat rumah ni tak jalan... den sorang jer yg bedal.... En. hubby tak suker... dia kata lauk org  bersalin... Cehhhhh.....ada ker...... Takkan nak kena bersalin jer baru boleh makan....  Nak buat lauk yg senang jer...sekali hadap habis.... Sebab mlm ni tak makan rumah nak pi jln-jln...... dah fikir nak masak sardin... Goreng udang jerlah senang..............




      Udang Goreng Kunyit

      Bahan- bahan
      • 300 gm udang ( den guna saiz L)
      • 1 sb serbuk kunyit ( mmg byklah utk udg yg sikit ni...)
      • secubit garam
      • 1 biji bawang besar dihiris kasar
      • 7 biji cili padi  dihiris
      Cara-cara
      1. Basuh udang dan toskan airnyer.... 
      2. Gaul udang, garam dan kunyit.
      3. Panaskan minyak... Pastikan minyak betul2 panas. Masukkan udang.
      4. Goreng udang... bila udang hampir masak... 
      5. Masukkkan bawang dan cili ... Siap.

      Secret Recipes oh Secret Recipes.....





      Saper yang tak kenal dengan Secret Recipes ni kan...... Baru- baru ni dapat email kata secret recipes tak halal.... siap bg link lg ker website jakim mengatakan secret recipes menggunakan bahan dari Syarikat Puratos... Dan produk syarikat ni didapati mengandungi dna khinzir.....Den pun cite kat hubby dia pun kata.. hah betullah tu jakim dah kuar statement.... Standard den... den percaya jer ckp laki den ( isteri solehahlah katakan... hehehhe )..... Den pun tak derlah nak jadi inspektor sahab pi buat investigate...

       This weekend my brother nak buat surprise birthday  party tuk wife dia... Suruh den belikan kek... Nak kek coklat... Den dah terbayang kek Chocolate Indulgence kat Secret Recipes dah.... Tapi adeiii... tak halal lak.... Camaner ni... So hari ni den pun rajinlah pi cari kat website jakim tapi yang den jumpa ni jer.. Tak derlah pulak Jakim kata Secret Recipes ni tak halal... Den jadi konpiuslah... Den pun trylah tanyer kat pakcik Google.... Den jumpalah satu blog ni... dengan penerangan... (thank you landloard - liz rohaizat)  Jadi kalau ikut kefahaman den kira halallahkan... So sebenarnyer halal ker tak ni... Someone ... tolong.........


      Kak Nor yang Lawa..

      Akak ni bukan lawa jer tapi sangat terror masak n queen of pudding.... Hope tak terlambat wish tahniah kat akak.... Tak tahu apa ker hay nyer lepas post soaking hippo semalam... Terus tak leh nak bukak blog... resepi pun tak dan nak letak... Nak wish kat secubit garam pun tak leh.... asyik error request... pendek kata apa pun tak boleh...... Agaknyer si hippo tu dah  tenggelam.. tertutup terus laluan.... nge.. nge.. nge...

      Akak... tahniah n love you much....
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...